Turcia se confruntă cu unul dintre cele mai grave valuri de incendii de vegetaţie din ultimii ani. Peste 50.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 48 de ore, în contextul unor incendii de pădure care au afectat cu precădere provinciile Izmir, Manisa şi Hatay, a anunţat luni Agenţia turcă pentru gestionarea catastrofelor (AFAD). „Peste 50.000 de rezidenţi din 41 de localităţi au fost strămutaţi temporar în zone sigure”, a transmis AFAD pe platforma X (fosta Twitter), în timp ce autorităţile continuă eforturile de stingere şi evaluare a pagubelor.
• Seferihisar - epicentrul dezastrului
Cea mai grav afectată zonă este districtul Seferihisar, în provincia Izmir, unde nu mai puţin de 42.300 de persoane au fost evacuate din şase localităţi. Aici, incendiile s-au propagat cu o viteză alarmantă, alimentate de vânturi violente care au atins între 70 şi 117 km/h, potrivit guvernatorului provinciei, Suleyman Elban. În provinciile Manisa şi Hatay au fost evacuate alte 2.936, respectiv 1.500 de persoane. Presa turcă a relatat despre o atmosferă de panică în oraşul Hatay, unde un incendiu a izbucnit chiar în apropiere de zona centrală.
• Pagube materiale şi răniţi
Până luni, autorităţile raportaseră 132 de locuinţe afectate şi un sediu de afacere avariat în Izmir. În provincia Bilecik, altele 64 de case, trei sedii de firme şi 20 de grajduri au fost cuprinse de flăcări. În total, 79 de persoane au fost spitalizate, majoritatea cu afecţiuni respiratorii cauzate de fum, dar toate au fost externate după tratamente de scurtă durată.
• Eforturi intense pentru stingerea incendiilor
Lupta împotriva flăcărilor continuă, în special în Izmir şi Manisa, unde echipele de intervenţie încearcă să ţină focarele sub control înainte ca acestea să ajungă în zonele industriale şi dens populate. Autorităţile au mobilizat zeci de echipamente de stingere, elicoptere şi avioane cisternă, însă condiţiile meteo nefavorabile - vântul puternic şi temperaturile ridicate - complică intervenţia.
• O criză climatică recurentă
Valul de incendii din Turcia reaminteşte de verile din ultimii ani, când fenomenele meteorologice extreme şi seceta accentuată au favorizat apariţia unor astfel de dezastre. Experţii în climă avertizează că regiunile mediteraneene, inclusiv Turcia, sunt tot mai expuse la incendii devastatoare, care ameninţă nu doar ecosistemele, ci şi stabilitatea economică şi socială a comunităţilor. În contextul schimbărilor climatice şi al urbanizării accelerate, autorităţile turce se confruntă cu presiuni crescânde pentru a întări sistemele de prevenţie şi intervenţie rapidă.
Opinia Cititorului