BCE estimează că euro digital va reduce cu 50% utilizarea numerarului

A.B.
Internaţional / 19 aprilie

BCE estimează că euro digital va reduce cu 50% utilizarea numerarului

Banca Centrală Europeană (BCE) estimează că lansarea euro digital va duce la retragerea din circulaţie a cinci euro fizici pentru fiecare zece euro digitali emişi, informează EFE, de la care redăm cele ce urmează. Concluzia apare în cel mai recent raport al instituţiei, care lucrează de mai mulţi ani la acest proiect, spre deosebire de Rezerva Federală a SUA, care a renunţat la ideea unui dolar digital.

În timp ce BCE promovează euro digital drept un instrument de suveranitate strategică, administraţia Trump a blocat dezvoltarea unui dolar digital printr-o ordonanţă executivă. Documentul susţine criptomonedele ca mijloc de consolidare a poziţiei Statelor Unite în sectorul activelor digitale, dar interzice explicit o monedă digitală emisă de banca centrală.

Potrivit lui Piero Cipollone, membru al comitetului executiv al BCE, euro digital ar urma să devină un nou pasiv monetar, alături de bancnote şi rezervele băncilor comerciale, fără a conduce la o creştere automată a bilanţurilor băncilor centrale.

Impactul acestei tranziţii va depinde de designul monedei digitale şi de gradul de atractivitate pentru utilizatori, fiind analizate elemente precum dobânda, limitele de deţinere sau criteriile de acces.

Raportul estimează că introducerea euro digital va duce la o substituire a mijloacelor de plată tradiţionale: pentru fiecare 10 euro digitali, ar urma să fie retraşi din sistem 5 euro în numerar şi 3 euro din depozitele bancare, conform sursei citate.

La finalul anului 2023, în circulaţie existau 1.567 miliarde euro în bancnote şi 33,5 miliarde euro în monede, potrivit datelor BCE.

Pe lângă aspectele economice, raportul atrage atenţia asupra riscurilor de securitate cibernetică şi a potenţialului impact reputaţional al euro digital. Pentru a sprijini băncile centrale în dezvoltarea unor sisteme robuste şi sigure, Banca Reglementelor Internaţionale a lansat "Proiectul Polaris", axat pe prevenirea atacurilor informatice şi a erorilor operaţionale în contextul monedelor digitale de bancă centrală (CBDC).

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Euroii ăștia digitali o să curgă și ei fără număr la ordinul sistemului.

    Digitalizarea banilor emisi fără nicio acoperire va fi o măsură disperată pentru că șandramaua speculativa a pierdut orice contact cu economia reală.

    În plus, va fi ideală pentru supravegherea prostimii. 

    1. si mai au si termen de expirare daca nu i consumi......prostimea pune botu si legile vor fi date pt blocarea tranzactiilor cu numerar.

    Euro digital o prostie marca UE sorosista … Cine vrea sa fie stăpân și liber alege euro fizic .. Niciodată nu vor reuși globalistii sa înlăture banii fizici …

    Boicotati tot acest sistem!

    Banii digitali din prezent si cardurile actuale sunt suficiente. 

    Ce misto,

    in targ vom vinde oua si patrunjel, 

    cu euro digital, 

    dar poate ne baga si pe la noi curentul,

    ca sa vedem pe internet,ce inseamna euro digital. 

    poponăreala EU o dă înainte neîncetat !

    ...

    BCE a uitat sa spuna la ce ii va folosi omului simplu, care o taraie de pe o zi pe alta, noua moneda digitala. Ce va putea sa faca cu ea si nu poate sa faca in prezent cu cardul??

    Sa nu aud din nou marota cu: "va putea fi mai greu falsificata" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb