Sute de buzoieni, angajaţi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Buzău şi la Administraţia Bazinală Buzău-Ialomiţa, au ieşit în stradă, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a le diminua cuantumul sporului de condiţii vătămătoare şi eliminării indemnizaţiei de complexitate a muncii, cu impact major asupra salariilor.
Finanţiştii buzoieni au ieşit în faţa instituţiei pentru a treia zi consecutiv. Aceştia au solicitat salarizare pe măsură, dar şi condiţii de muncă adecvate, dezvăluind că au existat situaţii în care nu au avut hârtie pentru imprimantă şi au cumpărat-o din banii lor. Angajaţii au protestat pe toată durata programului, prin rotaţie, fără să fie interrupt programul cu publicul.
”Nu ne mai huliţi! Am făcut politica Guvernului, acum plătim doar noi preţul greşelilor”, au strigat salariaţii.
Adrian Radu, liderul sindicatului SED LEX Buzău, a spus că protestele vor continua şi sunt decişi să ajungă şi la grevă generală, adică suspendarea activităţii.
”Nu am întrerupt programul cu publicul pentru că, dacă întrerupem, nu mai primesc salarii profesorii, cei din Sănătate, pensionarii, dar guvernanţii probabil asta vor, atât timp cât suntem în stradă. Noi vom protesta până când guvernanţii ne vor băga în seamă şi vor înţelege importanţa ANAF în colectarea la bugetul de stat. Evaziunea fiscală se diminuează cu inspectorii ANAF, cerem guvernanţilor să declare ANAF o instituţie de siguranţă naţională. Încearcă măsuri pompieristice. Credeţi că ţara iese din criză tăind un spor la o anumită parte a bugetarilor? Nu vor să colecteze, dacă doreau să colecteze ne-ar fi chemat la Bucureşti, veneam cu toţii, noi aducem soluţiile, vrem să colectăm, nu avem pârghiile necesare”, a spus Adrian Radu.
La ora 13.00, şi salariaţii de la Administraţia Bazinală Buzău Ialomiţa au protestat pentru două ore, timp în care au întrerupt activitatea.
”Începeţi cu voi aplicarea măsurilor de austeritate”, ”Protest spontan împotriva măsurilor aprobate de Guvern”, ”Radioactive”, ”Apă uzată” sau ”Toxic”, au scris pe pancarte angajaţii de la Buzău.
În total, o sută de salariaţi au participat la protest şi au cerut menţinerea sporurilor.
”Instituţia noastră are un rol foarte important în siguranţa naţională, lucrăm foarte mult pe teren. În laborator desfăşurăm activităţi cu substanţe chimice pentru că suntem laboratorul de analiză a calităţii apei fizico-chimice şi biologice. Intrăm în contact cu ape menajere, de la staţiile de epurare, de la spitale, de la ferme, manipulăm substanţe toxice, cancerigene, respectăm cerinţele de siguranţă a muncii, dar colegii mei lucrează echipaţi cu halate, măşti, este un disconfort (...). Pe partea de exploatare a apelor, gândiţi-vă ce înseamnă colegii noştri de la baraje să nu se mai ducă în tura de noapte să monitorizeze toţi parametrii”, a declarant biolog Oana Ristea, şef laborator Calitatea Apelor.
Liderul de sindicat Cosmin Stanciu a explicat că aceste tăieri nu ar fi singurele probleme cu care se confruntă Apele Române. La Buzău se lucrează cu organigrama incompletă pentru că tinerii nu sunt atraşi să vină în instituţie tocmai din cauza salariilor mici. În acest context, oamenii au zile de concediu de odihnă rămase restante de doi-trei ani.
”Referitor la sporul de condiţii vătămătoare, trebuie înţeles următorul aspect: legea spune nu mai mult de 1.500 de lei în cuantum de 15% raportat la salariu. La Apele Române se raportează la salariul din 2023, dar nu mai mult de 1.500, nimeni nu ia acest spor. 600 de lei brut, din care se scad toate taxele, cu 300 şi un pic rămânem noi. Este un spor mare pentru angajaţii din Apele Române care lucrează în aceste condiţii? Un angajat pe care reuşim să îl atragem ia 2.800 lei în mână cu acest spor şi mai aveam unul amărât de complexitate care urmează şi acesta să fie tăiat. Ne raportăm la TVA, la energia electrică, ce tocmai a crescut, la coşul de cumpărături. Sindicatul s-a unificat prin BNS cu toate cele cinci confederaţii la nivel de ţară, ne-am unit forţele pentru a organiza un protest general naţional în faţa Guvernului”, a declarat Cosmin Stanciu, lider de sindicat.
La ABA Buzău lucrează 107 anagajaţi, care au anunţat că vor protesta în fiecare zi, câte două ore, până când nemulţumirile lor vor fi rezolvate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 15:45)
s-a terminat cu statul la stat pe bani multi.
vrei bani multi, poti sa-i faci in privat fara limita.