Decizia Guvernului de a majora acciza la bere cu 10% în luna august a acestui an, după o creştere de 4,3% în ianuarie, riscă să provoace efecte negative majore pentru industria berii, în ciuda unui câştig bugetar limitat, arată Berarii României, într-un comunicat remis redacţiei. Potrivit sursei citate: „La aceasta se adaugă impactul semnificativ al majorării Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), de la 19% la 21%, dar şi al creşterii acesteia în sectorul ospitalităţii. În acest context, piaţa berii se poate contracta cu până la 10% în acest an, în condiţiile în care se află deja la minimul ultimilor 20 de ani”.
Sursa citată precizează:
„Creşterea cumulată de 15% a accizei la bere, în 2025, este cea mai agresivă de până acum; aceasta vine într-un context economic fragil, în care consumatorii români se confruntă cu inflaţie, scăderea venitului disponibil şi un nou pachet fiscal restrictiv. Potrivit estimărilor actuale, majorarea din luna august ar aduce un plus de 15 milioane de lei (3 milioane de euro) la buget în acest an. Însă acest câştig, unul marginal raportat la contribuţia în ansamblu a sectorului berii, va crea o presiune semnificativă asupra pieţei, aflată deja la pragul critic de 15 milioane de hectolitri în 2024.
Un nivel mai redus al pieţei berii a fost înregistrat doar în 2014, de 14,9 milioane de hectolitri. Astfel, în perioada 2013 - 2014, într-un context similar de majorare agresivă a taxării berii, piaţa s-a contractat cu 18%, cu efecte negative asupra locurilor de muncă, a investiţiilor şi a încasărilor la buget. Această contracţie nu a fost recuperată pe deplin nici până în prezent”.
Constantin Bratu, Director General Berarii României, a declarat: „În octombrie 2024, după trei ani de majorări succesive ale accizei la bere, complet în afara prevederilor Codului Fiscal, Guvernul României împreună cu producătorii din sector au agreat un calendar predictibil de majorare a acestei taxe: cu 4,3% în 2025 şi cu 5% în 2026. După mai puţin de un an de la această convenţie stabilită prin Ordonanţă de Urgenţă, ne întoarcem la vechile practici complet nesustenabile pentru mediul de afaceri. Nu credem că un sector sau o economie pot creşte în condiţiile unei predictibilităţi care, în România, nu reuşeşte să depăşească şase luni. Această abordare contraproductivă va avea efecte negative de durată pentru producători, consumatori şi bugetul public, în ciuda aşteptărilor din prezent ale autorităţilor”.
În comunicat se mai menţionează:
„Sectorul berii din România susţine direct şi indirect peste 60 de mii de locuri de muncă şi contribuie anual cu aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul de stat. O scădere a consumului, generată de taxe mai mari, va afecta mai ales producătorii mici, distribuitorii, cultivatorii de materii prime şi segmentul HoReCa. Acesta din urmă va fi profund afectat şi de majoarea TVA de la 9% la 11%. Totodată, de la un produs cu cea mai redusă concentraţie de alcool şi ZERO alcool, 100% fiscalizat, respectiv berea, consumul va migra în zona ilicită, a produselor nefiscalizate din alcool şi cu riscuri majore pentru sănătatea consumatorilor.
Piaţa berii din România este una cu un caracter profund naţional, producţia locală reprezentând în mod constant 97% din consum. În 31 din cele 41 de judeţe ale României, plus Capitala, există cel puţin o fabrică de bere. Totodată, sectorul berii este recunoscut pentru comportamentul fiscal onest, validat de autorităţile din România, cu zero evaziune fiscală pe întregul lanţ de producţie”.
Opinia Cititorului