AKTOR România anunţă progresul susţinut al lucrărilor de forare a celor patru tuneluri feroviare de pe subsecţiunea Apaţa - Caţa, parte a liniei de cale ferată Braşov - Sighişoara, unde compania operează cu utilajele TBM (Tunnel Boring Machines), potrivit unui comunicat emis redacţiei.
În acest moment, echipele lucrează susţinut, cu o producţie zilnică medie de 18 de metri de tunel şi 12 inele de beton montate pe zi în portalul de la Ormeniş. Ritmul reflectă angajamentul companiei de a avansa lucrările conform graficului, în ciuda complexităţilor geotehnice ale terenului.
Pe segmentul sudic al şantierului, de la Portalul 2 (Ormeniş), TBM-urile Eleni şi Varvara au forat împreună peste 3,2 kilometri de tunel. Pe segmentul nordic, de la Portalul 3 (Homorod), unde TBM-urile Alexandra şi Konstantina au început lucrările în sezonul rece, activitatea a fost afectată temporar de condiţiile de teren, însă acestea vor recupera decalajele: cele două TBM-uri au depăşit împreună pragul de 500 de metri de foraj, ambele fiind complet intrate în munte.
Potrivit comunicatului, pe lângă forarea tunelurilor, constructorul continuă lucrările la terasamentele de cale ferată, parte integrantă a proiectului.
AKTOR Romania colaborează în acest proiect cu peste 200 de subcontractori şi furnizori români pentru echipamente, materiale şi servicii necesare - de la prefabricate din beton, carcase de piloţi, structuri metalice şi hidroizolaţii, până la lucrări specializate, testări de laborator şi proiectare de mediu - contribuind astfel direct şi indirect la susţinerea a mii de locuri de muncă în România.
„Toate echipele de aici lucrează continuu pentru a asigura progresul proiectului. În lucrări atât de complexe, întârzierile pot fi inerente, mai ales în contextul provocărilor mai ales de ordin geologic. Cu toate acestea, printr-o bună organizare şi mobilizare, ele pot fi depăşite. Dorim să mulţumim Beneficiarului şi tuturor părţilor implicate pentru colaborarea foarte bună”, declară Dumitru Cojocea, Director de Proiect.
Subsecţiunea 2 Apaţa-Caţa face parte din proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov-Simeria, parte a Coridorului Rin-Dunăre, pentru circulaţie cu viteza maximă de 160 km/h, tronson Braşov-Sighişoara. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, iar contractul a fost semnat de Compania Naţională de Căi Ferate (CFR SA) cu consorţiul AKTOR SA - Alstom Transport SA - Compania Arcada.
Opinia Cititorului