Universitatea Columbia din Statele Unite va plăti peste 200 de milioane de dolari în cadrul unui acord cu administraţia preşedintelui Donald Trump, pentru a închide investigaţiile federale care au dus la suspendarea finanţării guvernamentale în martie 2025, transmite Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Acordul prevede plata a 200 de milioane de dolari în tranşe, pe o perioadă de trei ani, pentru a soluţiona acuzaţiile potrivit cărora universitatea nu ar fi intervenit adecvat în faţa unor cazuri de hărţuire antisemită asupra studenţilor evrei. În plus, Columbia va achita 21 de milioane de dolari pentru a închide investigaţiile declanşate de Comisia pentru Egalitate de Şanse în Ocuparea Forţei de Muncă (EEOC).
Potrivit universităţii, „o mare parte” din cele aproximativ 400 de milioane USD în granturi şi contracte federale care fuseseră suspendate vor fi restabilite. Printre acestea se numără finanţări din partea National Institutes of Health (NIH), critice pentru activitatea de cercetare a instituţiei.
În schimb, Columbia a acceptat o serie de condiţii impuse de administraţia Trump. Printre acestea se numără adoptarea definiţiei antisemitismului propusă de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), care include şi unele forme de critică anti-sionistă, precum şi renunţarea la colaborarea cu grupul pro-palestinian Columbia University Apartheid Divest. Totodată, universitatea s-a angajat să elimine criteriile rasiale din politicile de admitere şi angajare.
Reforma impusă de acord include şi revizuirea procedurilor disciplinare pentru studenţi, a programelor de studii privind Orientul Mijlociu şi colaborarea cu un monitor independent care va superviza implementarea măsurilor convenite.
Criticii - inclusiv cadre universitare şi grupuri studenţeşti pro-palestiniene - consideră că înţelegerea este o capitulare în faţa presiunilor politice şi un precedent periculos pentru autonomia academică. Ei susţin că plata de 221 de milioane USD este folosită ca instrument politic pentru a limita libertatea de exprimare şi protestul, conform sursei citate.
Potrivit declaraţiilor purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Educaţie, Linda McMahon, universitatea s-a angajat inclusiv să restructureze facultăţile şi să elimine iniţiativele DEI - dedicate diversităţii, echităţii şi incluziunii -, pe care administraţia Trump le consideră un vehicul pentru ideologia „woke”.
Acordul reprezintă prima tranzacţie de acest fel între administraţia Trump şi o universitate de top, marcând o schimbare notabilă în relaţia dintre statul federal şi instituţiile de învăţământ superior. În timp ce Columbia a ales calea concesiei, alte universităţi de elită, precum Harvard, au anunţat că vor contesta în instanţă acţiunile administraţiei.