China a denunţat marţi ceea ce a numit "hărţuirea" exercitată de Statele Unite şi s-a prezentat drept un apărător al multilateralismului, în cadrul unui summit organizat la Beijing cu zeci de state membre ale Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibe (CELAC), relatează AFP, de la care transmitem cele ce urmează. Cu această ocazie, preşedintele chinez Xi Jinping a promis credite de miliarde de euro şi o cooperare extinsă în domeniile energiei, infrastructurii şi educaţiei.
Summitul reprezintă un nou episod în intensificarea relaţiilor politice şi economice dintre China şi America Latină. La reuniune participă lideri de rang înalt din regiune, inclusiv preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva. În deschiderea evenimentului, Xi Jinping a îndemnat la formarea unui front comun împotriva "războaielor comerciale", aluzie la politicile tarifare adoptate în trecut de administraţia Donald Trump.
"Nimeni nu poate câştiga un război al taxelor vamale. Hărţuirea şi hegemonia nu duc decât la izolare", a declarat liderul de la Beijing. El a subliniat că doar prin unitate şi cooperare se pot menţine pacea şi stabilitatea mondială şi se poate stimula dezvoltarea globală.
Xi a anunţat un pachet de sprijin în valoare de 66 de miliarde de yuani (aproximativ 8,3 miliarde de euro) pentru proiecte de dezvoltare în America Latină şi Caraibe. Fondurile vor susţine proiecte de infrastructură, tranziţia spre energie curată, combaterea terorismului şi a criminalităţii organizate. De asemenea, vor fi oferite burse şi programe de formare pentru cetăţeni din regiune.
Summitul vine în contextul în care Statele Unite şi China au convenit recent o reducere temporară a tarifelor comerciale impuse reciproc - SUA urmând să reducă suprataxele la 30%, iar China la 10%. Deşi acordul marchează o detensionare parţială a conflictului comercial, diferenţele dintre cele două mari puteri rămân.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a reluat mesajul liderului său, criticând, fără a menţiona explicit SUA, o "anumită putere mondială" care ar fi "obsedată de legea celui mai puternic" şi care "transformă taxele vamale într-o armă de intimidare", conform sursei citate.
Preşedintele brazilian Lula da Silva a declarat că America Latină nu doreşte să repete greşelile trecutului şi să fie atrasă într-un nou Război Rece. La rândul său, preşedintele columbian Gustavo Petro a criticat abordările economice ale SUA, politicile privind migraţia şi poziţia acesteia faţă de schimbările climatice. El a pledat pentru relaţii internaţionale "de la egal la egal", în opoziţie cu "imperialismul" şi a anunţat că Columbia intenţionează să adere la iniţiativa chineză "Noul Drum al Mătăsii".
Această iniţiativă, lansată de China în 2013, vizează dezvoltarea unei reţele globale de infrastructură - rutieră, feroviară şi maritimă - cu accent pe ţările în curs de dezvoltare. Până în prezent, două treimi din statele latino-americane s-au alăturat acestui proiect.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 13.05.2025, 17:32)
...