Parlamentul European ia în calcul devansarea cu un an, până la 1 ianuarie 2027, a termenului pentru oprirea completă a importurilor de gaze din Rusia, potrivit unor documente consultate de Reuters. Măsura, care ar urma să devină obligatorie, face parte din negocierile care urmează între instituţiile europene şi ţările membre privind planul propus anterior de Comisia Europeană, care prevedea eliminarea gazului rusesc din mixul energetic european începând cu 2028.
Conform amendamentelor formulate de eurodeputaţii Inese Vaidere (PPE) şi Ville Niinistö (Grupul Verzilor), termenul limită ar trebui devansat la 1 ianuarie 2027. Printre propunerile acestora se numără şi aplicarea de sancţiuni companiilor care încalcă interdicţia, inclusiv pierderea dreptului de a opera pe piaţa energetică, precum şi extinderea embargoului asupra petrolului rusesc, măsură pe care Comisia nu a inclus-o în planul iniţial.
Diplomaţi europeni estimează că o astfel de accelerare este puţin probabilă, din cauza opoziţiei unor state ca Ungaria şi Slovacia, care încă depind de gazul rusesc. Totuşi, Parlamentul ar putea folosi acest termen mai ambiţios ca pârghie în negocieri pentru a obţine alte concesii.
Votul Parlamentului European asupra poziţiei de negociere este aşteptat în toamnă. Decizia finală va necesita sprijinul unei majorităţi calificate a statelor membre, ceea ce înseamnă că nu va putea fi blocată de o minoritate de ţări.
Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Moscova era cel mai mare furnizor de gaze al Europei, cu o cotă de aproximativ 45%. Până în 2023, aceasta a scăzut la 19%, iar estimările pentru 2025 indică o reducere până la 13%, în condiţiile eforturilor continue ale UE de a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 20:52)
UE sa plateasca diferenta de pret,
la gazul rusesc pentru Slovacia si Ungaria,
si nu se vor mai opune,
nu e normal ca populatia lor sa plateasca,
benevol de 3 - 4 ori mai mult,decat in prezent.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 21:12)
UE sa dea afara hungaristanul si Slovacia, si nu au decat sa-si plateasca singure gazul mujic "ieftin"...doua tari liliputane, fara resurse, fara tehnologie, fara putere militara, fara proincipii, sunt doar o frana in dezvoltarea UE. Trimisi la plimbare si urgentata aderarea Ucrainei. Resurse, iesire la Marea Neagra, tehnologie, piata de desfacere si cel mai importatnt o bariera impotriva mujicilor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2025, 08:50)
Bravo!, ai invatat lectia.. :)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2025, 09:22)
La Tiraspol pufoaica e tot mai scumpă.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2025, 09:30)
Iar in Romania salariile si pensiile tot mai mici,
din cauza Ucrainei.