Chiriile solicitate de proprietari în luna aprilie au rămas relativ stabile faţă de luna martie (+1%), dar comparativ cu aprilie 2024 se observă o tendinţă generală de creştere (+7%). Conform unei analize realizată de Storia şi transmisă într-un comunicat redacţiei, platforma de imobiliare lansată de OLX, cele mai mari creşteri faţă de anul trecut sunt vizibile în oraşe precum Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi.
Această evoluţie vine într-un context economic marcat de atingerea unui nou prag istoric al cursului euro în luna mai, ceea ce poate avea implicaţii directe asupra costurilor de locuire pentru cei care plătesc chiria în lei în perioada următoare. De exemplu, la data de 7 mai 2025, la un curs de 5,0991 lei/euro (comunicat de BNR), o chirie de 500 euro înseamnă 2.549,55 lei. Anul trecut, aceeaşi chirie de 500 euro însemna 2.487,85 lei, calculată la un curs de 4,9757 lei/euro, înregistrat pe 7 mai 2024. Chiar dacă diferenţa de aproape 62 de lei nu pare semnificativă la prima vedere, aceasta poate deveni importantă în cazul unor bugete mai sensibile. Această diferenţă afectează chiriaşii în mod direct doar dacă în contractul de închiriere nu este stipulat un curs fix şi dacă plata se face în lei, la cursul BNR din ziua plăţii sau al facturării.
"Am observat că în multe oraşe mari chiriile continuă să crească anual. În acest context, evoluţia cursului valutar devine un factor suplimentar de presiune, mai ales pentru chiriaşii care plătesc în lei şi ţin cont de cursul valutar din ziua plăţii. Chiar şi o diferenţă de 60 de lei poate conta, mai ales pentru cei care gestionează bugete strânse, pentru studenţi sau familii tinere. Deşi fluctuaţia poate părea relativ minoră din perspectiva unora, ea vine într-o perioadă în care mulţi români se confruntă deja cu presiuni financiare din cauza inflaţiei şi a costurilor ridicate cu utilităţile", a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia şi OLX Imobiliare).
Cum au evoluat preţurile chiriilor în Bucureşti în luna APRILIE
Chiriile din Bucureşti continuă să fie cele mai ridicate din ţară, cu preţuri medii de 858 euro/lună pentru apartamentele cu trei camere, 592 euro/lună pentru cele cu două camere şi peste 383 euro/lună pentru garsoniere. În comparaţie, în oraşe precum Cluj-Napoca sau Timişoara chiriile medii pentru aceleaşi tipuri de locuinţe sunt mai mici, iar ritmul de creştere este uşor mai temperat. Aceste diferenţe reflectă în continuare presiunea ridicată de pe piaţa chiriilor din Capitală, potrivit comunicatului.
Cele mai mari creşteri de preţuri de la un an la altul au fost în sectorul 1, în cazul apartamentelor cu trei camere (+20% în aprilie 2025 vs. 2024) şi în sectorul 2, la categoria apartamentelor cu două camere (+14%), dar şi la garsonierele din sectorul 6 (+14%).
Comparativ cu luna anterioară, preţurile au crescut în cazul apartamentelor cu două camere (+5%) din sectorul 2 şi al apartamentelor cu trei camere (+2%) din sectorul 4. De asemenea, preţurile au scăzut în cazul garsonierelor (-5%) şi apartamentelor cu trei camere (-8%) din sectorul 2, precum şi în cazul apartamentelor cu două camere din sectorul 1 (-11%) şi sectorul 5 (-5%). În celelalte cazuri, s-au înregistrat stagnări.
În sectorul 1, cel mai scump sector, chiria pentru o garsonieră a fost în medie de 450 euro/lună, un apartament cu două camere a ajuns la 710 euro/lună, iar unul cu trei camere la 1200 euro/lună. În contrast, cele mai accesibile preţuri s-au înregistrat tot în sectorul 6, unde o garsonieră s-a închiriat cu 400 euro/lună, un apartament cu două camere cu 500 euro/lună, iar unul cu trei camere cu 600 euro/lună.
Astfel, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 350 euro (în sectoarele 2 şi 5) şi 450 euro (sectorul 1). Preţurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 500 euro (sectoarele 4 şi 6) şi 710 euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preţuri medii de închiriere cuprinse între 600 euro (sectorul 6) şi 1200 euro (sectorul 1).
Cum au evoluat chiriile în alte oraşe mari din ţară în luna APRILIE
În luna aprilie 2025, cele mai mari creşteri anuale ale chiriilor s-au înregistrat în Oradea pentru garsoniere (+29%) şi în Iaşi pentru apartamentele cu trei camere (+10%). În contrast, Craiova a înregistrat scăderi anuale la garsoniere (-3%), iar în Arad, preţurile pentru apartamentele cu trei camere au scăzut cu 8% faţă de anul trecut. De asemenea, în Constanţa au fost cele mai multe stagnări comparativ cu luna anterioară, în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camera, se precizează în comunicat.
CLUJ-NAPOCA: Chiriile din Cluj-Napoca rămân printre cele mai ridicate din ţară. Preţul pentru o garsonieră este 380 euro (-3% faţă de martie, +9% faţă de aprilie 2024). Un apartament cu două camere se închiriază cu 590 euro (+7% comparativ cu anul trecut), iar un apartament cu trei camere se închiriază la un preţ mediu de 700 euro (-7% faţă de anul trecut).
IAŞI: Chiriile pentru garsoniere sunt de 330 euro (-6% faţă de luna martie, dar +3% în comparaţie cu anul trecut), pentru două camere sunt de 450 euro (+5% faţă de anul trecut), iar chiriile în apartamentele cu trei camere sunt, în medie, de 550 euro (-4% vs. martie 2025, dar +10% vs. aprilie 2024).
BRAŞOV: În Braşov, chiriile pentru garsonierele şi apartamentele cu două şi trei camere au scăzut faţă de luna trecută, cu -1, -4% şi respectiv -6%. Garsonierele au o medie de 350 euro (similar cu anul trecut), apartamentele cu două camere se închiriază pentru 500 euro (+2% faţă de anul trecut), iar cele cu trei camere ajung la 650 euro (+8% faţă de 2024).
CONSTANŢA: În Constanţa, chiriile au stagnat pentru garsonierele şi apartamentele cu două camere. Se observă însă o creştere uşoară pentru apartamentele cu trei camere, care ajung la 670 euro (+3% faţă de martie 2025 şi +3% faţă de aprilie anul trecut).
TIMIŞOARA: Evoluţia chiriilor în Timişoara este uşor variabilă. Garsonierele se închiriază cu 280 euro (-3% vs. martie, +6% vs. anul trecut), cele cu două camere cu 419 euro (+5% vs. anul trecut), iar cele cu trei camere cu 500 euro (+4% vs. anul trecut).
SIBIU: În Sibiu, chiriile au scăzut uşor faţă de martie, dar au crescut faţă de anul trecut. Garsonierele costă 325 euro (-2% faţă de martie, +8% faţă de 2024), apartamentele de închiriat cu două camere sunt 400 euro (-2% vs. martie, +5% vs. anul trecut), iar cele cu trei camere au un preţ mediu de închiriere de 530 euro (-4% vs martie, +6% faţă de anul anterior).
ORADEA: Oradea este oraşul cu cea mai mare creştere anuală pentru garsoniere: +29%, preţul mediu actual fiind de 281 euro/lună. Chiria pentru două camere este de 400 euro (-2% faţă de luna trecută), iar pentru trei camere costul de închiriere este de 500 euro (+6% faţă de anul anterior).
CRAIOVA: Craiova înregistrează scăderi lunare uşoare la chirii pentru garsoniere (-1%) şi apartamente cu trei camere (-7%), dar şi creşteri anuale de 8% în cazul apartamentelor cu două camere şi de 6% în cazul apartamentelor cu trei camere. Astfel, în aprilie 2025, garsonierele s-au închiriat cu 290 euro, apartamentele cu două camere cu 430 euro, iar cele cu trei camere cu 550 euro.
ARAD: În Arad, chiriile au rămas stabile faţă de luna martie, dar se observă o uşoară creştere anuală pentru garsoniere (+5%) şi o scădere în cazul apartamentelor cu trei camere (-8%). Proprietarii solicită 220 euro pentru o garsonieră, 350 euro pentru un apartament cu două camere şi 450 euro pentru trei camere.
Analiza a fost realizată de Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare în cunoştinţă de cauză, se mai menţionează în comunicat.
Opinia Cititorului