Abonament gratuit

ANPCPPS: 75% din produsele tip lapte de soia au concentraţie scăzută în proteine

Alexandru Costea
Companii /

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) - InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip lapte soia ce se regăsesc pe piaţă din România.

În cadrul studiului au fost analizate opt produse tip lapte soia, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentaţii ANPCPPS România - InfoCons din supermarket-urile de pe teritoriul ţării, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieşit faptul că, în ceea ce priveşte concentraţia de boabe de soia la un litru de apă, 37,5 % din produsele analizate au în conţinut scăzut de boabe de soia, respectiv: 3%, 5% sau 6%.

Potrivit sursei, procentul scăzut de boabe/seminţe de soia din produsul finit justifică o compensaţie mare de apă, ulei, alge marine, sare şi o concentraţie scăzută de proteine.

Asociaţia mai atrage atenţia că 37,5% din produsele de lapte de soia prezintă cantităţi de zaharuri, cu o concentraţie de 5 sau 8 procente la 100 grame.

Din punct de vedere al cantităţii de sare/100 g de produs, aceasta se situează între 0,05 grame şi 0,4 grame.

"Toate produsele comunică pe etichetă valorile energetice /100g, acestea situându-se între 19 kcal şi 78 kcal, în condiţiile în care valoare ideală este de 141 kcal/100g", potrivit comunicării.

Deşi ar trebui să nu conţină deloc carbohidraţi, potrivit Asociaţiei, 25% din produsele supuse testului prezintă procente ridicate de 5, respectiv 8 la 100 grame de carbohidraţi. De asemenea, 25% din produsele prezentate conţin grăsimi peste limita acceptată, de 18gr/100 grame.

Produsele tip lapte de soia care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producător următoarele companii: S.A. Delhaize Group N.V / SC Mega Image SRL; Mona Naturprodukte GmbH / S.C Lidl Discount SRL; S.C. SANO VITA S.R.L; S.C Delaco Distribution SA; Bio Slym S.R.L; DANONE PDPA srl; Alpro C.V.A; Inedit S.R.L.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa românească, derulat de A.N.P.C.P.P.S.România - InfoCons în cadrul consorţiului I.C.R.T. - Internaţional Consumer Research&Testing pentru produse şi servicii la standarde europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS