JPMorgan Chase &Co. a raportat rezultate este aşteptări pentru al doilea trimestru din 2025 şi a distribuit dividende în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, echivalentul a 1,40 dolari/acţiune. După raportarea rezultatelor pentru cel de-al doilea trimestru, acţiunile băncii au avut parte de o uşoară corecţie, alimentată pe de-o parte de declaraţiile CEO-ului Jamie Dimon, care a avertizat asupra unor riscuri semnificative precum inflaţia persistentă, tarifele comerciale impuse de administraţia Trump, tensiunile geopolitice, deficitele bugetare mari şi evaluarea excesivă a activelor, temperând optimismul generat de rezultatele financiare, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
JPMorgan Chase este o multinaţională americană de servicii financiare cu sediul central în New York. Banca, cu o istorie de peste 200 de ani, este cea mai mare instituţie din SUA. JPMorgan se remarcă prin faptul că este un furnizor important de servicii bancare de investiţii, prin consultanţă corporativă, fuziuni şi achiziţii, precum şi prin oferte publice (IPO-uri). Franciza sa de private banking şi divizia de gestionare a acţiunilor se numără printre cele mai mari din lume în ceea ce priveşte activele totale. JPMorgan face parte din categoria băncilor de importanţă sistemică din punctul de vedere al autorităţilor de reglementare din SUA.
Jamie Dimon este actualul CEO al companiei, fiind la cârmele băncii încă din 2005. Are meritul de a fi transformat banca într-un Goliat al industriei. Din momentul preluării şi până în prezent, cota de piaţă a companiei a crescut semnificativ, reuşind să depăşească concurenţi importanţi precum Bank of America. Totodată, Dimon a fost membru Fed (Federal Reserve - banca centrală) şi este un personaj extrem de activ pe piaţa din SUA. Părerile sale despre economie, inflaţie şi, mai recent, criptomonede fac înconjorul lumii şi sunt urmărite atent de analiştii financiari.
Din acţionariatul companiei fac parte cele mai importante fonduri de investiţii globale. The Vanguard Group şi BlackRock deţin împreună peste 17% din capitalul social. Per ansamblu, banca are în acţionariat peste 74% investitori instituţionali. O astfel de pondere indică faptul că Beta-ul acţiunii este în general mai mic decât în cazul unor companii cu o pondere mai mare de clienţi retail, făcând-o astfel mai puţin volatilă în cazul unor evenimente de tip black-swan.
• Marile bănci americane: profituri impresionante din activitatea de trading
Principalele bănci americane (JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America) se pregătesc să anunţe profituri impresionante din activitatea de trading în al doilea trimestru din 2025, în creştere faţă de anul trecut, pe fondul volatilităţii generate de noile tarife comerciale. Rebalansarea portofoliilor de acţiuni, obligaţiuni şi valută a impulsionat cererea de lichiditate şi serviciile de market-making. Deşi segmentul de fuziuni şi achiziţii (M&A) şi IPO-urile au fost temporar afectate, un climat mai favorabil ar putea accelera activitatea în a doua jumătate a anului. Se aşteaptă raportări solide, însoţite de majorări de dividende şi programe de răscumpărare a acţiunilor. Totuşi, persistenţa profiturilor din trading rămâne incertă, în contextul unor riscuri potenţiale legate de calitatea activelor.
La sfârşitul lunii iunie, băncile mari din SUA au înregistrat creşteri pe bursă după ce au trecut cu succes testele de stres anuale ale Fed. Cele 22 de instituţii evaluate au demonstrat că pot rezista unui şoc economic major, menţinând niveluri solide de capital. Goldman Sachs, Wells Fargo, Citigroup şi M&T Bank au fost principalii câştigători, beneficiind de reduceri semnificative ale bufferelor de capital.
Serviciile de investment banking traversează cea mai lungă perioadă de subperformanţă din ultimul deceniu, contribuind cu mai puţin 25% la veniturile băncilor de pe Wall Street pentru al 14-lea trimestru consecutiv. În al doilea trimestru din 2025, veniturile din trading ale celor mai mari cinci bănci americane sunt estimate la 31 de miliarde de dolari, de peste trei ori mai mari decât cele din investment banking (7,5 miliarde de dolari, -10%). Scăderea activităţii de M&A şi a emisiunilor de acţiuni este accentuată de incertitudini geopolitice şi politici protecţioniste. În ciuda optimismului privind redresarea în 2025, investitorii devin tot mai sceptici faţă de revenirea sustenabilă a sectorului.
Rezerva Federală a Statelor Unite ar putea reduce dobânda de politică monetară de două ori în a două jumătate a anului 2025, pe fondul încetinirii activităţii economice şi al unor semne de slăbiciune în piaţă muncii.
Preţurile de consum din SUA au crescut în iunie, pe măsură ce tarifele impuse de Donald Trump au început să influenţeze economia. Indicele preţurilor de consum a urcat cu 0,3% faţă de luna anterioară, iar inflaţia anuală a ajuns la 2,7%, în linie cu estimările. Inflaţia de bază, fără alimente şi energie, a crescut cu 0,2% lunar şi 2,9% anual.
• JPMorgan - profit net de 15 miliarde de dolari
JPMorgan a raportat, la data de 15 iulie, rezultate peste aşteptări pentru al doilea trimestru din 2025, susţinute de performanţe solide în investment banking şi tranzacţionare. Banca şi-a majorat estimarea privind venitul net din dobânzi pentru 2025 la 95,5 miliarde de dolari, faţă de prognoza anterioară, de 94,5 miliarde de dolari. Veniturile din tranzacţionare au crescut cu 15% faţă de anul trecut, ajungând la 8,9 miliarde de dolari, cu contribuţii atât din segmentul de venit fix, cât şi din acţiuni. Comisioanele din investment banking au urcat cu 7%, până la 2,5 miliarde de dolari, datorită activităţii ridicate în fuziuni, achiziţii şi emiterea de obligaţiuni.
CEO-ul Jamie Dimon a subliniat că economia SUA rămâne rezilientă, menţionând că finalizarea reformei fiscale şi o posibilă dereglementare sunt factori pozitivi. Totuşi, Dimon a avertizat asupra unor riscuri majore precum tensiunile comerciale, incertitudinea geopolitică, deficitele fiscale ridicate şi evaluările mari ale activelor.
Deşi activitatea de IPO-uri rămâne prudentă, CFO-ul Jeremy Barnum a notat o îmbunătăţire în pipeline. El a menţionat că achiziţiile trebuie să respecte criterii ridicate pentru a fi luate în considerare. Banca a înregistrat o reducere de personal de peste 1.300 de angajaţi în al doilea trimestru. Provizioanele pentru pierderi din credite s-au ridicat la 2,85 miliarde de dolari, în scădere de la 3,05 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2024. Pe partea de retail, JPMorgan a observat semne de rezilienţă a consumatorilor, mai ales din partea celor cu venituri reduse, în linie cu aşteptările.
JPMorgan a raportat pentru trimestrul al doilea din 2025 un profit net de 15 miliarde de dolari şi un câştig pe acţiune (EPS) de 5,24 dolari, depăşind din nou aşteptările analiştilor, care estimaseră 4,48 dolari. Rezultatele confirmă rezilienţa băncii într-un mediu economic dificil, cu un ROTCE (Return on Tangible Common Equity) stabil, la 21%.
• Perspective
Investitorii urmăresc cu atenţie rezultatele băncilor şi comentariile executivilor în acest trimestru pentru a evalua impactul tarifelor şi al noii legi fiscale ”One Big Beautiful Bill” semnate recent de preşedintele Donald Trump. Legea este estimată să adauge peste 3.000 de miliarde de dolari la datoria SUA în următorii 10 ani, stârnind critici din partea unor republicani şi foşti aliaţi ai lui Trump, precum Elon Musk. În plus, Fed a propus modificarea raportului de levier suplimentar (”enhanced supplementary leverage ratio”), ceea ce ar putea diminua cerinţele de capital pentru active cu risc redus, în cazul băncilor mari precum JPMorgan, notează TradeVille.
CEO-ul Jamie Dimon a declarat că piaţa creditelor private ar putea să fi atins un vârf, după creşterea accelerată din ultimii ani. Totodată, deşi este un sceptic vocal al bitcoinului, Dimon a confirmat că banca va adăuga la activitatea sa stablecoins, monede digitale stabile, de regulă indexate la dolarul american.
Conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie, dividendul trimestrial va fi ridicat de la 1,40 la 1,50 dolari per acţiune în al treilea trimestru din 2025. Această ajustare reprezintă a doua creştere din 2025, reflectând un plus de 7,14%. De asemenea, conducerea executivă a autorizat un program de răscumpărare de acţiuni în valoare de 50 de miliarde de dolari, care a început la 1 iulie 2025. Această măsură este parte a strategiei de consolidare a structurii de capital şi de recompensare a acţionarilor.
• Preţului acţiunii JPM: pe plus
Acţiunile JPMorgan (JPM) au scăzut cu 0,6% după publicarea rezultatelor, în ciuda raportării unor cifre peste aşteptări. Acţiunile băncii urcaseră puternic înainte de publicarea rezultatelor, atingând un maxim istoric de 296,4 dolari. În ultimele 12 luni, cotaţia a avansat cu 38,3%, iar de la începutul anului - cu 18,94%. Acţiunile JPMorgan se află într-un trend ascendent începând cu sfârşitul lunii aprilie 2025, tranzacţionându-se la nivelul mediei mobile exponenţiale de opt zile. Volumul a fost în scădere la atingerea noului vârf, ceea ce sugerează lipsa convingerii pentru un breakout. Acţiunile JPM au în prezent o evoluţie laterală între zona de suport aflată la 280 de dolari şi cea de rezistenţă de la 296,4 dolari. Pentru confirmarea continuării trendului, este necesar un breakout peste maximul istoric, însoţit de volum crescut. După ce a atins recent un nivel peste 70, considerat zonă de supracumpărare, RSI a început să coboare şi se află acum în jurul valorii de 59,34, indicând o încetinire a trendului ascendent.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în JPMorgan
Oportunităţi
Dezvoltare: JPMorgan a lansat o nouă divizie, Strategic Financing Solutions (SFS), menită să răspundă cererii tot mai mari pentru finanţări private. Noua entitate se concentrează pe soluţii inovatoare în domeniul infrastructurii, creditelor şi valorilor mobiliare garantate cu active. Prin această mişcare strategică, JPMorgan îşi consolidează poziţia în competiţia cu alţi jucători de calibru din industrie, precum Goldman Sachs Capital Solutions.
Insider trading: În ultimele şase luni, insiderii au cumpărat 1,42 milioane şi au vândut 1,25 milioane de acţiuni, indicând un interes moderat. Aceste mişcări pot reflecta atât oportunităţi individuale de lichiditate, cât şi convingeri fundamentale privind potenţialul de creştere pe termen mediu şi lung.
BUY: Acţiunile JPM se bucură de încrederea analiştilor, Wall Street atribuind companiei un rating ”buy” (”cumpără”). Dintre cele 21 de estimări realizate, 12 analişti recomandă în prezent achiziţia acţiunilor, în timp ce 8 analişti sugerează menţinerea acestora, iar 1 vânzarea, reflectând o perspectiva pozitivă asupra companiei şi un potenţial de creştere consistent. Preţul mediu ţintă estimat pentru acţiunile JPM, conform Wall Street, se ridică la 300,50 dolari, cu 4,87% peste valoarea din piaţă de 286,55 dolari.
Lansări de produse: JPMorgan Asset Management a lansat pe NYSE Arca noul ETF ”HOLA” (JPMorgan Internaţional Hedged Equity Laddered Overlay), proiectat să ofere venituri din acţiuni internaţionale cu risc redus, folosind o strategie de opţiuni laddered. ETF-ul are expunere preponderent pe piaţa europeană (aproximativ 67%).
Riscuri
Stagnarea Europei: Jamie Dimon a lansat un avertisment dur pentru Europa, afirmând că regiunea este ”pe pierdere” în competiţia economică globală cu SUA şi China. El a subliniat că ponderea PIB-ului european a scăzut de la 90% la doar 65% din cel al SUA în ultimii 10 - 15 ani, semnalând o pierdere de competitivitate. În absenţa unor măsuri, Europa riscă să rămână în urmă tot mai mult.
Supraevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor JPM reflectă o supraevaluare cu 7% faţă de valoarea intrinsecă de 266,25 dolari, calculată în scenariul de bază. Valoarea intrinsecă a acţiunilor este calculată ca fiind media dintre evaluarea pe baza de DCF şi evaluarea relativă, ce presupune analiza principalilor competitori direcţi. În ultimii cinci ani, acţiunile JPM au fost subevaluate în medie cu 39%.
Evaluarea companiei: Cu un P/E de 15,56, JPMorgan depăşeşte aproximativ cu 37,46% mediana sectorului de 11,32, fiind însă mai ieftină decât Bank of America (13,03), Wells Fargo (14,53) şi HSBC (52,53). Totodată, P/E al JPMorgan nu depăşeşte P/E al S&P 500 (26,55).
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport şi site companie, Yahoo Finance, CNBC, Forbes, WSJ, Fox Business, Financial Times, Bloomberg, Reuters, Alpha Spread, Seeking Alpha.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului