ADEVĂRUL DESPRE BĂNCI / SURSE:"Sunt discuţii pentru fuziunea Bancpost cu Piraeus Bank sau Banca Românească"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2014

"Sunt discuţii pentru fuziunea Bancpost cu Piraeus Bank sau Banca Românească"

Eurobank (care deţine Bancpost) şi Piraeus Bank sunt două dintre băncile despre care se vehiculează că ar pica testele de stres

Bancpost ar urma să fuzioneze cu Piraeus Bank sau cu Banca Românească, existând discuţii, în acest sens, după cum ne-au spus unele surse din piaţa bancară.

Acestea ne-au precizat că instituţia financiară care ar urma să preia Bancpost va fi desemnată în urma deciziilor luate la nivelul băncilor mamă, cu sediul la Atena.

Eurobank, care deţine Bancpost, şi Piraeus Bank, alături de Alpha Bank, toate cu sediul în Grecia, se numără printre băncile vehiculate în presa străină că nu ar reuşi să treacă testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (reprezentanţii Băncii Naţionale a României ne-au spus că, deocamdată, nimeni nu poate şti exact care vor fi rezultatele testelor de stres).

La începutul acestei luni, au apărut ştiri în presă potrivit cărora Piraeus Bank ia în calcul preluarea Bancpost de la Eurobank, în schimbul cedării subsidiarei din Bulgaria sau a celor din Bulgaria şi Serbia.

Potrivit unui scenariu prezentat într-un plan de reorganizare întocmit la solicitarea Direcţiei Generale Concurenţă a Comisiei Europene, planul Piraeus propune ca băncile elene să-şi consolideze operaţiunile din Balcani prin schimburi de sucursale, astfel încât să ajungă la mase critice pe pieţele respective, scria, în 8 octombrie, portalul elen Sofokleous10.

Piraeus consideră că operaţiunile din România, Bulgaria, Albania şi Cipru sunt viabile şi de importanţă strategică pentru grup.

Presa elenă scrisese, cu câteva zile mai înainte, că Banca Românească, subsidiara National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, este de vânzare.

Cele patru mari bănci greceşti - Eurobank, Piraeus, Alpha şi NBG - nu au reuşit să fuzioneze până acum, deşi, în trecut, a fost semnat un acord de fuziune între Eurobank şi NBG, acesta fiind anulat în ultimul timp, respectiv la începutul anului.

Instituţiile financiare internaţionale care au salvat Grecia şi băncile greceşti de la faliment ar fi cerut întreruperea respectivului acord, pe seama temerilor că o bancă prea mare rezultată în urma fuziunii ar fi mai greu de salvat în cazul înrăutăţirii situaţiei din Grecia.

Sursele de presă au mai scris că lupta dintre Eurobank şi NBG s-ar da pe ocuparea poziţiei strategice din România, Bancpost fiind cea mai importantă subsidiară străină a Eurobank, cu o cotă de aproape o treime din activele grupului, respectiv 3,9 miliarde euro.

Cu o reţea de peste 200 de unităţi, Bancpost a avut pierderi mai mari de 13,5 milioane de euro, în prima jumătate a anului în curs.

În iulie 2013, reprezentanţii creditorilor externi ai Greciei au solicitat băncilor comerciale elene, potrivit publicaţiei Kathimerini, să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est.

NBG susţine că va trece testele de stres

Nivelul lichidităţilor National Bank of Greece (NBG) este solid, a afirmat Alexandros Tourkolias, şeful băncii elene, potrivit site-ului greekreporter.com, citat de Agerpres.

Declaraţia lui Alexandros Tourkolias vine după ce, miercuri, agenţia EFE anunţa că trei instituţii din Grecia (Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank), trei din Italia (Banco Popolare, Monte dei Paschi şi Banca Popolare di Milano), Millennium BCP (Portugalia), Dexia (Belgia), două bănci din Austria şi un grup bancar cipriot nu vor trece testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană.

Şeful NBG a explicat că majoritatea împrumuturilor băncii constă în credite de investiţii, adăugând că noul model de afaceri al NBG va fi în concordanţă cu modelul de dezvoltare al Greciei şi se va baza pe sprijinirea noilor tehnologii şi a resurselor umane, renunţând la acordarea de credite pentru stimularea consumului intern, aşa cum s-a întâmplat înaintea crizei.

Supervizarea BCE, care va intra în vigoare în noiembrie, va fi sufocantă pentru bănci, a apreciat şeful NBG, fiind nevoie de un răspuns rapid către instituţiile controlate, în timp ce sistemul european şi cel intern se vor confrunta cu dificultăţi.

"La National Bank of Greece suntem pregătiţi adecvat, după ce ne-am întărit serviciile de audit intern şi am transmis instrucţiuni clare tuturor departamentelor", a afirmat directorul general al băncii elene.

Duminică, BCE va dezvălui care dintre cele 130 de mari bănci europene au nevoie de mai mult capital ca să facă faţă unor eventuale pierderi, pe baza unei analize a finanţelor lor şi a rezultatelor testelor de stres destinate să simuleze modul în care s-ar comporta băncile într-un scenariu de criză economică.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro