Trump vs. Musk: o relaţie ruptă care poate avea consecinţe majore de ambele părţi

A.B.
Internaţional / 7 iunie, 13:08

Sursa foto: Captură X

Sursa foto: Captură X

Ruptura dintre Donald Trump şi Elon Musk, odinioară aliaţi strategici, a evoluat într-un conflict public cu consecinţe politice, economice şi instituţionale semnificative, potrivit unei analize realizate de The Guardian, de la care transmitem cele ce urmează.

Donald Trump, care a beneficiat de sprijinul public şi financiar al lui Musk în campania electorală, pare pregătit acum să întoarcă armele împotriva aliatului său de altădată. Într-o postare recentă, preşedintele american a sugerat că ar putea tăia subvenţiile şi contractele guvernamentale ale companiilor lui Musk - o lovitură financiară directă, întrucât Tesla şi SpaceX au primit miliarde de dolari în contracte federale. Mai mult, au apărut semnale că administraţia ar putea lansa investigaţii privind presupusul consum de droguri al miliardarului, o temă care ar afecta credibilitatea acestuia şi colaborarea sa cu agenţii guvernamentale, precum NASA.

Pe fondul acestui conflict, aliaţii lui Trump merg şi mai departe. Steve Bannon, figură influentă în cercul conservator, a cerut investigarea statutului de imigrant al lui Musk, sugerând că acesta ar trebui deportat. Retorica se radicalizează, iar mesajele venite din zona republicană indică o tendinţă de izolare a lui Musk din sfera influenţei mişcării MAGA, din care a fost un susţinător notabil.

În paralel, Elon Musk nu pare dispus să accepte pasiv atacurile. Controlând platforma X (fostul Twitter), cu o audienţă de peste 220 de milioane de urmăritori, el are instrumentele necesare pentru a genera un contraatac de impact. Deja circulă ipoteza că Musk ar putea întoarce platforma împotriva administraţiei Trump, influenţând narativa publică şi canalizând criticile spre actuala putere executivă.

Mai mult, Musk şi-a exprimat interesul pentru lansarea unei noi mişcări politice, una care să reprezinte „cei 80% din mijloc”, o provocare directă pentru bipolaritatea republican-democrată. Un sondaj lansat de el pe X a arătat că majoritatea respondenţilor susţin această idee. Ar fi un gest care ar putea rupe votul conservator şi ar slăbi susţinerea pentru Trump din interiorul propriului electorat.

La nivel geopolitic, Musk deţine pârghii relevante: de la reţeaua de sateliţi Starlink, folosită în Ucraina, până la afacerile Tesla din China. Poziţionările sale internaţionale pot influenţa echilibrele diplomatice ale SUA şi, implicit, agenda de politică externă a administraţiei Trump.

Chiar şi colaborarea strânsă dintre SpaceX şi NASA ar putea fi pusă în pericol. Musk a ameninţat recent cu dezafectarea capsulei Dragon - folosită de agenţia spaţială americană pentru transportul astronauţilor -, o declaraţie retractată ulterior, dar suficientă pentru a indica cât de fragilă a devenit relaţia cu statul federal.

Nu în ultimul rând, Musk cunoaşte din interior cercul apropiat al lui Trump. A participat la discuţii şi decizii sensibile, iar o eventuală dezvăluire din partea sa ar putea alimenta scandaluri politice, mai ales într-un climat electoral tensionat.

Astfel, The Guardian avertizează că această ruptură este mai mult decât o ceartă între două personalităţi influente - este o confruntare cu potenţial de destabilizare politică, economică şi chiar instituţională. Fiecare parte deţine suficiente instrumente pentru a lovi, dar şi pentru a fi lovită, iar un compromis pare, pentru moment, tot mai puţin probabil.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ca si miscarea suveranista de la noi. raman in partid doar yes mani, oricine a avut coloana vertebrala a plecat.

    Normal ca acum Musk va fi facut tradator si etc,(exact ca la noi, Becali, Tarziu, si oricine a mai plecat din AUR SOS POT). Problema-i cand se va vedea ca Musk a avut dreptate, tarifele nu-s "salvarea" US ci vor baga in recesiune tara, razboiul cu rusia nu e oprit, inflatia nu e oprita, vedem cum cade dolarul zilnic, si in general US se indreapta spre faliment cu o noua cursa a inarmarilor si razboi economic pornit de Trump gen razboiul rece, de data asta cu China. 

    1. Vrei să spui că Becali și Târziu sunt niște tipi cu '" coloană vertebrală " înseamnă că plutești în alte zări albastre tovarășe , Hi Hi Hi și Ha Ha . Vai de cozonacul vostru.

      Trump...bolnav după recunoașteri ,yesmeni și flatări....

      Musk...un gogoman care crede că dacă face bani multi este genial in toate...

      Amândoi....care cred că ajutorul rețelelor sociale înseamnă că oamenii nu o să vadă că împăratul este gol 

    Si de aceasta data lupta este intre germania si rusia .

    ... deci copiii din parc ... sa se calmeze ... blackrock are bani de facut ... pentru voi, desigur! ...

    Lui Trump nu-i pasă de aliatul și finanțatorul său de altă dată, Elon Musk , ce să mai spun de România sau Ucraina.......după el potopul !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb