BVB Scăderi pentru majoritatea indicilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie

Scăderi pentru majoritatea indicilor

Tranzacţii de numai 59 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut preponderent scăderi în ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii trecute, în ton cu declinul pieţelor europene. Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide douăzeci de titluri ale bursei noastre, a avut un recul de 0,88%, la 17.704 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,12%, până la 3.281 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a apreciat cu 0,83%, până la 1.070 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 59,5 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului de 125 milioane lei, aproape 90% din rulaj provenind din schimburile cu acţiuni.

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat un rulaj de 6,78 milioane lei, titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică încheind ziua în scădere cu 0,57%, la 122,3 lei.

Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au avut o depreciere de 1,56%, la 31,5 lei, pe fondul unor schimburi de 6,2 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat ziua la preţul unitar de 0,75 lei, în scădere cu 0,6%, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 5,6 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului valorii schimburilor s-au situat titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat un rulaj de 5,1 milioane lei, acţiunile producătorului de energie încheind ziua la preţul de 45 de lei, în scădere cu 0,11%.

În piaţa "deals" a avut loc o tranzacţie în valoare de 3,2 milioane lei cu acţiuni Hidroelectrica, schimbul fiind încheiat la preţul unitar de 122,8 lei, cu 0,16% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un recul de 0,47%, la 1.256 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,61%, până la 58.449 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Aages" (AAG): +13,94%

2. "Socep" (SOCP): +7,78%

3. "Roca Industry" (ROC1): +5,42%

4. "Turbomecanica" (TBM): +4,02%

5. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +3,76%

---------------------------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Prebet" (PREB): -14,78%

2. "Conted" (CNTE): -10,24%

3. "Antibiotice" (ATB): -6,07%

4. "Erste Group Bank" (EBS): -4,08%

5. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -3,97%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si e doar inceputul. Vara plangerii abia a inceput. Ala de la Primetransaction vorbeste de cresteri modeste de 10-15 %!!! :)

    1. Cred ca stimabilul domn de la Primetransaction a vrut,fara doar si poate,sa zica intre 1 si 1,5%

    Atunci când creșterile anualizate depășesc două procente, acest lucru trebuie să îngrijoreze aproape orice investitor, deoarece acestea nu sunt sustenabile pe termen lung. Activele sau piața respectivă devin din ce în ce mai puțin atrăgătoare din punct de vedere al randamentului ajustat la risc, existând o probabilitate foarte mare de corecții majore sau subperformanță pe o perioadă mai lungă de timp pentru a normaliza randamentul în linie cu fundamentele companiilor care le compun. Nimic nu poate crește la infinit, decuplat de fundamentalele companiilor. Când apar discrepanțe între câștigurile reale ale companiilor, evoluția activelor nete și randamentul generat de supra-cumpărarea ghidată de supra-optimismul pieței, la un moment dat aceasta se încheie prin corecția sa catre medie. Atât din perspectivă tehnică, cât și fundamentală, o acțiune nu poate sta mult timp în zone de abateri standard de la medie de peste 1.5-2 . Așadar, atunci când apar astfel de anomalii pe piață, dacă fundamentele nu accelerează pentru a se alinia cu creșterea indicelui, atunci corecțiile agresive devin inevitabile. Supra-optimismul are și el un moment de saturație, iar perspectivele investitorilor se vor actualiza la realitățile fundamentale ale pieței.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb