Ciolacu: "Sunt un fan al sistemului de impozitare progresivă, dar nu exclud să rămână cota unică"

F.D.
Politică / 3 aprilie

Ciolacu: "Sunt un fan al sistemului de impozitare progresivă, dar nu exclud să rămână cota unică"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este exclus ca în anul 2025 să crească taxele şi impozitele pentru mediul privat şi a precizat că, deşi este un fan al impozitării progresive, ar fi de acord să rămână cota unică, dacă aceasta este cu adevărat unică pentru toată lumea.

Ciolacu a fost întrebat, la DC News, dacă poate fi vorba de creşteri de taxe şi impozite pentru mediul privat în anul 2025, aşa cum a lăsat de înţeles ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

"Nu. Este exclus. Am anunţat foarte clar. Eu l-am rugat foarte mult (pe Marcel Boloş - n.r.) să comunice mai puţin, pentru că spune frânturi de lucruri. Dânsul se referea cred la jalonul 207, este un jalon trecut de domnul Cîţu şi de domnul Ghinea, în care scrie reforma fiscală. Adevărul este că noi nu mai ştim acum în ce sistem fiscal suntem, suntem în cotă unică, suntem în progresiv. Eu, social-democrat, fiind un fan al sistemului de impozitare progresivă, fiindcă asta a dus la dezvoltare cam în toată lumea, dar nu exclud să rămână cota unică. Dar cota unică să fie cotă unică. Nu poţi să cumperi un teren cu 1.000 de euro sau cu 10.000 de euro, să îl vinzi cu 10 milioane şi să fii impozitat cu 1%, dacă îl ai pe microîntrepindere sau cu 10%, pe venit, fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lume", a spus Ciolacu.

El a menţionat că este de acord cu o cotă unică, dar să fie pentru toată lumea, pentru că această cotă unică nu poate să fie diferenţiată sau să aibă excepţii.

"Dar la venituri excepţionale, oriunde în lumea asta, din America până în orice stat, se impozitează diferenţiat. După ce ai trecut de un prag de un milion de euro, ai avut venit la o tranzacţionare, ai altă cotă care creşte prin progresie în funcţie de valoare. În momentul acesta şi Banca Mondială şi Comisia Europeană fac studii şi să vină cu mai multe variante pe care eu nu o să am nicio problemă să le discutăm şi să vedem ce se adaptează foarte bine în România. Dar nu pot să am şi fiscalitate scăzută, să nu am niciun fel de control şi de informaţie de la Ministerul de Finanţe fiindcă nu am digitalizare, să nu am digitalizare în nicio primărie să ştiu în ceea ce priveşte proprietăţile şi veniturile cumulate şi să mai am şi o evaziune fiscală de aproape 10% din PIB. Nu se poate continua aşa", a afirmat premierul.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. doar politicienii cumpara un teren cu 1000 de eur si apoi il vand cu 10 mil eur.. se cheama spaga.

    deocamdata, la noi impozitarea e progresiva in jos: cu cat castigi mai putib , cu atat iti ia statul mai mult % din venit.

    1. Pe progresivul acesta se vor axa,a lua mult de la cei mulți cu venituri sub medie

    sunt un fan "Steaua" dar nu exclud sa joace cu "dinamo"...

    adica nu am spus nimic! 

    s c c r e t 

    Comunist fără carte.

    1. exact si mai este si revolutionar.

    De pensiile și salariile nesimțite când scăpăm, că ne ducem de râpă, datoria externa nu mai poate fi controlata.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb