Bursa din Milano devine ţintă de preluare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 august 2020

Bursa din Milano devine ţintă de preluare

Operatorul Bursei din Londra, care deţine Borsa Italiana, a lansat "discuţii exploratorii" în vederea unei potenţiale înstrăinări parţiale sau totale a acesteia

Vânzarea - necesară în vederea obţinerii aprobării UE pentru preluarea Refinitiv de către LSE

Parlamentarii italieni vor ca Guvernul de la Roma să depună o ofertă pentru Borsa Italiana

London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano (Borsa Italiana), pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

"Am lansat discuţii exploratorii, care ar putea avea ca rezultat vânzarea MTS - platforma de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei din Milano - sau a întregii subsidiare italiene", potrivit unui comunicat transmis vineri de LSE, citat de Reuters.

Analiştii se aşteaptă ca rivalele Euronext şi Deutsche Börse să lanseze oferte pentru operaţiunile italiene ale LSE. Euronext, care operează şase pieţe de acţiuni de pe continentul european, inclusiv pe cele din Paris şi Amsterdam, se numără chiar printre părţile care şi-au exprimat interesul pentru Bursa din Milano.

Potrivit lui David Schwimmer, directorul executiv al Bursei din Londra, preluarea Refinitiv se va finaliza până la sfârşitul anului 2020 sau la începutul lui 2021. Totuşi, oficialul LSE a subliniat, vineri, că nu există vreo certitudine cu privire la o tranzacţie de înstrăinare a Borsa Italiana. Domnia sa a spus, citat de Bloomberg: "Vrem să evaluăm dacă există beneficii potenţiale în păstrarea pieţei italiene alături de LSE. Continuăm dialogul cu autorităţile europene, este unul constructiv".

Preluarea Refinitiv de către LSE necesită mai multe aprobări ale autorităţilor de reglementare din lume. UE a suspendat termenul prevăzut la 27 octombrie pentru pronunţare în privinţa afacerii, apreciind că are nevoie de mai mult timp ca să dea un răspuns. În luna iunie, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă.

În luna martie, London Stock Exchange Group a obţinut aprobarea Comisiei pentru Investiţii Străine din SUA pentru preluarea pe 27 de miliarde de dolari a Refinitiv. Atunci, Comisia din SUA a precizat că afacerea nu generează temeri legate de securitatea naţională.

Refinitiv este o companie deţinută în proporţie de 45% de Thomson Reuters, care are în proprietate agenţia Reuters News. Preluarea sa a fost decisă de LSE în august 2019. Acţionarii London Stock Exchange au votat în noiembrie anul trecut preluarea Refinitiv, care este cel mai important rival al portalului de ştiri Bloomberg. Afacerea va extinde semnificativ divizia de informaţii financiare a LSE, reducând dependenţa operatorului bursier de veniturile din tranzacţionare. Bursa din Londra va deveni, astfel, un distribuitor major de date financiare.

În octombrie 2019, Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei din Hong Kong, a renunţat la oferta sa de preluare a London Stock Exchange Group, în condiţiile în care nu a reuşit să convingă managementul LSE să aprobe această tranzacţie. Încă de când a primit oferta de la piaţa asiatică, operatorul bursei londoneze a anunţat că rămâne angajat în procesul de preluare a Refinitiv, iar HKEX a subliniat, după lansarea ofertei pentru LSE, că tranzacţia propusă pieţei britanice va continua doar dacă preluarea Refinitiv va fi anulată.

Profitul neajustat al LSE, în declin

LSE a anunţat, vineri, că a obţinut un profit înainte de taxe de 362 de milioane de lire sterline în primele şase luni din anul curent, comparativ cu 363 de milioane de lire în acelaşi interval din 2019. Câştigul pe acţiune a scăzut cu 9%, la 64,6 pence, de la 70,7 pence.

Profitul ajustat înainte de taxe a însumat 553 milioane de lire, faţă de 497 milioane de lire în primul semestru din 2019, iar câştigul ajustat pe acţiune a urcat la 112 pence, de la 100,6 pence.

Vânzările LSE au sporit cu 4% în perioada de raportare, la 1,06 miliarde de lire, de la 1,02 miliarde de lire în semestrul întâi din 2019. Veniturile totale ale grupului au urcat cu 8%, la 1,24 miliarde de lire.

LSE a stabilit acordarea unui dividend interimar de 23,3 pence/acţiune, care este cu 16% mai mare faţă de cel din anul anterior. Acest dividend va fi plătit la data de 22 septembrie acţionarilor înregistraţi până în 21 august inclusiv.

Oficialii LSE au declarat vineri, după anunţarea rezultatelor financiare: "Impactul deplin al pandemiei de Covid-19 asupra modelelor noastre de lucru, comportamentului clienţilor şi dezvoltării produselor este dificil de anticipat, dar noi, în cadrul grupului, am demonstrat că ne putem adapta rapid şi cu succes".

Totodată, LSE a menţionat că, în ciuda provocărilor, bursa britanică este bine poziţionată ca să continue să-şi dezvolte planurile strategice şi să facă progrese, în continuare.

Davide Zanichelli, parlamentar italian: "Guvernul nostru să evite orice separare a Bursei italiene"

Parlamentarii Mişcării Cinci Stele din Italia au informat, vineri, că vor solicita Guvernului de la Roma să depună o ofertă pentru Bursa din Milano, după ce LSE a anunţat că poate vinde o parte sau 100% din această piaţă.

"Am depus o rezoluţie pentru ca Guvernul să lanseze orice iniţiativă necesară pentru a transmite o ofertă competitivă menită să readucă Borsa Italiana sub control intern şi să evite orice separare a grupului", a declarat parlamentarul Davide Zanichelli.

Încă din luna iunie, Bloomberg scria că Borsa Italiana ar putea genera interes atât pentru Deutsche Börse, cât şi pentru piaţa paneuropeană Euronext, dacă LSE va fi nevoită să vândă anumite afaceri ca să obţină "unda verde" din partea autorităţilor europene pentru preluarea Refinitiv.

Tot în iunie, publicaţia britanică Financial Times (FT) scria, citând surse, că Guvernul de coaliţie din Italia dezbate dacă va lansa o ofertă pentru o parte sau toată Bursa din Milano, în condiţiile în care autorităţile de la Roma încearcă să preia controlul activelor strategice, inclusiv al infrastructurii de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat.

MTS, divizia de tranzacţionare a bondurilor din cadrul Borsa Italiana, a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel ca băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul.

Guvernul italian are în vedere extinderea aşa-numitei "puteri de aur" în sectorul financiar şi infrastructura financiară, ceea ce i-ar permite Romei să blocheze sau să restricţioneze operaţiunile de piaţă considerate o ameninţare la adresa intereselor naţionale.

Conform surselor amintite, premierul Giuseppe Conte s-a întâlnit în primăvară cu ministrul italian al Finanţelor, Roberto Gualtieri, şi cu oficialii Trezoreriei, luând în discuţie opţiunile pentru Borsa Italiana şi eventualitatea mandatării creditorului de stat Cassa Depositi e Prestiti să angajeze oficial banca de investiţii Mediobanca drept consultat pentru o eventuală tranzacţie.

LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro. Publicaţia Milano Finanza anunţa, în noiembrie anul trecut, că Mediobanca estimează valoarea Borsa Italiana la 3,5 - 4 miliarde de euro. Printre susţinătorii eventualei achiziţii se numără premierul Giuseppe Conte şi miniştrii Mişcării Cinci Stele, partidul anti-guvern. Aceştia sunt de părere că statul trebuie să deţină controlul platformei de tranzacţionare a obligaţiunilor suverane, MTS. Sursele amintite spuneau că, dacă va avea loc, achiziţia va fi realizată de Cassa Depositi e Prestiti (CDP), iar Mediobanca a oferit în mod neoficial consultanţă premierului Conte în această problemă.

Totuşi, după cum spun sursele, Ministerul de Finanţe, cel mai mare acţionar al CDP, are o abordare prudentă. Partenerii minoritari ai coaliţiei de guvernare - inclusiv membrii partidului Italia Viva al fostului prim-ministru Matteo Renzi - consideră că Executivul ar trebui să se concentreze pe alte priorităţi, şi se tem că naţionalizarea Bursei din Milano ar descuraja investitorii şi ar reduce cererea de obligaţiuni italiene, potrivit surselor.

"Întreaga coaliţie guvernamentală este de acord că Borsa Italiana este un activ strategic, astfel că e important să faci ceea ce este necesar pentru a-l proteja şi consolida", a declarat, în iunie, conform FT, Claudio Mancini, parlamentar al Partidului Democrat, care este parte în coaliţia de la Putere.

Atunci, Ministerul Finanţelor de la Roma, Mediobanca şi LSE au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea informaţiei publicate de FT, iar CDP a anunţat: "În acest moment nu avem un dosar deschis pe un asemenea subiect".

Operaţiunile Borsa Italiana au generat 14% din veniturile LSE, anul trecut, conform Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb