Acţiunile băncilor europene au înregistrat, în prima jumătate din 2025, cel mai bun semestru din ultimele aproape trei decenii, cu un avans de 29% al indicelui Stoxx 600 Banks, potrivit unei analize realizate de Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România. Performanţa sectorului bancar european a devansat nu doar alte sectoare de pe continent, ci şi rivalii americani, indicele Dow Jones US Banks marcând, în aceeaşi perioadă, o creştere de 11,5%.
Avansul este şi mai spectaculos atunci când se ia în calcul aprecierea de 13,3% a monedei euro faţă de dolarul american până în iunie, ceea ce conferă un avantaj relativ de 34,6 puncte procentuale sectorului bancar european, în termeni ajustaţi valutar. Potrivit lui Claudiu Cazacu, această reuşită istorică are loc pe fondul reevaluării Europei de către investitori, în contextul volatilităţii crescute din SUA şi al unor multipli de piaţă reduşi pentru băncile europene.
În primul trimestru, veniturile din comisioane ale băncilor europene au crescut cu 9% faţă de anul trecut, sprijinite de volatilitatea de pe pieţele financiare, iar venitul net din dobânzi a urcat cu 4%, în ciuda reducerilor de dobândă aplicate de BCE. În plus, planul masiv de investiţii anunţat de Germania a fost perceput ca un factor catalizator pentru relansarea economiei europene, transmiţând un semnal pozitiv pentru întreaga piaţă bancară.
Pe fondul acestei dinamici, acţiunile unor bănci europene au înregistrat creşteri spectaculoase. Societe Generale a avansat cu 79% în prima jumătate a anului, pe fondul eforturilor de reducere a costurilor şi majorare a dividendelor, în timp ce Banco Santander a crescut cu 59,7%, devenind cea mai valoroasă bancă listată din Europa, cu o capitalizare de 104 miliarde de euro. În Italia, Unicredit a urcat cu 48,3%, depăşind astfel Intesa Sanpaolo.
În România, Banca Transilvania a înregistrat o apreciere de 14,4% în prima jumătate a anului, avans care se ridică la 20,9% dacă se include şi dividendul. Multiplii de evaluare rămân semnificativ mai reduşi pentru băncile europene comparativ cu cele americane: de exemplu, P/E-ul Societe Generale este de 8,7, faţă de 14,2 pentru JPMorgan, în timp ce Banca Transilvania are un P/E de doar 6,2.
Consolidările din sector au jucat şi ele un rol important. Unicredit a vizat preluarea Commerzbank din Germania, dar tranzacţia a fost primită cu rezerve, în contextul în care acţiunile Commerzbank crescuseră deja cu peste 100% din toamna trecută. Grupul italian are în vedere şi alte potenţiale achiziţii, precum Banco BPM sau un creditor din Grecia. În Spania, BBVA a încercat preluarea Banco Sabadell, iar Santander a achiziţionat recent divizia britanică TSB a aceleiaşi bănci, devenind astfel al treilea jucător după numărul de conturi din Regatul Unit.
Pe plan macroeconomic, Banca Centrală Europeană ar putea întrerupe ciclul de tăieri de dobândă, în condiţiile în care inflaţia a revenit la ţinta de 2%. Această stabilitate a preţurilor ar putea sprijini în continuare profitabilitatea băncilor, dar perspectivele rămân sensibile la evoluţiile din industrie, în special în sectorul auto, puternic expus în Germania, Suedia şi Europa Centrală.
În paralel, XTB atrage atenţia asupra evoluţiei pieţei de transferuri sintetice de risc (synthetic risk transfers - SRT), prin care investitorii preiau o parte din riscurile portofoliilor de credite în schimbul unor plăţi periodice. Potrivit EBA, valoarea totală a acestor instrumente ar fi depăşit 500 de miliarde de euro. Riscul, subliniază Claudiu Cazacu, constă în faptul că băncile ar putea ajunge să redistribuie riscul altor bănci, creând astfel „cercuri de risc” în sistemul financiar european.
Deşi până în prezent indicatorii de calitate a activelor s-au menţinut stabili, unele semnale de avertizare au apărut în cazul companiilor mari, unde se observă o uşoară creştere a riscului perceput. În acest context, optimismul actual de pe burse reflectă evaluările interne ale băncilor, însă este esenţial ca instituţiile financiare să gestioneze atent amortizoarele de capital şi să îşi menţină rezilienţa în faţa riscurilor geopolitice, conchide reprezentantul XTB România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor în data de 02.07.2025, 18:17)
numa eu cu Nordea mea băltesc la doar 14% de 2luni încoace.