Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a avut, astăzi, consultări cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Asia Centrală, Peter Burian, în contextul vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti, ocazie cu care a fost evocată importanţa strategică a regiunii Asiei Centrale, cooperarea economică, dar şi cea energetică.
Potrivit unui comunicat de presă remis astăzi redacţiei, discuţiile s-au concentrat pe "aspectele politice circumscrise mobilizării celor mai bune rezultate în contextul actual de securitate regională, ca urmare a actualizării recente, în iunie 2015, a Strategiei UE faţă de Asia Centrală".
"Ambele părţi au evocat importanţa strategică a regiunii Asiei Centrale deopotrivă pentru UE şi statele vizate, precum şi semnificaţia majoră a regiunii pentru o serie de actori globali şi regionali, a căror abordare sinergetică şi conlucrare ar putea genera efecte pozitive pe termen lung", precizează comunicatul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Ioniţă a arătat că este necesară o abordare strategică integrată, pe termen lung, care să conducă la o implicare "mai substanţială şi mai consolidată" a prezenţei UE în regiune în ceea ce priveşte vizibilitatea şi interacţiunea cu autorităţile locale şi populaţia din regiune.
Oficialul român, adaugă MAE, a pledat pentru un "impuls suplimentar" acordat dimensiunii economice UE-Asia Centrală, având printre obiective creşterea nivelului schimburilor şi investiţiilor.
"Totodată, discuţiile au vizat inter-conectivităţile în domeniul transporturilor, inclusiv iniţiativa românească privind proiectul coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, care vizează valorificarea poziţiei României de ţară de tranzit pentru fluxul de mărfuri între regiunea Asiei Centrale şi piaţa comunitară, respectiv conexiunea directă pe Marea Neagră între portul Constanţa şi porturile georgiene şi, mai departe, potenţialul de transport al Canalului Dunăre-Marea Neagră", se mai arată în comunicatul menţionat.
În ce priveşte cooperarea energetică, secretarul de stat Daniel Ioniţă a evocat, potrivit MAE, interesul tuturor actorilor europeni şi central-asiatici de a contribui la edificarea unei pieţe regionale de energie integrate, care să beneficieze de surse şi aprovizionare sigure.
"Totodată, secretarul de stat pentru afaceri strategice a evidenţiat necesitatea asigurării ca Dialogul pe Securitate la Nivel Înalt UE-Asia Centrală să devină o platformă de dezbateri şi acţiuni relevante pe aspecte de interes comun pentru toate părţile interesate. Demnitarul român a exprimat preferinţa pentru ca abordarea regională să fie recalibrată, astfel încât să existe un accent mai mare pe diversificare/ diferenţiere şi pentru un echilibru diferit între dimensiunea regională şi angajamentul bilateral cu partenerii din Asia Centrală", precizează aceeaşi sursă.