ZIARUL BURSA

07 decembrie
Ilustraţie de MAKE

CURTEA DE APEL BUCUREŞTI:"Puterea discreţionară de decizie a ASF nu înseamnă abuz de putere"

Nicu TranduPiaţa de Capital / 7 octombrie

Curtea de Apel Bucureşti refuză să filtreze deciziile Autorităţii de Supraveghere Financiară Sentinţa civilă pronunţată de magistraţi este stranie, atât timp cât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că "instanţa de contencios administrativ nu trebuie să se limiteze la un control de legalitate formală, ci trebuie să evalueze conduita autorităţii din perspectiva scopului legii, printr-o interpretare raţională a acesteia" 

Prin Sentinţa civilă 1380/2022 a Curţii de Apel Bucureşti, a fost respinsă acţiunea în contencios administrativ a mai multor acţionari ai SIF Muntenia (SIF4) care au reclamat refuzul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de soluţionare a cererii de suspendare a voturilor concentrate în cazul SIF4.

Europa arde, Moş Borrell se piaptănă

Cornel CodiţăEditorial / 7 octombrie

Cornel Codiţă

Toată lumea ştie: atunci cînd nu sunt ocupaţi, mai pe faţă, mai pe sub mînă, cu activităţile de lobby, în deplin conflict de interese, înalţii reprezentaţi ai birocraţiei parazitare de la Bruxelles nu fac mai nimic. Iar lucrul acesta se cam vede. Mai ales acum, cînd toată lumea este ocupată şi interesată să facă ceva. Ba cu conflictul din Ucraina, ba cu criza energetică, ba cu crizele sociale, ba cu cele politice. Mă rog, cu ceea ce se mai întîmplă prin Europa şi prin lume. Găurile din orarul de trîndăveală pe bani mulţi trebuie, totuşi, acoperite. Măcar din cînd în cînd, să mai uite lumea de restul timpului irosit.

BNR trebuie să distrugă economia pentru a o salva

Călin RecheaBănci-Asigurări / 7 octombrie

Călin Rechea

Ultima decizie de majorare a dobânzii de politică monetară a fost optimă, din nou, pentru acest ciclu inflaţionist, aşa cum ni se spune mereu de formatorii de opinie ai băncii centrale. S-ar putea spune că a fost "cea mai optimă", deoarece a reprezentat un pas uriaş pe calea confirmării încrederii investitorilor, consumatorilor şi celorlalte părţi interesate, în competenţa băncii centrale.

Oficial, Ucraina candidează alături de Spania şi Portugalia

CUPA MONDIALĂ 2030Oficial, Ucraina candidează alături de Spania şi Portugalia

O.D.Sport / 7 octombrie

Ucraina a devenit, oficial, candidată la organizarea Cupei Mondiale din 2030. Ceea ce părea doar un exerciţiu de imagine, benefic pentru toate părţile, a devenit o chestiune foarte serioasă, care va ridica multe probleme, dar va făuri şi multe speranţe. Spania şi Portugalia au integrat Ucraina în candidatura lor comună la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, pledând pentru "speranţă" în plin război.

"Nu avem capacitatea administrativă să construim toate spitalele prinse în PNRR"

MARCEL CIOLACU:"Nu avem capacitatea administrativă să construim toate spitalele prinse în PNRR"

George MarinescuPolitică / 7 octombrie

Statul român nu este pregătit, din punct de vedere al capacităţii administrative, să absoarbă toate sumele alocate de Uniunea Europeană ţării noastre prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin exerciţiile financiare 2014-2020(+3) şi 2021-2027 şi nici să realizeze toate obiectivele de infrastructură prevăzute până în 2027, a afirmat, ieri, Marcel Ciolacu - preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD -, în cadrul evenimentului organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România cu prilejul celei de-a 20-a ediţii a Cartei Albe a IMM-urilor.

Schimbările climatice cresc frecvenţa episoadelor de secetă extremă

Schimbările climatice cresc frecvenţa episoadelor de secetă extremă

O.D.Miscellanea / 7 octombrie

Seceta va deveni o obişnuinţă pentru anumite părţi ale globului în care astfel de fenomene erau foarte rare. Schimbările climatice provocate de om au făcut ca seceta în emisfera nordică din această vară să se poată repeat mult mai des, iar încălzirea continuă ar face ca astfel de episoade să fie mai intense şi mai chiar mai frecvente, avertizează oamenii de ştiinţă.

Sursă foto: Facebook / Târg Agronomie

Ziua Recoltei, marcată la Agronomie

O.D.Miscellanea / 7 octombrie

Ziua Recoltei va fi marcată la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Până duminică, vizitatorii vor avea ocazia să cumpere plante, flori, dar şi produse alimentare.

Inflaţia, incertitudinea evoluţiilor viitoare şi birocraţia - problemele cu care se confruntă antreprenorii

CARTA ALBĂ A IMM-URILOR 2022Inflaţia, incertitudinea evoluţiilor viitoare şi birocraţia - problemele cu care se confruntă antreprenorii

GEORGE MARINESCUCompanii / 7 octombrie

Principalele dificultăţi cu care se confruntă antreprenorii români sunt inflaţia, incertitudinea evenimentelor viitoare - printre care se numără şi actualul război din Ucraina - şi birocraţia, a afirmat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cu prilejul lansării cele-ai de-a 20-a ediţii a Cartei Albe a IMM-urilor.

Programul IMM Invest Plus, suprasubscris cu 2 miliarde lei

Programul IMM Invest Plus, suprasubscris cu 2 miliarde lei

GEORGE MARINESCUCompanii / 7 octombrie

Programul IMM Invest Plus lansat de Guvern în 9 septembrie se bucură de succes, la fel cum s-a bucurat şi programul iniţial IMM Invest, fapt concretizat şi în suprasubscrierea cu 2 miliarde lei a plafonului maxim al garanţiilor acordate, a afirmat, ieri, Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Florin Jianu

CNIPMMR:Antreprenorii nu se opun unui salariu minim de 3000 lei

I.GHE.Companii / 7 octombrie

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) susţine majorarea salariului minim la 3.000 de lei, însă propune ca acest lucru să se întâmple în primăvara anului 2023, a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului, cu prilejul lansării Cartei Albe a IMM-urilor pentru anul 2022.

Annie Ernaux

Nobelul pentru literatură merge în Franţa

O.D.Internaţional / 7 octombrie

Calculele amatorilor de pariuri au fost date, din nou, peste cap de rezultatul final al Premiului Nobel pentru Literatură. Scriitoarea franceză Annie Ernaux este laureata Premiului pentru Literatură pe 2022 "pentru curajul şi acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările şi constrângerile colective ale memoriei personale", a anunţat Academia Suedeză.

Trei semnale ce pot arăta că bursa americană este la minim

EDWARD JONES INVESTMENTSTrei semnale ce pot arăta că bursa americană este la minim

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 7 octombrie

Mona Mahajan: "După o scădere de peste 20% într-un an, randamentele anului următor sunt consistente" 

Economia probabil va încetini în următoarele luni, dar pieţele tind să privească către viitor şi pot începe să se redreseze chiar dacă indicatorii macro şi câştigurile companiilor continuă să se înrăutăţească, scrie Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, în ultima sa analiză, publicată pe site-ul companiei.

Primele efecte ale dezindustrializării - energia electrică se ieftineşte

OPINIIPrimele efecte ale dezindustrializării - energia electrică se ieftineşte

CRISTIAN DOGARUCompanii / 7 octombrie

Preţurile pe piaţa zilei următoare de la OPCOM pentru joi (n.r. ieri) au coborât pentru prima dată din 1 septembrie, dată de la care intra în vigoare ordonanţa modificată privind plafonarea preţurilor, sub pragul de 1.300 lei/Mwh într-o zi lucrătoare, limita fixată de autorităţi pentru compensarea achiziţiilor făcute de furnizori.

Peste 1.100.000 de pensionari au beneficiat de indemnizaţie socială

Peste 1.100.000 de pensionari au beneficiat de indemnizaţie socială

O.D.Politică / 7 octombrie

Fiecare leu în plus este foarte important pentru majoritatea pensionarilor. Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.146.973 în septembrie 2022, cu 300 de persoane mai puţin comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Ediţia din 07.12.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 7 Octombrie 2022

MACRO NEWSLETTER 7 Octombrie 2022

Macroeconomie / 7 octombrie

Comenzile industriale noi din Germania şi-au temperat scăderea anuală în august 2022 până la 4,1%, de la 11% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 2,4%, după o creştere de 1,9% în luna anterioară.

Închideri mixte pentru indici

BVBÎnchideri mixte pentru indici

Sabin S. BrandiburuPiaţa de Capital / 7 octombrie

Prime Transaction: "Tranzacţii de 4,42 milioane de euro, una dintre cele mai slabe şedinţe de tranzacţionare din acest an" 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat valori mixte ieri. Indicele BET, ce grupează cele mai...

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

PE SCURT

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo