Conferinţă Naţională a Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS), ediţia 33, îşi întâmpină comunitatea de ingineri şi partenerii la evenimentul anual de referinţă în domeniul proiectării de structuri din România, sub tema "Viitorul structurilor: normative româneşti, europene şi inovaţie", potrivit unui comunicat emis redacţiei. Conferinţa va avea loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, în perioada 19-21 mai 2025, reunind peste 400 de profesionişti din ţară, dar şi speakeri internaţionali de renume.
Într-un context definitoriu pentru evoluţia normativelor româneşti, marcat de actualizarea unor reglementări importante în domeniul proiectării construcţiilor, printre care şi mult aşteptata revizuire a Codului de proiectare seismică P100-1/2025, precum şi de armonizarea cu noua generaţie de standarde europene (Eurocoduri), Conferinţa AICPS33 pune în lumină două direcţii strategice fundamentale pentru viitorul proiectării structurilor.
Conferinţa Naţională AICPS constituie o ocazie valoroasă pentru inginerii proiectanţi de structuri de a beneficia de informaţii esenţiale furnizate de experţi cu experienţă vastă în interpretarea şi implementarea noilor reglementări, inclusiv a normativului P100-1/2025, care ar urma să introducă un interval mediu de recurenţă de 475 ani (probabilitate de 10% de depăşire în 50 ani, comparativ cu 20% în versiunea aflată încă în vigoare la această dată).
Călin, inginer proiectant de structuri cu peste 15 ani de experienţă: "Participarea la Conferinţa AICPS de anul trecut mi-a oferit exact informaţiile de care aveam nevoie pentru a implementa noi abordări în proiectele mele. Este locul unde afli în avans direcţia în care evoluează domeniul şi unde poţi construi relaţii valoroase cu experţi recunoscuţi în domeniu."
Programul conferinţei include dezbateri şi peste 30 de prezentări tehnice, studii de caz şi cercetări de actualitate din comunitatea proiectanţilor de structuri, inclusiv:
- Analize privind impactul modificărilor care ar urma să fie aduse odată cu actualizarea normativului P100-1/2025
- Soluţii inovatoare de proiectare
- Integrarea tehnologiilor digitale BIM în procesul de proiectare
- Dezbateri tehnice axate pe soluţii practice pentru aplicarea schimbărilor din domeniu
Pe lângă tot ce ne aduce aproape şi ne coagulează într-o comunitate care realizează structuri proiectate şi executate cu profesionalism şi responsabilitate, Conferinţa AICPS33 creează contextul perfect pentru ca know-how-ul proiectanţilor de structuri cu zeci de ani de experienţă să întâlnească energia şi entuziasmul tinerei generaţii pentru soluţii inovatoare, eficiente, sustenabile şi sigure.
Trei specialişti de renume internaţional vor susţine prezentări în cadrul Conferinţei AICPS33:
Fabio Biondini (Italia), Profesor la Politecnico di Milano şi expert în Inginerie Seismică, va prezenta cercetările privind evaluarea ciclului de viaţă al structurilor aflate în degradare, în special poduri, utilizând metode de calcul probabilistice adaptate condiţiilor de incertitudine şi schimbărilor climatice.
Helder S. Sousa (Portugalia), câştigător al prestigiosului Premiu IABSE Early Career 2024, va explora modul în care digitalizarea revoluţionează gestionarea şi conservarea clădirilor de patrimoniu, de la scanare 3D la Modelarea Informaţională a Clădirilor (BIM).
Laszlo Dunai (Ungaria), Profesor şi Decan Emerit la Universitatea de Tehnologie din Budapesta, va aborda proiectarea structurilor metalice asistată de analiza cu elemente finite conform noului standard Eurocod 3 (EN 1993-1-14).
Pe lângă actualizarea cunoştinţelor tehnice, Conferinţa AICPS33 oferă:
- Networking strategic cu lideri din industrie şi potenţiali colaboratori
- Acces la târgul expoziţional cu cele mai noi tehnologii şi soluţii software pentru proiectare
- Premiile AICPS 2025 pentru excelenţă în proiectare, inclusiv categoria specială pentru tinerii proiectanţi sub 36 de ani
"Profesia de inginer proiectant de structuri se transformă rapid. Spiritul ingineresc evoluează, iar interesul pentru dialog şi schimb de idei este în continuă creştere. Tot mai mulţi profesionişti manifestă dorinţa de a analiza normativele din prisma aplicării lor testate de timp, din perspectiva mai multor profesionişti, fundamentată pe experienţă.
Pe de altă parte folosirea noilor tehnologii în avantajul profesiei, va elibera inginerul proiectant de structuri de sarcinile de rutină, contribuind la creşterea posibilităţilor ca acesta să îşi asume mult mai mult rolul de om de concept folosindu-şi la maxim cunoştinţele dobândite în timp într-un mod creativ, îndrăzneţ, inovator. AICPS33 este locul unde anticipăm aceste schimbări şi ne pregătim pentru ele", subliniază dr. ing. Lucian Melinceanu, Preşedinte AICPS.
Înscrierile se închid pe 12 mai! Peste 400 de ingineri proiectanţi s-au înscris deja. Nu rata cea mai importantă conferinţă tehnică a anului - platforma ideală pentru a te conecta cu o comunitate profesională puternică, informată, construită pe o tradiţie de 35 de ani.
Opinia Cititorului