ADRIAN CODIRLAŞU, CFA ROMANIA:"BNR ar trebui să reia procesul de majorare a dobânzilor"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 mai 2019

Adrian Codirlaşu

Adrian Codirlaşu

CFA România anticipează o creştere de 25 de puncte de bază a dobânzii cheie

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să majoreze dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, în contextul în care inflaţia este peste ţintă şi peste prognozele băncii centrale, a declarat ieri preşedintele CFA România Adrian Codirlaşu, în cadrul unei conferinţe despre ecosistemul antreprenorial.

Domnia sa a afirmat: "Având în vedere că inflaţia este peste ţintă şi peste prognozele băncii centrale, în mod normal ar trebui reluat procesul de majorare a dobânzilor de către banca centrală. Şi asta anticipăm, în următoarele 12 luni, o creştere de 25 de puncte de bază".

La ultima şedinţă de politică monetară, din 15 mai, Consiliul de Adminis­traţie al Băncii Naţionale a hotărât să menţină rata dobânzii cheie la nivelul de 2,5% pe an, deşi la conferinţa subsecventă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei susţinută de guvernatorul Mugur Isărescu acesta a spus că BNR a majorat prog­noza de inflaţie de la 3% la finalul acestui an la 4,2%, din cauza "şocurilor" din prima parte a anului curent.

Pentru finele lui 2020, rata inflaţiei este aşteptată să atingă 3,3% în 2020, faţă de 3,1% în prognoza anterioară a băncii centrale.

Guvernatorul a subliniat atunci că deşi prognoza de inflaţie a fost modificată în creştere, "lucrurile sunt ţinute sub control, într-o marjă rezonabilă". Domnia sa a mai precizat că este un lucru bun faptul că într-un an electoral inflaţia este ţinută în jur de 4%, ulterior urmând să scadă.

Adrian Codirlaşu a notat că, natural, în consecinţa unei eventuale creşteri a dobânzii cheie de către BNR cu 0,25% în următoarele 12 luni, ratele de dobândă pentru Robor vor creşte ajungând undeva la 3,8%, în timp ce costul de finanţare al statului pe o perioadă de cinci ani va urca la 4,7%.

"E o creştere mică faţă de nivelul actual. Acum este undeva la 4,3% - 4,4%, deci nu-i o creştere foarte mare", a subliniat preşedintele CFA România.

Potrivit unui sondaj al CFA Româ­nia realizat în rândul analiştilor proprii, majoritatea (86%) anticipează o depreciere a leului în raport cu moneda euro în viitor comparativ cu valoarea actuală, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni fiind de 4,7859, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipată este de 4,8481 pentru un euro.

În prezent, indicele Robor la 3 luni se află la o valoare de 3,25%, cel mai mic nivel din ultimele două luni, respectiv 3,38% pentru Robor la 6 luni.

Totodată, potrivit sondajului, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2020/mai 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,15%.

Preşedintele CFA România a adăugat că politica fiscală expansionistă a Guvernului a condus la explozia inflaţiei, care va continua să persiste, şi a crescut costurile de producţie ale companiilor, în contextul în care deficitul comercial a ajuns la cel mai mare nivel de la criză încoace, această evoluţie adăugând presiune pe leu.

Domnul Codirlaşu a mai notat că perspectivele economice se vor înrăutăţi în perioada următoare fiind vizibilă o decelerare economică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hoții BNR. Dobânda trebuia crescuta de doi ani, dar l-au susținut pe Dragnea să nu sperie poporul cu creșterea de dobânzi. Așa a cerut Balcic. Jos Isărescu !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro