APĂRARE ANTIAERIANĂPolonia şi SUA, exerciţii militare comune în apropiere de Varşovia

Valentin Busuioc
Internaţional / 22 martie 2015

Armata SUA din Europa a desfăşurat o baterie de rachete antiaeriene Patriot în apropiere de Varşovia, parte a unor exerciţii militare comune cu Polonia, menite să ofere noi asigurări pe fondul conflictului din statul vecin Ucraina, scrie Reuters.

Membră NATO din 1999, Polonia nu are propriul sistem de protecţie contra rachetelor balistice. În următoarele săptămâni, Varşovia va lua o decizie privind furnizorul sistemului său de apărare cu rachete de rază medie de acţiune.

Anterior, în această săptămână, forţele americane din Europa au transmis că obiectul acestor exerciţii ce vor dura o săptămână este "să ofere noi asigurări aliaţilor, să demonstreze libertatea de mişcare şi să descurajeze orice agresiune regională împotriva flancului estic al NATO".

Bateria de rachete Patriot (produse de compania americană Raytheon) a ajuns în Polonia alături de 100 de militari americani şi în jur de 30 de autovehicule. Sistemul de rachete sol-aer a fost instalat la baza militară de la Sochaczew, un oraş la aproximativ 50 km de Varşovia.

Exerciţiile au loc după ce, în presa rusă, au apărut informaţii potrivit cărora Rusia a desfăşurat rachete balistice Iskander în enclava sa Kaliningrad, din nord-estul Poloniei, ca parte a exerciţiilor de la începutul săptămânii, încheiate ieri.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. Măi cititorilor, exista proști și în Polonia - mulți.

   

  Dacă Rusia a desfășurat rachete Iskander, americanii vând frecție la piciorul de lemn al polonezilor șovini. 

   

  Patriot este un sistem învechit care nu poate intercepta rachetele Iskander ce pot zbura cu Mach 6-7 la 50 km altitudine. Acestea au un mod al traiectoriei care duce racheta deasupra țintei și apoi coboară vertical cu Mach 3. 

   

  Faptul că sistemul Patriot a fost instalat la 50km de Varșovia, înseamna că este PAC-2 (cu o rază de acțiune de 160 km; PAC-3 are până la 35 km). 

   

  Deci americanii profită de isterie ca să plaseze niște vechituri polonezilor. 

   

  Iată ce spune Loren Thompson în Forbes. 

  "Ukraine Crisis: Poland's Air Defenses Become A Pressing Concern For Washington" 

   

  Întâi cetățeanul este unul mai puțin independent "Disclosure: The lead contractors for Patriot and MEADS, Raytheon and Lockheed Martin, contribute to my think tank; Lockheed Martin is a consulting client." Deci, acest om are în spate fonduri de la Raytheon care poate că au influențat sau nu părerea sa. Dar nu este agent rus ... pentru românii indignați. 

   

  "The Army decided to stick with Patriot partly because at the time it was fighting insurgents who lacked aircraft and missiles — making air defense a low priority. But it isn’t a low priority anymore because the focus of U.S. military strategy is shifting to the Western Pacific where U.S. forces confront a rising China, and now Russia has forced its way back into U.S. military calculations. Both countries field ballistic missiles and airborne weapons that would present a challenge to Patriot in its current form, and the outlook is for such weapons to become more capable in the future." 

   

  "Armata americană a decis să aleagă Patriot, parţial pentru că în momentul acela a fost lupta cu insurgenţii care nu aveau avioane şi rachete — făcând apărarea aeriană o prioritate scăzută. Dar aceasta nu mai este o prioritate scăzută deoarece accentul strategiei militare a SUA este trecerea la Oceanul Pacific de Vest unde forţele SUA se confruntă cu o creştere a Chinei, şi acum Rusia și-a forţat drumul înapoi în calculele militare ale SUA. Ambele ţări au rachete balistice şi arme propagate prin aer, care ar prezenta o provocare pentru Patriot în forma sa actuală, şi previziunea pentru astfel de arme este că vor deveni mai capabile în viitor." 

  Omul ne spune că Patriotul (PAC-2) ar avea dificultăți (și asta fiind plătit de contractorul american). Realitatea înseamnă că este că nu vor prinde nimic înainte de a avea radarul bruiat de un Iskander și nimicite de celelalte care îi urmează. 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro