BYD, producătorul chinez de vehicule electrice (EV), intenţionează să înfiinţeze un centru european în Ungaria, a anunţat preşedintele director general Wang Chuanfu, la o conferinţă de presă cu premierul Viktor Orban, la Budapesta, transmite Reuters, care relatează cele ce urmează.
Noul centru european va fi un hub pentru vânzări şi servicii post-vânzări, pentru testarea şi dezvoltarea versiunilor automobilelor BYD dedicate pieţei locale. Aici vor fi create 2.000 de locuri de muncă, a informat Chuanfu.
Grupul chinez a construit în 2016 prima sa uzină europeană la Komarom, în Ungaria, unde sunt asamblate autobuze electrice, şi a început lucrările la a doua unitate din Ungaria, care va produce vehicule electrice.
Sub conducerea lui Orban, Budapesta a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, în contrast cu alte state membre UE care caută să-şi reducă dependenţa de a doua mare economie mondială, scrie Reuters.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că BYD îşi propune ca jumătate din vânzările sale să fie realizate în afara pieţei chineze în 2030, o creştere semnificativă care ar face din BYD un rival pentru cei mai mari producători auto mondiali.
Această creştere ar urma să fie alimentată de expansiunea în Europa şi America Latină, au precizat sursele, chiar dacă BYD şi alte mărci chineze sunt excluse de pe piaţa americană de barierele comerciale.
Şefii de la BYD şi-au dezvăluit planurile pentru 2030 cu prilejul unor reuniuni cu mici grupuri de investitori organizate în ultimele luni, subliniind că expansiunea în Europa este crucială pentru atingerea ţintei, a dezvăluit una din sursele citate de Reuters.
Însă obiectivul este unul ambiţios chiar şi pentru o companie cu un ritm ameţitor de creştere cum este BYD. Piaţa locală din China a fost responsabilă pentru aproape 90% din cele 4,27 milioane de vehicule vândute de BYD anul trecut.
Este neclar însă dacă ţinta de vânzări comunicată investitorilor a inclus un număr pentru vânzările globale de automobile în 2030.
La nivel global, vânzările BYD au explodat şi se situează în prezent la un nivel comparabil cu vânzările Ford şi General Motors, de la mai puţin de 430.000 de automobile vândute în 2020, potrivit sursei citate.
Cel mai probabil ambiţiile BYD vor da bătăi de cap directorilor de la alte companii producătoare de automobile, cum este rivalul Tesla, care în 2024 a vândut 1,79 milioane de automobile electrice. Spre deosebire însă de Tesla, care oferă doar automobile electrice, BYD are o gamă extinsă de modele pe baterie şi automobile hibride de tip plug-in.
Expansiunea BYD la nivel global este susţinută de construcţia de noi uzine. Grupul chinez speră să deschidă o uzină în Ungaria în acest an, urmată de una în Turcia anul viitor şi în scurt timp ar urma să anunţe locaţia aleasă pentru cea de a treia uzină din Europa. BYD a inaugurat anul trecut o uzină de asamblare în Thailanda. O altă uzină este construită în Brazilia, chiar dacă imaginea a fost afectată de ştirile privind condiţiile abuzive în care lucrează muncitorii chinezi.
Opinia Cititorului