Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV va începe implementarea proiectului "Digitalizarea Centrului Român pentru Pregătirea si Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV în vederea
îmbunătăţirii serviciilor publice destinate cetăţenilor - e-CERONAV", potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Proiectul este finanţat prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027 (POCIDIF) şi va avea o durată de 12 luni.
Digitalizarea serviciilor oferite de CERONAV a fost o preocupare a instituţiei noastre încă din
anul 2019, aceasta concretizându-se, de-a lungul timpului, prin implementarea unei serii de
proiecte finanţate din Programul Erasmus+, precum DERIN, COMPETING.
Noul proiect, finanţat prin Programul POCIDIF, se va axa în principal pe digitalizarea proceselor interne, prin crearea unei Platforme Informatice de Gestionare a Serviciilor de Pregătire şi Perfecţionare a Personalului Navigant (e-CERONAV). Se vizează astfel reducerea timpului de procesare a planificării şi înscrierii cursanţilor, precum şi asigurarea accesului online la serviciile publice de pregătire şi perfecţionare a personalului navigant. Conform comunicatului, totodată se vizează digitalizarea şi implicit optimizarea fluxurilor de lucru de bază din cadrul CERONAV, în scopul eficientizării activităţilor specifice şi evitării întreruperilor ce pot apărea în fluxurile informaţionale ale instituţiei, reducând astfel întârzierile în prestarea serviciilor publice. Pe lângă elaborarea de documentaţii tehnice şi achiziţia de echipamente şi licenţe software, proiectul include şi o componentă de pregătire a personalului CERONAV, inclusiv pentru securitate cibernetică.
Bugetul total al proiectului este de 17.702.327 RON, inclusiv TVA, 85% din sumă provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 15% reprezentând cofinanţare naţională, de la bugetul de stat.
"Cu acest proiect, CERONAV se aliniază celorlalte instituţii publice în ceea ce priveşte
digitalizarea şi accesul mult mai facil la serviciile oferite, concomitent cu eficientizarea activităţii personalului angajat, prin fluidizarea circuitului documentelor, într-un cadru protejat din punct de vedere cibernetic. Finanţarea, asigurată din fonduri europene şi cofinanţare naţională, contribuie la dezvoltarea instituţiei, aducând plus valoare şi mărind activele instituţiei fără costuri din surse interne. Doresc să le mulţumesc tuturor colegilor, implicaţi în acest proiect care au lucrat în ultima perioadă şi totodată mă bucură faptul că, de la preluarea mandatului în decembrie 2024, cu răbdare, reuşim să lucrăm în echipă în interesul marinarilor români şi străini, care obţin certificări la cele mai înalte standarde din Uniunea Europeană" a declarat directorul general CERONAV, Dan Pisică.
"Totodată, ţin să menţionez faptul că reducerea cheltuielilor în ultimele 6 luni şi majorarea
veniturilor din cursuri, altele decât cele obligatorii - în mod special în zona offshore, contribuie la creşterea calitatăţii procesulului de instruire. Doresc să menţin acest trend, deoarece în curând vom inaugura un nou corp de clădire destinat atât instuirii, dar şi cazării cursanţilor, în baza nautică a CERONAV. Avem proiecte finalizate şi recepţionate, deţinem cele mai mari capacităţi de instruire prin activele şi investiţiile făcute în ultimii ani. De asemenea, aş vrea să subliniez că nu sunt de acord cu mărirea sau indexarea tarifelor pentru cursuri cu indicele de inflaţie, indiferent de creşterea semnificativă a preţurilor materialelor, serviciilor şi utilităţilor necesare desfăşurării activităţii. În ciuda fluctuaţiilor din piaţă, cursanţii nu trebuie să fie afectaţi de creşterea tarifelor cursurilor, toate acestea se pot gestiona cu un management activ, deschis la noi oportunităţi şi transparenţă în cheltuirea banului public", a mai declarat Dan Pisică, directorul general CERONAV.
Opinia Cititorului