Alergiile explodează în Europa: polenul şi incendiile degradează aerul pe întregul continent

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 iulie

Alergiile explodează în Europa: polenul şi incendiile degradează aerul pe întregul continent

English Version

Europa s-a confruntat în 2025 cu una dintre cele mai intense primăveri în ceea ce priveşte nivelul de polen din atmosferă. Serviciul Copernicus pentru Monitorizarea Atmosferei (CAMS), citat de AFP, a anunţat că în luna mai s-a înregistrat o eliberare sezonieră accentuată de polen, cu valori considerate „extreme” în nord-estul continentului. Ţări precum Finlanda au raportat creşteri record ale concentraţiei de polen de mesteacăn - o situaţie ce a generat simptome respiratorii inclusiv la persoane fără alergii diagnosticate anterior. „În Finlanda, polenul de mesteacăn a atins un nivel atât de ridicat încât a provocat reacţii chiar şi în rândul populaţiei fără antecedente alergice. Este un fenomen rar şi alarmant”, au explicat cercetătorii CAMS.

Sudul Europei: gramineele în ofensivă

În acelaşi timp, în sudul Europei - în special în Peninsula Iberică, Italia şi Grecia - a fost raportată o creştere semnificativă a polenului de graminee şi de măslin. Expunerea prelungită la aceşti alergeni agravează simptomele respiratorii în rândul populaţiei vulnerabile: copii, vârstnici şi persoane cu astm sau rinită alergică. Pe fondul încălzirii globale, sezonul polenic se extinde şi devine mai sever. Temperaturile ridicate şi poluarea favorizează atât producţia, cât şi dispersarea polenului pe distanţe mari.

Alergiile respiratorii: epidemia invizibilă a secolului al XXI-lea

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în anul 2050, unul din doi adulţi europeni ar putea suferi de o formă de alergie respiratorie. Prevalenţa a crescut deja de trei ori în ultimele trei decenii. Specialiştii avertizează că schimbările climatice, urbanizarea şi poluarea atmosferică vor continua să agraveze această tendinţă. „Alergiile nu mai sunt o problemă sezonieră sau minoră. Ele devin o problemă majoră de sănătate publică în Europa, cu implicaţii sociale şi economice semnificative”, avertizează Societatea Europeană de Alergologie Clinică.

Incendiile forestiere agravează criza aerului

Pe lângă polen, calitatea aerului a fost serios afectată de valurile de incendii de vegetaţie din nord-vestul Europei. Potrivit CAMS, Regatul Unit a înregistrat în aprilie al doilea cel mai mare volum de emisii de particule fine (PM2.5) din ultimele două decenii, după recordul din 2003. În paralel, Ţările de Jos au raportat niveluri fără precedent de poluare cauzată de incendiile forestiere în această perioadă a anului. Aerul contaminat cu particule provenite din focuri de vegetaţie poate avea un impact major asupra sistemului respirator şi cardiovascular. În combinaţie cu nivelurile crescute de polen, aceste condiţii pot duce la creşteri alarmante ale cazurilor de urgenţe respiratorii în spitalele europene.

Datele Copernicus confirmă că efectele încălzirii globale sunt tot mai vizibile. Polenul de la numeroase specii este prezent în atmosferă timp de săptămâni - sau chiar luni - mai mult decât în mod tradiţional. De asemenea, concentraţiile zilnice sunt mai mari decât în trecut. Ciclul natural al vegetaţiei este perturbat, iar plantele produc polen în volume record. Unele studii indică şi o creştere a alergenicităţii polenului, adică a potenţialului acestuia de a declanşa reacţii alergice mai puternice decât în trecut.

Consecinţe şi măsuri: o cursă contra cronometru

În faţa acestor provocări, experţii în sănătate publică şi mediu solicită măsuri urgente la nivel european. Printre soluţiile propuse se numără: extinderea sistemelor de avertizare privind nivelurile de polen; plantarea de specii mai puţin alergene în spaţiile urbane; combaterea defrişărilor şi reîmpădurirea zonelor afectate; măsuri mai stricte pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie; reglementarea emisiilor industriale şi a transportului.

Totodată, autorităţile medicale insistă asupra creşterii gradului de conştientizare şi a accesului la diagnostic şi tratament pentru bolile alergice.

Un aer tot mai greu de respirat

Primăvara anului 2025 a devenit un nou semnal de alarmă cu privire la degradarea accelerată a calităţii aerului în Europa. Combinaţia între schimbările climatice, polenul în exces şi incendiile tot mai frecvente pune presiune pe sănătatea populaţiei. Este nevoie de o strategie coerentă şi de acţiuni rapide, înainte ca această criză respiratorie să devină cronică.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb