BCE a redus rata principală a dobânzii

S.B.
Bănci-Asigurări / 6 iunie

BCE a redus rata principală a dobânzii

Banca Centrală Europeană a redus presiunea asupra debitorilor din zona euro, după ce a redus rata principală a dobânzii pentru prima dată în aproape cinci ani, la 3,75%, potrivit The Guardian.

Invocând o scădere constantă a inflaţiei ca motiv pentru relaxarea politicii monetare, BCE a anunţat că rata dobânzii la depozite va fi redusă la 3,75% de la un nivel record de 4%, plasând-o, astfel, înaintea Rezervei Federale a SUA şi a Băncii Angliei, care încă nu au redus ratele dobânzilor.

Conform sursei citate, pieţele financiare aşteptau cu nerăbdare prima reducere a ratei dobânzii din zona euro din septembrie 2019, care va afecta şi rata principalelor operaţiuni de refinanţare a BCE, care a scăzut de la 4,5% la 4,25%.

Analiştii au prognozat reducerea costurilor de împrumut la reuniunea BCE din iunie, după semnalele că banca centrală era pregătită să ofere mai mult sprijin economiilor din zona euro, după o perioadă de stagnare economică cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.

Într-un comunicat, BCE a spus: "Menţinerea ratelor dobânzilor ridicate timp de nouă luni a ajutat la scăderea inflaţiei. Este acum adecvat să moderăm gradul de restricţie a politicii monetare."

Dean Turner, economistul-şef pentru zona euro la UBS Global Wealth Management, a spus că perspectiva pentru inflaţie, aşa cum este indicată de ultimele proiecţii ale BCE, sugerează reduceri suplimentare ale ratelor dobânzilor mai târziu în acest an.

"Desigur, momentul următoarei mişcări a BCE este incert, deoarece acesta va depinde de datele care vor veni. Dar, având în vedere că procesul de dezinflatie este ferm în desfăşurare, BCE, împreună cu alte bănci centrale, ar trebui să se simtă suficient de încrezătoare pentru a relaxa politica, cel mai probabil într-un ritm de o reducere pe trimestru."

Cu toate acestea, BCE se aşteaptă ca inflaţia să fie uşor mai mare în acest an şi în 2025, faţă de prognoza din martie 2024. Atunci, BCE a spus că inflaţia va avea o medie de 2,5% în 2024, în creştere de la 2,3%, şi 2,2% în 2025, în creştere de la 2%, în timp ce rata inflaţiei în 2026 va rămâne la 1,9%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sa vedeți de acu euro la 4.94 iar..și usd la 4,7...4,8

    1. nu ar trebui sa fie invers pana ce BNR nu face aceiasi miscare?

      Pai tu ai înțeles ceva din economia capitalista?

      Toți pun banii acolo unde e dobanda mare!!

      FED nu scade, BNR nu scade...se schimba euro pe usd sau lei....inflatie de euro.. scădere in pret 

      pe de cealalta parte FED si BNR se vor imprumuta scump, Cu siguranta o vor scadea si ei, piata de stocks creste se retrag de pe bonduri iar datoria cine o mai finanteaza?

    Sa vedeti ce valoroase vor deveni titlurile de stat pe 5 ani listate la bursa su care ofera o rata a cuponului de peste 5.5%

    Scade euro vs dolar, cresc preturile la energie si materii prime, creste inflatia. Bucurie mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb