După atacul Washingtonului împotriva instalaţiilor nucleare din Iran, Parlamentul de la Teheran a solicitat duminică închiderea Strâmtorii Ormuz, crucială pentru comerţul global cu hidrocarburi, măsură ce trebuie aprobată de Consiliul Suprem de Securitate Naţională al Iranului, relatează Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a reiterat, de asemenea, că operaţiunea SUA 'exacerbează tensiunile în Orientul Mijlociu' şi a subliniat că China, Rusia şi Pakistanul au prezentat în faţa Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie pentru a cere 'o încetare imediată şi necondiţionată a focului' între Iran, Israel şi SUA.
Guo a subliniat că 'atacarea instalaţiilor nucleare aflate sub garanţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică încalcă grav scopurile şi principiile Cartei ONU şi dreptul internaţional' şi a cerut 'tuturor părţilor' să evite 'agravarea situaţiei', pledând pentru 'reluarea căii soluţiei politice'.
Potrivit sursei, purtătorul de cuvânt chinez a evitat să menţioneze în mod specific declaraţia secretarului de stat al SUA, Marco Rubio, care a cerut Chinei să intervină pentru ca Iranul să nu închidă Strâmtoarea Ormuz.
'Îi încurajez pe cei din guvernul chinez de la Beijing să îi îndemne în acest sens, deoarece depind într-o mare măsură de Strâmtoarea Ormuz pentru petrolul lor', declarase Rubio într-un interviu pentru Fox News.
Închiderea Strâmtorii Ormuz ar afecta comerţul global şi, în special, China, partener al Iranului şi ţară considerată a fi cel mai mare importator de ţiţei iranian.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 13:46)
China este fortata sa renunte la ajutorul oferit Rusiei ca si Iranul dealtfel ceea ce situeaza Israel si SUA alaturi de Zelenski ceea ce era de asteptat .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 14:10)
China este fortata sa ia si mai multe hidrocarburi si altele de la Rusia devenind si mai dependenta de aceasta, in curand incep colaborarile anuntate de Trump SUA-Rusia in mai multe domenii,
ajutoarele SUA catre ucraina au fost sistate iar europenii dau cate ceva total insuficient pentru apararea impotriva Rusiei tot mai tari, ucraina care nu conteaza pentru nimeni se preabuseste lumea are alte treburi
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Gica în data de 23.06.2025, 17:35)
China nu este deloc dependenta de Rusia în privința hidrocarburilor, au importat mai mult în ultimii doi ani fiindcă au avut discount mare și au vrut să-i ajute pe mujici dar au mărit exporturile către Rusia exponențial. China importă petrol și gaze din Arabia Saudită, Irak, Iran, Turkmenistan, Qatar, nu stau in petrolul și gazele mujicilor.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 20:51)
Da, nu e nici o problema pentru china daca se inchide stramtoarea ca va lua si mai multe hidrocarburi de la Rusia de unde in ultimul timp importurile ei au crescut exponential,
sigur ca va fi si mai dependenta de Rusia in cazul asta, dar nu i nimic ca ei se inteleg si asa si asa excelent