Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) cere Guvernului şi Parlamentului să intervină pentru corectarea modului în care sunt calculate tarifele de transport al energiei electrice, astfel încât consumatorii să nu mai plătească pentru energia care nu tranzitează reţeaua naţională de înaltă tensiune, conform unui comunicat emis redacţiei. Solicitarea este formulată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ilie Bolojan, ministrului Energiei Bogdan Ivan, conducerii Parlamentului şi Comisiei pentru energie din Senat.
APCE atrage atenţia că, în 2024, prosumatorii din România au produs şi injectat în reţea un excedent de 1,2 TWh, energie consumată local, fără a tranzita reţeaua operată de Transelectrica. Cu toate acestea, consumatorii au plătit în continuare tarife de transport aferente acestei cantităţi de energie, ceea ce a generat un cost estimat la 18 milioane de euro suportat inutil de populaţie.
„Nu solicităm privilegii, ci doar echitate. Energia produsă şi consumată local nu ar trebui să genereze costuri de transport. Este o măsură logică, aplicată deja în state europene precum Belgia, Spania, Portugalia sau Franţa”, transmite Dan Pîrşan, preşedintele APCE.
Asociaţia propune modificarea metodologiei de calcul a tarifelor, astfel încât acestea să fie ajustate anual în funcţie de energia livrată local de prosumatori şi care nu parcurge reţeaua Transelectrica. Pentru 2025, APCE estimează un surplus de 2 TWh, echivalent cu consumul anual a 1,6 milioane de gospodării sau al întregii regiuni Bucureşti-Ilfov timp de trei luni.
APCE semnalează, de asemenea, întârzieri de până la doi ani în plata energiei livrate de prosumatori în reţea, întârziere permisă de o reglementare ANRE unică în Europa. Deşi proiectul de lege PL-x 605/2023, care ar permite plata lunară, se află în Parlament de peste doi ani, acesta rămâne blocat. În lipsa unui dialog eficient cu ANRE, APCE solicită Guvernului să mandateze autoritatea de reglementare pentru aplicarea unui mecanism transparent şi echitabil în beneficiul tuturor consumatorilor.
„Energia produsă local este o gură de oxigen pentru sistemul energetic, mai ales în condiţii meteorologice extreme. Corectarea acestor inechităţi ar reduce inclusiv efortul bugetar pentru sprijinirea gospodăriilor aflate în sărăcie energetică”, mai arată APCE în scrisoarea transmisă autorităţilor.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.07.2025, 14:18)
...
2. aoleu si ramane fara 10.000 de euro?
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2025, 16:19)
adica vreti sa-i saraciti pe bietii oameni care nu fac nimic de la Transel ectrica sau Transgaz? doar au monopol, ginerele lui bucovala este "uns sef la ANRE cu 15.000 de euro lunar