Avem o mare. Ce facem cu ea?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 18 august 2023

Sorin Rosca Stanescu

Războiul ruso-ucrainean s-a extins şi în Marea Neagră. Care, în absenţa implicării Turciei, s-a transformat în lac rusesc. Cum procedăm? Cum ne apărăm în viitor porturile şi celelalte facilităţi de pe litoral? Cum ne apărăm perimetrele de gaze naturale din platforma continentală? Devenim proactivi?

În 2016, preşedintele Klaus Iohannis, probabil nu de capul lui, a lansat un balon de încercare. Pornind de la premiza că flota militară a Federaţiei Ruse, care la acea dată număra 50 de nave şi patru submarine, depăşeşte capacitatea flotei Turciei, Klaus Iohannis a propus acestui stat ca, împreună cu România şi Bulgaria, să creeze o flotă unită. Care, la o adică, să-l împiedice pe Putin să-şi mai facă de cap. Ankara nu a reacţionat în niciun fel. În schimb Boiko Borisov, fostul premier bulgar, a dat o replică memorabilă. Şi anume că preferă să vadă veliere pe Marea Neagră şi nu nave de război. Dar astăzi suntem într-o nouă realitate. Războiul s-a extins literalmente în Marea Neagră. Iar statele riverane, cu excepţia Federaţiei Ruse, sunt victime potenţiale. În prezent Rusia nu mai dispune de cele 50 de nave, ci doar de 30. Chiar dacă România are o flotă militară de tot râsul, în combinaţie cu Turcia şi cu Bulgaria ar putea depăşi potenţialul flotei ruse. Dar asta înseamnă ca trei state NATO să se asocieze pentru ca, la nevoie, să intervină militar împotriva Federaţiei Ruse. Cu alte cuvinte, să aducă NATO în stare de război.

Conform Convenţiei de la Montreux, semnată în 1936, statele neriverane nu au dreptul să staţioneze cu nave militare în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Şi, începând de la 24 februarie 2022, Turcia, care este garantul acestei convenţii, sub pretextul cât se poate de real că în zonă a fost declanşată o stare de război, a interzis cu desăvârşire accesul navelor de război ale neriveranilor. După cum se ştie, Turcia poate decide asupra accesului sau non-accesului prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Implicit însă, o asemenea decizie favorizează Federaţia Rusă, dar asigură în schimb o relativă stabilitate în Marea Neagră, nepermiţând o acumulare periculoasă de forţe militare.

Aşa stând lucrurile, singura soluţie raţională pentru România este să-şi întărească în mod semnificativ propriile capacităţi militare la Marea Neagră. România nu poate iniţia şi nu poate susţine un demers ca cel din 2016, nici chiar dacă este împinsă în faţă de Washington, ca piesă de sacrificiu. Nu trebuie să cădem într-o asemenea capcană. Şi chiar dacă noi ne-am lăsa luaţi de val, Turcia şi Bulgaria vor continua să reacţioneze prudent şi raţional.

Dar care este totuşi soluţia pentru a nu-i mai permite lui Vladimir Putin să-şi facă de cap în Marea Neagră? Cine a încheiat o convenţie, o poate şi desface. Prin urmare, marile puteri care au decis ceea e au decis atunci când, în 1936, au conceput Convenţia de la Montreux, se pot întruni, pot anula ceea ce au hotărât atunci, în baza considerentului că Rusia nu respectă dreptul celorlalţi riverani şi, în consecinţă, se poate ajunge fără a mai încălca vreun tratat internaţional în situaţia în care NATO să intre în Marea Neagră cu o flotă militară semnificativă. Care ar garanta şi comerţul liber, şi securitatea riveranilor. Orice altceva reprezintă o simplă şi periculoasă aventură politică. Şi militară.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ce se poate face e sa mai reducem retorica (inutil amenintatpare) si sa evitam maxim posibil sa fim angrenati in razboi, cum ziceti... Sacrificiu fara speranta care ar distruge Romania. Nimeni nu are voie sa faca asa miscare, ppporul nu vrea razboi si se pot face referendum daca nu credeti Traiasca pacea!

    1. Normal ca vrem pacea, dar ca sa avem pacea trebuie sa fim pregatiti de razboi.

    Hei, nu e lac rusesc decat in imaginatia lui Putin.

    ar trebui sa aiba toate malurile ca sa fie asa, doar ca mai e ucraina, romania, blgaria, si turcia la m neagra. prea multa vodka strica, incepi sa visezi cai verzi pe pereti.

    cum a spus si cel de mai sus , noi ne vedem de treaba si atat.  

    se pare ca rabdarea televiziunilor care manipuleaza la ordin este spre sfarsite , la prima schija cazuta pe teritoriul Romaniei la tv si in special sienen va incepe infernul . radu tudor si-a comandat o uniforma si un pat pentru transmisiuni non stop in direct din mijlocul ”razboiului ”.

    Asta da problema in colonie:ce facem cu marea!?te pufneste si rasul.

    rabdare.In curand vom mai capata 4 tinichele plutitoare si va fi vai de capul celui ce ne ataca.Vom plati ,gras,dar se merita,Cineva va mei primi o sepcuta.

    Marea e de vănzare.Incă nu s a stabilit prețul final.

    ... lol ... inertia isi spune cuvantul ... inca vorbiti de ukr? ... is curios cum ramane cu lockdownurile climatice ... o fregata consuma cat un oras/ora ... is curios daca de data asta estul va misca primul ;)) ...

    1. ... desigur, in conditii de combustil limitat ... si curent rationalizat ... nimeni nu mai stie cat consuma fregatele ... stirile is de la opt la zece ... daca-ti permiti ... oare de ce fundatia pentru o societate deschisa isi retrage fondurile din eu?!? ...

      ... avem o mare problema ... inca ma intreb daca hellvig si-o dat demisie de onoare ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb