BVB şi RASDAQAproape toate acţiunile lichide în declin

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 decembrie 2014

Aproape toate acţiunile lichide în declin

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri în scădere cu 2%, în contextul unui declin generalizat al acţiunilor lichide, care nu a ocolit nume cu greutate în piaţă precum Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) şi BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 1,9%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, cu 2%, după ce miercuri au coborât cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

"Bursa scade în ton cu regiunea. Sectorul materiilor prime a scăzut mai puternic pe pieţele externe în ultima perioadă, iar companiile din energie de la noi au înregistrat un declin mai lent. Corecţia a venit cu un pic de întârziere. Volumele sunt mai mici, ca în cele mai multe zile de corecţie a pieţei. Scăderi mai puternice ar putea avea loc dacă volumele cresc peste medie, care se află la aproximativ 50 de milioane de lei pe şedinţă", a declarat şeful Departamentului de vânzări şi trading la NBG Securities, Liviu Avram, citat de Mediafax.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 45,3 milioane de lei (10,2 milioane de euro).

Fondul Proprietatea a scăzut cu 1,9%, după transferuri care se ridică la 17 milioane de lei. Declinul acţiunilor Fondul Proprietatea este cel mai puternic începând din 16 octombrie, când cotaţia a scăzut cu 3,9%.

Al doilea rulaj al zilei a fost înregistrat de Romgaz (SNG), cu tranzacţii de 7,6 milioane de lei, inclusiv printr-un transfer de tip deal de 1,7 milioane de lei. Titlurile producătorului de gaze naturale au coborât cu 0,8%.

Acţiunile OMV Petrom şi-au continuat traiectoria descendentă şi au închis în scădere cu 2,3%, în urma unor schimburi de 6,9 milioane de lei.

Un declin mai accentuat au înregistrat titlurile Banca Transilvania (TLV), care au coborât cu 3,7% faţă de ziua anterioară. Tranzacţiile cu acţiunile instituţiei de credit s-au ridicat la 1,9 milioane de lei.

Banca Transilvania a semnat miercuri dimineaţa un angajament de preluare a Volksbank România, tranzacţie care ar urma să se concretizeze în trimestrul al doilea al anului viitor şi va creşte cota de piaţă a băncii de la 9,7% la peste 13%.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi Transgaz - 3,4 milioane de lei, BRD - 3,5 milioane de lei, din care 260.000 de lei printr-un transfer deal, precum şi Transelectrica (TEL) - 1,7 milioane de lei.

Indicele BET NG, al companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,4%, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,7%.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au rămas suspendate pentru a patra şedinţă consecutiv, în contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi manipularea pieţei de capital.

În rândul SIF-urilor ale căror acţiuni se tranzacţionează, SIF Oltenia (SIF5) a scăzut cu 2,9%, SIF Moldova (SIF2) cu 2,2%, iar SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Transilvania (SIF3) cu 0,9%.

Indicele BET XT a scăzut cu 1,9%, iar BET BK a coborât cu 1,4%, susţinut de avansul cu 0,5% al acţiunilor Erste Group Bank.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7525
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.3032

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro