Premierul Ilie Bolojan a declarat că una dintre realităţile care nu mai pot fi ignorate este pensionarea prematură a magistraţilor, arătând că, potrivit datelor consultate în perioada în care a fost preşedinte interimar, 90% dintre aceştia se pensionează la 48 de ani.
„Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate: o pensionare prea rapidă a magistraţilor. Se pensionează, în general, la 48 de ani”, a afirmat Bolojan, adăugând că „în câţiva ani de zile, nu vom mai avea cine să ne plătească pensiile”.
Premierul a subliniat că al doilea pachet de măsuri, care va fi adoptat la finalul lunii iulie, va viza inclusiv remedierea situaţiei pensiilor speciale. El susţine că vârsta standard de pensionare ar trebui să fie de 65 de ani pentru majoritatea profesiilor, cu excepţia celor care implică efort fizic susţinut.
„Pentru toate celelalte profesii să fie întotdeauna vârsta standard”, a spus Bolojan, menţionând că susţine o abordare unitară pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de pensii.
Totodată, premierul a criticat modul în care este calculată pensia în cazul magistraţilor. „Există o prevedere interesantă: pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult de ultimul salariu. Asta înseamnă că pensia este, de fapt, cât ultimul salariu. Mai există undeva în spaţiul public aşa ceva? Eu nu cred că există aşa ceva”, a mai spus Bolojan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 18:51)
deci sa lucreze maxim 8 ore pe zi .
Iar statul sa le permita sa aiba si alte activitati paralele ....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:25)
Corect, si sa fie platiti cu salariul minim pe economie si pensie pe baza de contributii…Sa “nu mai fie nimeni mai presus in fata legii”:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:43)
de unde ai scos salariul minim?
In toata lumnea civilizata sunt platiti corect.
La noi , nu . De ce ?
Ptr ca daca ii platesti corect salariul va fi de 10000 euro . Si atunci si pensia cva foi mare.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 21:06)
In “toata lumea civilizata” nu ai pensii speciale, iti faci pensie privata personal daca pensia de stat contributiva nu-ti ajunge. Si nu iesi la pensie dupa “15 ani” si cu pensia calculata din ultimul salariu in care ai bagat “ore lucrate” tot anul in curs:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 19:24)
Desigur CCR-ul este exceptat de critici,
ce mai democratie evem si noi ?!
România, sever retrogradată de la „democrație deficitară” la „regim hibrid”,
în Indexul Democrației 2024.
Democratie mai slaba decat in :
Libia,Pakistan,Senegal,Chad ,Guinea-Bissau,Jordania,Congo.