VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /RAMONA IVAN, CEC BANK:"Agricultură fără investiţii nu se poate"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 30 octombrie 2020

Ramona Ivan

Ramona Ivan

"O bancă se uită cu multă deschidere spre companiile care investesc în tehnologie" "Agricultura, ca să fie finanţată corect, trebuie înţeleasă"

Agricultura este un domeniu vital pentru România, spune Ramona Ivan, director al Direcţiei de Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale din cadrul CEC Bank, subliniind că "agricultură fără investiţii nu se poate şi investiţii fără finanţare, mai greu de realizat".

Domnia sa menţionează: "Finanţare există, forme de garantare există, ideea este să înţelegem contextul, să vedem ce putem face pentru a le pune cumva pe toate împreună. În funcţie de ameninţările curente, în afară de criza sanitară generată de pandemie, trebuie să fim atenţi la partea de modificări climatice - care conduc la fenomene cu impact negativ în agricultură (secetă, inundaţii), la fărâmiţarea terenurilor, la forma de proprietate actuală, la dimensiunea economică scăzută a multor companii care activează în domeniul agricol, la gradul redus de mecanizare".

În acest context, doamna Ivan precizează: "O bancă se uită cu multă deschidere spre companiile care investesc în tehnologie şi în sporirea capacităţii de producţie, în obţinerea de produse perfomante, în zona alimentelor sigure, care înseamnă, până la urmă, o mai mare profitablitate".

"O bancă vrea să vadă că beneficiarul poate rambursa"

"În principal, o bancă vrea, atunci când acordă o finanţare, să vadă că pe undeva banii respectivi se întorc, adică beneficiarul poate rambursa", declară doamna Ivan, precizând: "Agricultura trebuie privită puţin diferit de alte sectoare. Susţinem digitalizarea şi vrem ca fermierii să poată accesa produsele şi serviciile de finanţare fără să se mai deplaseze la diverse instituţii, inclusiv la bancă. Dar, zona aceasta necesită destul de mult dialog. Agricultura, ca să fie finanţată corect, trebuie înţeleasă".

"Am prelungit foarte multe perioade de implementare, de execuţie ale proiectelor companiilor cu dificultăţi"

Pe lângă finanţarea de proiecte noi, CEC Bank s-a concentrat foarte mult, în ultimele 8-9 luni, pe finanţarea celor care aveau nevoie "ca de aer" de capital de lucru, cei care au avut afacerile într-o situaţie foarte aproape de blocaj din cauza pandemiei, conform doamnei Ramona Ivan, care explică: "Sunt foarte multe astfel de companii. În special cele mici au avut dificultăţi majore. Am urmărit să prelungim perioadele de creditare pentru cei care s-au aflat în imposililitatea de a-şi plăti la termen ratele bancare. S-au luat măsuri din partea autorităţilor, de multe ori a fost un dialog continuu între bancă şi autoritatea de management pentru a vedea că proiectele în cauză se pot duce la bun sfârşit. Am prelungit foarte multe perioade de implementare, de execuţie, am găsit soluţii pentru contractele de finanţare care aveau anumite termene".

"Le recomand beneficiarilor să fie conştienţi că un credit se rambursează"

Ramona Ivan subliniază că proiectele cu fonduri europene sunt foarte importante pentru CEC Bank din prisma beneficiilor, instituţia fiind implicată încă de la primele scheme de finanţare în România pe zona agriculturii.

Dar, domnia sa atrage atenţia: "Le recomand beneficiarilor care vor să acceseze fonduri europene, finanţare bancară, fonduri prin programe guvernamentale, să fie conştienţi că un credit se rambursează şi, în final, trebuie făcute proiecte realiste, să existe rezultate măsurabile, termene bine planificate de la bun început, inclusiv resurse. Toate acestea trebuie să fie corelate, să existe o cofinanţare dacă este necesară, să existe o bancă cu care beneficiarul să lucreze în mod tradiţional fiindcă, din păcate, în momentul în care apar situaţii neprevăzute şi lucruri mai puţin dorite în desfăşurarea unui proiect, dacă există o bancă în această relaţie, lucurile sunt mai uşor de gestionat de ambele părţi. Banca poate veni în întâmpinarea beneficiarului cu anumite soluţii sau atunci când de ambele părţi există un istoric, soluţiile se pot găsi".

"Avem sute de sucursale în zona rurală"

CEC Bank are o reţea de peste 1.000 de unităţi în toată ţară, din care câteva sute sunt în zona rurală, spune doamna Ivan, menţionând: "Credem în digitalizare şi în lucrul la distanţă, dar, totodată, credem foarte mult că pe zona aceasta, fermierii au nevoie de dialog, astfel încât să nu fie nevoiţi să se uite pe multe hârtii ca să le înţeleagă, ci să le fie explicate. Noi facem acest lucru, dăm sfaturi, de multe ori salariaţii noştri din zona rurală se pricep la agricultură. Este un plus pentru noi".

Conform doamnei Ivan, CEC Bank are produse dedicate pe zona de agricultură şi acordă atenţie proiectelor de toate dimensiunile. "Avem aceeaşi disponibilitate să lucrăm proiecte indiferent de dimensiunea lor şi de puterea financiară a unui potenţial beneficiar, fiindcă am văzut clienţi foarte mici care au crescut foarte mult", spune Ramona Ivan, subliniind: "Ne interesează toţi clienţii şi, fără să avem o politică «green» (n.r. ecologică), ne place să finanţăm tot ce este bun, sănătos şi care ajută mediul înconjurător. Credem foarte mult în agricultură, în digitalizarea acestui sector, ne dorim foarte mult, inclusiv prin soluţii eficiente, să vedem cât mai mulţi tineri care rămân sau se relochează în această zonă. Credem că este un segment care poate aduce şi beneficii sociale şi poate creşte calitatea muncii celor din domeniul agricol".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro