Banca Centrală Europeană a decis joi să păstreze dobânda cheie la nivelul actual, într-un context economic tensionat, marcat de incertitudini legate de relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, transmite CNBC, de la care relatăm cele ce urmează.
Decizia vine după patru şedinţe consecutive de reducere a dobânzilor în acest an - de la 3% în ianuarie la 2% în iunie - şi era anticipată de majoritatea analiştilor, în condiţiile în care inflaţia din zona euro a coborât în iunie la obiectivul de 2%.
Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a subliniat că economia zonei euro a avut o evoluţie mai solidă decât se estima, susţinută de creşterea consumului şi a investiţiilor, precum şi de exporturile accelerate. Totuşi, a avertizat că riscurile pentru creştere sunt în continuare „înclinate în jos”, iar o escaladare a tensiunilor comerciale cu SUA ar putea afecta exporturile şi încrederea în economie.
Statele Unite iau în calcul introducerea unui tarif general de 15% pentru toate importurile din UE, în lipsa unui acord comercial până la 1 august. Măsura ar putea declanşa reacţii dure din partea Bruxelles-ului, în timp ce BCE îşi temperează politicile în aşteptarea unui deznodământ.
Lagarde a mai remarcat aprecierea semnificativă a monedei euro, care a urcat la 1,175 dolari joi, contribuind la temperarea inflaţiei prin ieftinirea importurilor. Cu toate acestea, presiunile inflaţioniste ar putea reveni, alimentate de cheltuielile publice ridicate, fenomenele climatice extreme şi posibila fragmentare a lanţurilor de aprovizionare, conform sursei citate.
Analiştii consideră că o nouă reducere a dobânzii ar putea avea loc în septembrie, dacă tensiunile comerciale nu se calmează. În lipsa unui acord până la începutul lunii august, SUA ar putea impune tarife de până la 30% pentru anumite produse europene. Totuşi, în cazul în care economia îşi dovedeşte rezilienţa, BCE ia în calcul şi reluarea ciclului de majorare a dobânzilor.
„Pieţele ar putea trece rapid de la aşteptarea ultimei reduceri la anticiparea unei prime majorări,” a declarat Mark Wall, economist-şef pentru Europa la Deutsche Bank.