Uniunea Europeană urmează să propună o taxă de manipulare de 2 euro pentru coletele provenite din comerţ electronic de mică valoare care intră în blocul comunitar, în contextul în care se confruntă cu dificultăţi în gestionarea miliardelor de bunuri vândute consumatorilor europeni de platforme online precum Shein şi Temu, potrivit Reuters.
Autorităţile vamale ale UE au procesat aproximativ 4,6 miliarde de colete de mică valoare cumpărate online în 2024, dintre care 91% proveneau din China - o dublare faţă de anul 2023.
Comisia Europeană a anunţat în februarie că va elimina regimul de scutire de taxe vamale pentru expedierile de mică valoare, cu o valoare de cel mult 150 de euro, însă această măsură nu va intra în vigoare înainte de 2028. De asemenea, Comisia a precizat că va analiza posibilitatea introducerii unei taxe de manipulare pentru comerţul electronic.
Taxa necesită aprobarea guvernelor statelor membre ale UE - care încă nu au discutat propunerea - precum şi a Parlamentului European. Franţa a cerut o astfel de măsură luna trecută.
Executivul european a declarat că taxa ar acoperi activităţile necesare pentru a asigura conformitatea numărului uriaş de colete cu reglementările UE, cum ar fi cele privind siguranţa jucăriilor, şi că ar fi suportată de comerciantul online, nu de către clienţi.
"Cu 4,6 miliarde de colete, nu poţi face controale adecvate, iar introducerea acestora costă foarte mulţi bani. De aceea, este corect să cerem companiilor Alibaba, Temu sau Shein să contribuie în mod echitabil la acoperirea acestor costuri," a declarat miercuri Bernd Lange, preşedintele comisiei de comerţ din Parlamentul European, în faţa jurnaliştilor.
Alibaba, Shein şi Temu nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat că speră ca Uniunea Europeană să respecte angajamentul său faţă de deschidere şi "să ofere un mediu de afaceri echitabil, transparent şi nediscriminatoriu pentru companiile chineze".
Comisia Europeană a propus o taxă de manipulare de 2 euro per colet livrat direct către client, sau o taxă mai mică, de 50 de cenţi, pentru coletele procesate într-un depozit din interiorul UE.
Statele Unite au renunţat în această lună la politica "de minimis", care permitea intrarea fără taxe vamale a coletelor cu o valoare mai mică de 800 de dolari.
Retailerii europeni susţin că actuala politică de scutire de taxe le oferă platformelor Shein şi Temu un avantaj incorect.
Retailerul online Zalando, care vinde haine de marcă în 25 de ţări europene, a declarat pentru Reuters că salută propunerea privind taxa de manipulare, dar că eliminarea pragului de scutire vamală ar trebui accelerată.
Opinia Cititorului