A.O.P.J.N.R.: "Cauză şi efect"

M.P.
Comunicate de presă / 20 mai

A.O.P.J.N.R.: "Cauză şi efect"

Alături de celelalte asociaţii, A.O.P.J.N.R. îşi exprimăm dorinţa de a contribui la toate acţiunile care pot duce la combaterea operării ilegale în domeniul jocurilor de noroc, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Atât în zona de slot-machine land-base, cât şi în zona de on-line!

Cu atât mai mult cu cât poziţia noastră este şi a fost de reprezentare a intereselor celor care desfăşoară activitatea în mod legal, făcând opoziţie constructivă şi criticând aspectele legislative care de-a lungul anilor au dus la defavorizarea antreprenorului autohton, pe de o parte, dar şi de respectare a legislatiei în vigoare.

Prin cadrul de lucru instituţional, asociaţia noastră se străduieste ca în faza de elaborare şi adoptare a modificărilor legislative să protejeze interesele clasei autohtone mici şi mijlocii a industriei şi să nu lase, pe cât posibil, să fie implementate prevederi discriminatorii. Ulterior adoptării legii, chiar şi cu prevederi inechitabile, aceasta trebuie respectată, dacă nu există o altă decizie a instanţelor de judecată, sau cel puţin până la o nouă etapă de amendare a legii, aşa cum ne-o dorim.

Ca o dovadă elocventă a interesului nostru permanent de a avea transparenţă în ceea ce priveşte modul de operare legal este insistenţa cu care de-a lungul anilor, după înfiinţarea ONJN, am solicitat tuturor conducerilor care s-au perindat să realizeze şi să publice "Registrul mijloacelor de joc", respectiv evidenţa publică a locaţiilor din ţară, cu aparatele şi organizatorii licenţiaţi care le exploatează.

Informaţiile despre distribuţia teritorială a aparatelor autorizate sunt un instrument vital în identificarea celor care încearcă să lucreze "la negru", fiind un mijloc de bază în sprijinul acţiunilor de control!

Aceasta evidenţă publică a fost operaţională până în anul 2013, când acest domeniu era coordonat de o direcţie din MFP; paradoxal, în loc să se perfecţioneze, această evidenţă a dispărut de la momentul înfiinţării ONJN!

Doar în ultimele săptămâni, odată cu instalarea noului preşedinte ONJN, constatăm decizia benefică de a rezolva cu prioritate această temă fierbinte, potrivit comunicatului.

Dar EXPANDAREA OPERĂRII ILEGALE DIN ULTIMA PERIOADĂ ESTE DE FAPT UN EFECT! CARE ESTE CAUZA, ÎNSĂ?

În principal, reglementarea (din legea 107/2024, "legea Simonis") de interdicţie a activităţii de operare slot-machine land-base în localităţile sub 15.000 de locuitori!

La ce a ajutat această "prohibiţie" definită după un criteriu arbitrar? În nici un caz la scăderea dependenţei şi apetitului de joc a locuitorilor din acele zone, deoarece există accesibilitatea pe on-line a aceloraşi tipuri de jocuri, chiar cu bonusuri şi cu o mai mare diversitate a ofertei de jocuri.

Guvernanţii i-au considerat pe oamenii din acele localităţi incapabili să-şi poarte de grija propriei vieţi şi a propriilor opţiuni de divertisment, în mod demagogic, cu o aroganţă care vedem şi în aceste zile câte frustrări şi clivaje a creat în societate.

Soluţiile reale de protejare a acestor oameni, dacă e să-i consideram mai expuşi decât pe cei din marile oraşe, sunt mai multe:

Prima, educarea şi informarea, dezvoltarea spiritului critic, este necesară în egală măsură la nivelul întregii societăţi, dar necesită timp, după decenii în care educaţia a fost neglijată.

În ceea ce priveşte industria noastră, exista o soluţie accesibilă imediat, prin care se previne dependenţa şi se evită pierderile financiare însemnate pentru jucători.

Este o soluţie prin care jucătorul este îndreptat clar spre divertisment şi nu spre un ipotetic câştig financiar. Nu am inventat-o noi şi este utilizată în majoritatea ţărilor civilizate, cu tradiţie în reglementarea acestui sector:

înlocuirea prohibiţiei - care încurajează şi eliberează terenul în favoarea operării ilegale - cu permiterea (cu aplicare preponderent în mediul rural) exploatării exclusiv a aparatelor slot-machine cu risc limitat, care oferă mize şi premii cu valoare mică, de divertisment!

Acest tip de aparat, cu mize de maxim 2 lei şi câştiguri limitate la maxim 1.000 lei, a existat anterior şi în legislaţia noastră, dar a fost interzis fără nici o motivare, prin OUG 82/2023, se precizează în comunicat.

Tocmai de aceea nu am pregetat să susţinem reintroducerea, chiar sub o nouă formă de reglementare şi exploatare, a acestui tip distinct de aparat, cu denumirea internaţională de AWP (Amusement With Prizes) - tocmai pt. că subliniază specificul de distracţie cu mize mici, implicit cu pierderi mici, dar şi cu premii mici, care nu generează dependenţă.

Menţionăm că interdicţia totală de a opera în localităţile sub 15.000 de locuitori a afectat devastator şi în primul rând organizatorii autohtoni, care operau cu preponderenţă în acest tip de localităţi, precum şi veniturile multor familii de mici întreprinzători, ale deţinătorilor de spaţii din aceste zone, cu care se coopera, dar şi angajaţii acestora.

Aceasta nu scuză în nici un fel operarea "la negru", dar este un adevăr verificat că acest gen de restricţii impuse intempestiv şi arbitrar, fără fundament şi fără studii de impact, care distrug afacerile pe orizontală, aşa cum erau ele, chiar la dimensiuni reduse pentru unii, "împing" către operarea "la negru", un efect condamnabil, nedorit de nimeni.

Dar până la crearea unei alternative legale, care să genereze venituri atât organizatorilor cât şi statului, locuri de muncă plătite legal, impozitele şi taxele de care statul spune că are atâta nevoie, dar şi un mediu controlat, în care jucătorii să fie protejaţi financiar şi administrativ, situaţia nu se va putea reglementa pe deplin, oricât de multe metode coercitive ar pune statul în mişcare; este evident, experienţa atât de multor jurisdicţii ne arată în mod clar faptul că lupta cu infracţionalitatea nu se câştigă prin prohibiţie, ci prin reglementare corectă şi oportună, se mai menţionează î comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0848
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5188
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0422
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.9530

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb