Brexitul şi tensiunile pe care le provoacă în societatea britanică, profund divizată în această privinţă, reprezintă surse de inspiraţie pentru scriitori, potrivit AFP.
Influenţa Brexitului se face simţită în operele autorilor consacraţi precum Ali Smith şi Jonathan Coe, precum şi la romancierii debutanţi ca James Silvester.
Texte de genul - "Brex-lit" (un joc de cuvinte în engleză plecând de la cuvintele "Brexit" şi "literatură", n.r.) - duc la distopii imaginate de eurofili despre cugetări asupra divizării britanicilor.
"Am remarcat că textele primite în ultimii ani sunt în general despre distopii sumbre până la nostalgia relativ nouă", a mărturisit pentru AFP Daniel Hiscoks, fondatorul unei mici case de editură independente. "Asta arată direcţia în care duc discuţiile contradictorii", a adăugat el.
Hiscocks a publicat cel mai recent roman "Time of Lies" ("Vremea minciunilor"), de Douglas Board, a cărui acţiune are loc în Marea Britanie, în 2020, atunci când un Donald Trump britanic tocmai este ales.
Board, un fost funcţionar, a declarat pentru AFP că a fost influenţat să scrie din cauza "ignoranţei şi a dispreţului care există în clasa conducătoare şi în rândul populaţiei". "Romanele au posibilitatea de a juca într-un cu totul alt registru decât mass-media", a spus el.
Unii scriitori se folosesc de puterea naraţiunii pentru a sublinia diviziunile create de referendumul din iunie 2016 care a decis Brexitul.
Editorul european Peirene i-a comandat scriitorului Anthony Cartwright un roman ca răspuns la criticii Brexitului. Lucrarea sa "The Cut" ("Ruptura", n.r) relatează istoria de dragoste nefericită a unui orăşean, regizor de documentare, cu o muncitoare. În mijlocul regiunii West Midlands, protagoniştii se luptă să se înţeleagă reciproc, precum şi lumile lor.
"Trebuie cel puţin să căutăm să înţelegem oamenii cu care nu suntem de acord", a spus Cartwright.