Ca să lucrezi într-un anumit domeniu, trebuie să ai, adesea, o aptitudine specială pentru acesta. Unele ocupaţii necesită aptitudini pentru matematică, arte vizuale, abilităţi verbale, dexteritate manuală sau coordonare motorie. Dar ce este mai exact o aptitudine?
Atunci când o descriere a unei cariere listează unele aptitudini, înseamnă că acea carieră necesită un talent natural sau o abilitate pe care o persoană a dobândit-o prin experienţă de viaţă, studiu sau formare. Cuvântul se poate referi şi la capacitatea cuiva de a dobândi o abilitate.
Iată câteva întrebări pe care să ţi le pui, aşa încât să te ajute să îţi descoperi abilităţile şi, de ce nu, chiar pasiunea.
1. În ce activitate te pierzi atât de mult încât uiţi de altele?
Adesea, răspunsul la această întrebare vine sub forma unui hobby sau activitate. Nu trebuie să fie ceva ce faci în prezent; poate fi ceva ce ai făcut într-o slujbă anterioară. Gândeşte-te la ceva ce ai putea face ore în şir, iar atunci când priveşti ceasul, să nu-ţi vină să crezi cât timp a trecut.
2. Despre ce poţi vorbi ore în şir, cu pasiune?
Răspunsul la această întrebare este un indiciu imens despre ceea ce ne entuziasmează. Adesea ne gândim la pasiunile noastre ca la "ceea ce ne trezeşte dimineaţa" sau ceea ce ne trezeşte sufletele. Acest lucru ar putea fi ceva ce îţi place să-i înveţi pe alţii, un subiect pe care îţi place să îl dezbaţi sau ceva despre care cercetezi sau citeşti continuu.
3. Ce ţi-a plăcut să faci în copilărie?
Răspunsurile la această întrebare sunt atât de surprinzătoare şi atât de diferite pentru toată lumea. Cu toţii ne-am trăit copilăria în mod diferit, aşa că toţi colectăm din ea cunoştinţe şi sensuri diferite. Indiferent de modul în care simţim despre copilăria noastră, în general, există ceva ce putem lua din acea perioadă. O altă modalitate de a privi această întrebare este să te gândeşti la modul în care sinele tău din copilărie ţi-ar vedea sinele adult.
4. Dacă ai putea fi evidenţiat, chiar şi după o viaţă întreagă, pentru trei lucruri, care ar fi acestea?
Poate fi dificil să ne restrângem răspunsurile la doar trei aspecte, de aceea trebuie să identificăm atent felul în care ne văd cei din jurul nostru. Mulţi dintre noi dorim să fim percepuţi ca prieteni grijulii, părinţi devotaţi sau oameni plini de compasiune.
5. Dacă ai fi stabil financiar, ce ai face cu timpul tău?
Imaginează-te într-o zi obişnuită în viitorul tău sigur din punct de vedere financiar. Ce faci? Cu cine şi unde eşti? Aceste întrebări te ajută să îţi solidifici viziunea. Ai poza? Foloseşte-o pentru a stabili ce ai face dacă banii nu ar fi un obstacol.
6. Ce funcţionează bine pentru tine în viaţa şi cariera ta actuală? Ce îţi aduce împlinire, este plăcut şi important?
Aceste ultime întrebări sunt utile, deoarece ne permit să ne evaluăm situaţia actuală. Nu trebuie schimbate toate aspectele vieţii noastre şi nici nu trebuie să schimbăm ceva în fiecare an. Aceste întrebări ne ajută să descoperim ce vrem mai mult în viaţa noastră sau cel puţin piesele pe care vrem să le păstrăm intacte.
7. Ce nu funcţionează pentru tine? Ce te stresează sau îţi pierde timpul?
Această întrebare finală ne ajută să stabilim ce vrem mai puţin în viaţa noastră sau de ce vrem să scăpăm cu totul. Dacă te simţi blocat sau nefericit pentru un motiv, gândeşte-te dacă eşti dispus să iei acest lucru cu tine în viitor.
De menţionat că nu ar trebui să utilizezi aptitudinea drept singur criteriu pentru alegerea unei cariere. De asemenea, ar trebui să îţi descoperi interesele, tipul de personalitate şi valorile legate de muncă, printr-o autoevaluare amănunţită.
1. fără titlu
(mesaj trimis de md în data de 28.01.2021, 18:50)
Despre ce as vorbi incontinuu ? Despre cat de mirat sunt ca in sistemul nostru de invatamant nu se pune pret pe aptitudini; despre faptul ca societatea , "angajatorii" vor ca toti aplicantii sa aiba studii superioare, 7 mastere daca se poate, desi majoritatea joburilor NU NECESITA studii superioare: despre faptul ca studiile superioare nu garanteaza nimanui eficienta in job, asa cum nu garanteaza nici stabilitatea jobului; de faptul ca sefii se poarta ca niste vechili pe mosie si ca nu apreciaza munca subalternilor drept criteriu esential ci apreciaza pe cei care-i scutura de scame imaginare; despre faptul ca avansarea in cariera nu are la baza meritocratia, ci partizanatul si subiectivismul extrem care sa-i asigure sefului continuitatea in functie, etc, etc, etc. As putea vorbi zile intregi despre cat de mult sunt oamenii amagiti ca le trebuie studii (cu niste exceptii, bineinteles, precum medicina, chimia alimentara, etc, etc, ). Daca as fi macar 1 an la conducerea ministerului educatiei, as da de pamant cu toti din minister ,aceia care se prefac ca nu vad aceste lucruri si-i indoapa pe tineri cu informatie nerelevanta, in timp ce educatia de baza este frugala. Invatam logaritmi, integrale, derivate si diferentiale, dar copiii nostri nu au educatie sociala, civica, maniere, nu le sunt stimulate acele elemente soft de iertarea a altora atunci cand gresesc, de empatie, altruism, etc, etc, cele care construiesc mai tarziu fundatia pe care viitorul adult va interactiona cu semenii sai in situatii critice; lipsa acestor valori se vede cu ochiul liber: "banu' frate face pamantu' sa se-nvarta", mitocanii atat in limbaj cat si in comportament, egoism exacerbat (pentru ca nu le-a fost inculcat sentimentul de a-ti pasa de cel de langa tine, de sentimentul de apartenenta la o comunitate (familie, strada, profesie), pretentii exagerate de la altii insa minime de la ei insisi, etc, etc. Am 53 de ani, si sotia mea si eu suntem oameni educati, atat in comportament cat si formal - educatie academica- atat in tara cat si in Anglia si America. Insa ne-am saturat de mitocani cu 3 mastere; nu foloseste nimanui educatia formala daca caracterul este mult in urma studiilor. Scoala ar trebui sa construiasca caractere ,nu absolventi de mastere. Invatamantul are un caracter nobil pentru ca formeaza oameni; insa trebuie sa le si pese celor care il practica. As conduce ministerul educatiei , fara salariu, fara sa am bugete pe mana ca sa fiu banuit de altceva; doar sa fac strategie impreuna cu o echipa si apoi sa am puterea sa-i oblig pe profesori sa implementeze acea strategie. Dar desigur, lucru asta nu se poate aplica, caci nu fac parte din nici un partid, nici n-am facut parte, deci nu pot fi santajat. Ca atare......it's all just wishful thinking.