BVB şi RASDAQCreştere, după opt şedinţe de scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 decembrie 2014

Creştere, după opt şedinţe de scădere

Bursa de la Bucureşti a pus capăt, ieri, unei serii de opt şedinţe de scădere, iar acţiuni precum Transgaz (TGN), OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV) au crescut şi cu peste 6%, recuperând, astfel, o parte din declinul înregistrat în ultimele două săptămâni.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 2,9%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, a avansat cu 3,1%, după ce miercuri au scăzut cu 1,5% şi, respectiv, cu 1,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

"Singurul motiv pentru creşterea bursei este aprecierea pieţelor externe. Creşterea marilor pieţe de afară se datorează deciziei Fed, care a liniştit investitorii. Creşterea dă un pic de curaj investitorilor. Până la sfârşitul anului trendul va fi stabilit probabil de bursele dezvoltate din Vest", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, citat de Mediafax.

Transferurile cu acţiuni au totalizat 50,29 milioane de lei (11,4 milioane de euro), în linie cu media zilnică din acest an.

Acţiunile Transgaz, OMV Petrom şi Banca Transilvania au crescut cu 6,9%, 4,1%, şi, respectiv 5,8%.

"Se pare că unele acţiuni recuperează mai susţinut din scăderile înregistrate în zilele anterioare. Alte acţiuni, care au avut scăderi mai reduse, precum Romgaz, sunt şi acum mai stabile. Zilele trecute a fost panică, iar acum se mizează că pieţele externe vor continua să-şi revină", a mai spus Murgoci.

Titlurile Romgaz (SNG) au închis în urcare cu 1,3% şi se află cu 3,6% sub cotaţia din urmă cu două săptămâni.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat, ieri, cel mai ridicat rulaj din piaţă, cu 31,6 milioane de lei, din care 1,76 milioane de lei printr-un deal. Cotaţia Fondul Proprietatea a închis în urcare cu 0,2%.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 3,1%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 1,3%.

Indicele BET XT a crescut cu 2,9%, iar BET BK - cu 2,7%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bai, lasati-o mai moale, asta-i "praf pe toba", nu o zi sau doua sunt esentiuale, dupa avalansa de caberi abrupte, pe BVB trabuie sa urmeze mult zile ca sa se recupereze smecheriile facute, mda ... sunt unii care stiu "smenariile" dar probabil se abtin.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb