UniCredit a anunţat venituri trimestriale peste aşteptări şi şi-a revizuit în creştere estimările financiare pentru 2025 şi 2027, la doar o zi după ce a renunţat oficial la oferta de preluare a Banco BPM, în urma unui conflict cu Guvernul italian, trasnsmite Reuters, de la care relatăm cele ce urmează. Decizia a venit în contextul consolidării participaţiei UniCredit la Commerzbank, mişcare ce va fi reflectată integral în conturile grupului.
Conform declaraţiei oficiale, retragerea ofertei a fost determinată de „intervenţia Guvernului, care a privat atât acţionarii Banco BPM, cât şi economia italiană de o oportunitate valoroasă”.
În trecut, Orcel a refuzat şi preluarea Monte dei Paschi di Siena (MPS), plan susţinut de guvernul italian, iar opoziţia din partea statului a devenit un obstacol major şi în cazul Banco BPM. Chiar dacă UniCredit a obţinut o victorie parţială în instanţă şi se aştepta la susţinerea Uniunii Europene, grupul a decis să abandoneze oferta. Potrivit unei surse Reuters, Credit Agricole - principalul acţionar al Banco BPM - a reprezentat un alt impediment, având o participaţie apropiată de 20% şi intenţia de a urca spre 29,9%, cu aprobarea autorităţilor italiene.
Conflictul dintre UniCredit şi autorităţile de la Roma, precum şi opoziţia din Germania faţă de investiţia în Commerzbank, reflectă un trend mai larg în Europa, marcat de intervenţionism guvernamental în consolidările bancare. Situaţii similare au fost înregistrate şi în Spania, unde BBVA s-a confruntat cu rezistenţă guvernamentală la oferta pentru Sabadell.
Andrea Orcel a declarat că, în contextul actual, nu există oportunităţi semnificative de fuziuni şi achiziţii, iar banca va continua cu consolidarea participaţiilor existente la Commerzbank (29%) şi Alpha Bank (aproape 20%).
Pe termen mediu, UniCredit estimează un profit net de peste 11 miliarde euro în 2027, faţă de estimarea anterioară de 10 miliarde euro. Pentru 2025, obiectivul de profit net a fost majorat la aproximativ 10,5 miliarde euro, de la o estimare anterioară de peste 9,3 miliarde euro. Revizuirea se bazează pe un declin mai redus decât anticipat al veniturilor din diferenţele de dobândă şi pe reduceri suplimentare de costuri.
În trimestrul al doilea din 2025, profitul net ajustat s-a ridicat la 2,9 miliarde euro, iar cel raportat, incluzând elementele excepţionale, a atins 3,3 miliarde euro - peste estimarea de 2,5 miliarde euro din consensul analiştilor şi în creştere faţă de 2,7 miliarde euro în perioada similară din 2024.
Veniturile totale sunt în continuare prognozate în scădere, de la 24,8 miliarde euro în 2024 la 23,5 miliarde euro în 2025.
UniCredit a anunţat că intenţionează să distribuie acţionarilor cel puţin 30 de miliarde euro în perioada 2025-2027, jumătate prin dividende în numerar, iar restul prin programe de răscumpărare de acţiuni, în funcţie de eventuale achiziţii.
Grupul a înregistrat în trimestru o pierdere contabilă de 335 milioane euro din acoperirea riscului de curs aferent participaţiei la Commerzbank, dar şi câştiguri contabile din reevaluarea participaţiei de 9,9% consolidate şi din preluarea integrală a partenerilor din joint-venture-urile de asigurări de viaţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2025, 19:53)
Cele mai atractive banci europene cu PE mic si potential mare de crestere sunt NLB din Slovenia si Banca Transilvania din Romania.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2025, 21:50)
mai ales Banca Transilvania din Romania. ca tot creste impozitul la bursa la 10/16%