Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere, prin intermediul unui comunicat de presă, tuturor instituţiilor implicate: Ministerului de Finanţe, Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor, Curţii de Conturi şi reprezentanţilor sistemului de justiţie să-şi aducă contribuţia la derularea cu celeritate a tuturor formalităţilor legale pentru construirea în următoarele şase luni a noului sediu ANAF.
AOAR consideră că modernizarea ANAF, proiect pentru care Romania a făcut un împrumut de 60 mil. dolari de la Banca Mondială nu se poate realiza în lipsa unui sediu adecvat,"capabil să acomodeze sisteme informatice care să permită executarea unor controale informatice complexe, prin utilizarea informaţiilor existente în diferite baze de date interne şi internaţionale. Trebuie reamintit faptul că a fost extinsă transparenţa datelor bancare şi a schimbului de informaţii între autorităţile fiscale din ţările membre UE, ca urmare a deciziilor Comisiei Europene", se arată în comunicat.
"Experienţa Estoniei, capabilă să asigure o informatizare de practic 100% a legăturii între contribuabili şi instituţiile publice, inclusiv Administraţia Fiscală reprezintă un model ce trebuie preluat de o ţară care se reclamă a fi lider în domeniul specialiştilor în IT. Informatizarea majoră a ANAF şi determinarea utilizării consecvente a informaţiilor stocate în formă digitală (bilanţuri, declaraţii de venituri şi salarii, declaraţii de avere, s.a.) va permite profesionalizarea activităţii, reducerea acţiunilor de control formale, dirijate sau abuzive, îmbunătăţind colaborarea ANAF - contribuabil (persoană fizică sau juridică)", se mai precizează în comunicatul amintit.
AOAR consideră că "realizarea acestui obiectiv trebuie susţinut de către toate instituţiile statului, fiind o acţiune care, prin creşterea transparenţei şi operativităţii activităţii ANAF va contribui la reducerea corupţiei, creşterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor bugetare".