Analiză XTB: SUA riscă redeschiderea unui nou front comercial global

A.B.
Miscellanea / 8 iulie, 14:14

Analiză XTB: SUA riscă redeschiderea unui nou front comercial global

Politica tarifară a SUA suferă o schimbare majoră sub administraţia Trump, cu tarife vamale crescute de la 2,3% la 13,3% şi un climat comercial tot mai tensionat, potrivit unei analize semnate de Radu Puiu, analist XTB România.

Noile măsuri vizează o gamă largă de produse şi regiuni, incluzând autoturisme, oţel, aluminiu, produse farmaceutice, dar şi importuri din China, Canada, Mexic sau UE. Deşi suspendarea tarifelor reciproce urma să expire pe 9 iulie, preşedintele Trump a prelungit termenul de negociere până la 1 august, avertizând că partenerii comerciali care nu ajung la un acord vor suporta noi creşteri tarifare.

Potrivit Bloomberg Economics, scenariul de bază indică o rată medie de 15,5%, o scădere cu 23% a importurilor SUA şi o diminuare a PIB-ului cu 1,9% în 2-3 ani. Scenariul pesimist, al tarifelor ridicate, prevede tarife de până la 28%, o scădere a importurilor cu 42%, venituri de 3,7 trilioane USD din taxe, dar şi un risc major de stagflaţie, printr-o reducere de 3,7% a PIB-ului şi o inflaţie în creştere cu 2,2%. Pe de altă parte, un scenariu moderat, cu tarife reduse, ar duce la o rată medie de 10,5%, cu un impact mai mic asupra economiei şi preţurilor, dar fără a elimina complet tensiunile comerciale globale.

În ultimele zile, Trump a trimis o serie de scrisori către ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Africa de Sud, Indonezia şi Thailanda, în care ameninţă cu introducerea unor tarife vamale de 25%, alimentând şi mai mult incertitudinea globală. Deşi dolarul american a început să se aprecieze în urma prelungirii termenului de negociere, volatilitatea rămâne ridicată.

Uniunea Europeană încearcă să încheie un acord preliminar cu SUA până la 1 august, pentru a menţine tarifele actuale la un nivel de 10%, urmând ca ulterior să negocieze un acord permanent.

„Tarifele vamale devin un instrument strategic cu impact economic major. În orice scenariu, presiunea asupra comerţului internaţional va creşte, iar pieţele vor continua să reacţioneze la fiecare pas în politica comercială a SUA”, concluzionează Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb