Climatul macroeconomic alimentează speranţele investitorilor în piaţa americană a acţiunilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 august 2023

Climatul macroeconomic alimentează speranţele investitorilor în piaţa americană a acţiunilor

Economistul Jeremy Siegel: "Jay Powell a dat cea mai bună veste pentru piaţa acţiunilor de mai bine de un an" Mona Mahajan, Edward Jones Investments: "Inflaţia a continuat să se modereze chiar dacă creşterea economică a accelerat; viitorul pare mai luminos, în următoarele 12-24 de luni" Economistul David Rosenberg: "Aşa arată raliurile bazate pe FOMO - invers corelate cu gândirea raţională"

După o perioadă în care piaţa acţiunilor din Statele Unite a fost tractată de câteva nume mari din tehnologie, a căror evoluţie a fost alimentată de entuziasmul din jurul inteligenţei artificiale, în ultima vreme peisajul macroeconomic a devenit mai prielnic activelor riscante. Apropierea de finalul ciclului de creştere a dobânzilor de către Rezerva Federală, reducerea treptată a inflaţiei şi creşterea robustă a economiei SUA, sunt trei tendinţe macro benefice pentru acţiuni, fapt ce se reflectă în structura aprecierii pieţei, la care în ultima perioadă au contribuit mai multe companii din domenii diverse, faţă de situaţia în care raliul era condus aproape numai de tehnologie, cum s-a întâmplat în mare parte a primei jumătăţi a acestui an.

Săptămâna trecută, Comitetului Federal pentru Piaţă Deschisă (FOMC - braţul Fed ce determină direcţia politcii monetare) a majorat dobâzile cu încă 0,25%, ducând rata fondurilor federale în intervalul 5,25% - 5%.

Creşterea era aşteptată de piaţă, care acum estimează că aceasta a fost ultima majorare din acest ciclu, într-un context în care preşedintele Jerome Powell a subliniat că banca centrală a SUA va începe să aibă "o abordare dependentă de date", conform Advisor Perspectives.

Jeremy Siegel: "Ratele foarte mari ale dobânzilor care ne-au speriat nu par să aibă un efect negativ atât de sever"

Renumitul economist Jeremy Siegel crede că Jerome Powell a dat cea mai bună veste pentru piaţa acţiunilor de mai bine de un an, scrie Business Insider.

În opinia profesorului de finanţe de la Wharton, comentariile preşedintelui Fed de săptămâna trecută, sugerează că banca centrală a Statelor Unite este conştientă de riscurile creşterii prea mari a ratelor. "Aceasta a fost cea mai bună conferinţă de presă pe care am auzit-o de la Jay Powell în peste un an", a declarat Siegel la CNBC. "A fost aproape să spună că riscurile sunt echilibrate. A spus puţin mai multe despre inflaţie, dar a recunoscut că există riscuri potenţiale de declin (n.r. a economiei)".

Economistul a recunoscut că şi-a schimbat opinia despre acţiunile Fed, în condiţiile în care, anterior, criticase banca pentru politica sa, avertizând că ratele ridicate ale dobânzilor pot frâna prea mult economia, ducând-o în recesiune. Dar economia Statelor Unite pare să fi rămas solidă în ultimul an, în ciuda politicii de înăsprire monetară agresivă a Rezervei Federale. "Aceste rate foarte mari care ne-au speriat la începutul anului, atât pe mine cât şi piaţa, nu par să aibă un efect negativ atât de sever pe cât mi-am imaginat. Or asta, combinat cu faptul că Powell spune că se va uita la ambele părţi ale ecuaţiei, este foarte pozitiv pentru piaţă", a spus profesorul de finanţe la CNBC, preluat de Business Insider.

Mona Mahajan: "Nivelul actual al ratei dobânzii se află în teritoriul restrictiv pentru economie"

Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, subliniază că în actualul climat macro (marcat de reducerea inflaţiei, creşterea economiei SUA şi proabil finalul ciclului de ridicare a dobânzilor) gama de companii ce au contribuit la aprecierea pieţei acţiunilor s-a extins, în condiţiile în care, părţi sensibile din punct de vedere economic ale pieţei, inclusiv acţiuni de tipul small-cap şi din sectoare ciclice, au supraperformat în în ultimele săptămâni.

Climatul macroeconomic alimentează speranţele investitorilor în piaţa americană a acţiunilor

"Preşedintele Jerome Powell nu a spus că misiunea băncii în privinţa domolirii inflaţiei a fost îndeplinită, subliniind că o decizie privind alte creşteri încă nu a fost luată. Totuşi, Powell a admis că inflaţia se află în prezent departe de maxim", a scris Mona Mahajan, în ultima sa analiză publicată pe site-ul Edward Jones Investments.

Indicele Preţurilor de Consum a coborât în dinamica anuală de la 9,1% în iunie anul trecut la 3% în iunie acest an, în timp ce inflaţia de bază (ce nu include alimentele şi energia) rămâne încă ridicată, la 4,8%, în condiţiile în care cererea de servicii este mare iar creşterea salariilor nu s-a temperat semnificativ.

"Probabil Fed îşi va continua retorica hawkish (n.r. ce semnifică o politică monetară mai agresivă), menţinând vie ideea unei majorări suplimentare a dobânzii, până când inflaţia de bază se va domoli mai mult. Dar, în opinia noastră, această creştere a ratei ar putea foarte bine să fi fost ultima din acest ciclu. De asemenea, credem că inflaţia poate scădea şi mai mult", spune Mona Mahajan.

Pe de altă parte, strategul de la Edward Jones crede că este puţin probabil ca banca centrală a SUA să opereze tăieri de dobânzi, în acest an. "Fed ar putea semnala reduceri de dobândă la începutul anului viitor, dacă inflaţia îşi va continua drumul către ţinta de 2%. Asta pentru că nivelul actual al ratei se află în teritoriul restrictiv pentru economie, faţă de o rată potenţial neutră de circa 2,5%. Prin urmare, ne aşteptăm ca Fed să aibă o pauză extinsă până în prima parte a anului 2024", a scris analistul.

"Datele privind PIB-ul nu au indicat semne de recesiune sau de recesiune iminentă", spune strategul Edward Jones Investments

Tot săptămâna trecută, Departamentul de Comerţ al Statelor Unite a publicat raportul privind dinamica PIB-ului în trimestrul al doilea, ce a accelerat până la o creştere anualizată de 2,4%, peste estimările de 1,8% şi peste creşterea de 2% din trimestrul anterior.

"În ansamblu, cu toate că au existat anumite zone de slăbiciune, datele privind PIB-ul nu au indicat semne de recesiune sau de recesiune iminentă", spune Mona Mahajan. "În opinia noastră, economia poate să evolueze în ceea ce vedem drept o «recesiune cu ajustare continuă», care înseamnă că unele părţi precum producţia sau locuinţele pot ajunge la minim iar apoi să se redreseze, în timp ce alte părţi precum serviciile sunt încă în expansiune".

Dar, în opinia strategului, cheia raportului privind PIB-ul SUA pentru ultimul trimestru este că inflaţia a continuat să se modereze chiar dacă creşterea (n.r. economiei) a accelerat. Indicele preţurilor PCE (Cheltuielillor de Consum Personal) de bază, măsura preferată de către Fed pentru inflaţie, a coborât în iunie la 4,1%, atât sub estimările de 4,2% cât şi sub nivelul de luna trecută de 4,6%.

"Per ansamblu, pieţele par să îmbrăţişeze un scenariu de tipul goldilocks", spune Mona Majahan, făcând referire la o situaţie ideală pentru o economie, în care există o ocupare deplină a forţei de muncă, stabilitate şi creştere economică stabilă.

Totuşi, în opinia strategului, consumul, un factor cheie al economiei SUA, este posibil să se domolească. De asemenea, s-ar putea ca piaţa muncii să slăbească, deoarece dobânzile mai mari şi consumul mai redus au impact asupra angajărilor. "Dar, privind la următoarele 12 până la 24 de luni, viitorul pare mai luminos. După cum spuneam, este posibil ca Fed să înceapă reducerea ratelor în 2024, iar inflaţia ar putea să atingă minimul până atunci", spune Mona Mahajan.

David Rosenberg: "Este foarte posibil ca recesiunea să fi început deja, dar nimeni să nu fi observat"

Spre deosebire de perspectivele optimiste de mai sus, în opinia lui David Rosenberg, fondatorul Rosenberg Research, creşterea fără oprire a pieţei acţiunilor din ultima vreme ar trebui să reprezinte un avertisment pentru investitori, iar o recesiune poate fi deja în derulare, conform Business Insider.

Într-o notă adresată clienţilor la finele săptămânii trecute, fostul economist şef de la Merrill Lynch a făcut o paralelă între situaţia prezentă şi evoluţia acţiunilor din 1987 când, după o creştere puternică în prima parte a anului, toate câştigurile s-au şters în în mare parte pentru că Dow a scăzut cu 22% într-o zi - moment cunoscut acum sub numele de Lunea Neagră.

"Ameţeala era omniprezentă, cum este şi astăzi, iar urşii (n.r. cei care mizează pe scădere) erau luaţi în râs ... dar uitaţi-vă cum s-a încheiat anul .. PLAT!", a scris preşedintele Rosenberg Research.

Economistul a afirmat că, de obicei, inflaţia scade pentru că cererea s-a redus, fapt ce se reflectă în profituri corporative mai mici şi presiune asupra preţurilor acţiunilor. Rosenberg a adăugat că inflaţia a coborât brusc în bula dot-com, în criza financiară şi în recesiunea de la începutul anilor 1980 - iar S&P 500 a scăzut cu 26%, 30% şi 8% în fiecare dintre aceste perioade.

În plus, în opinia sa preţurile unor acţiuni sunt exorbitante, ca urmare a existenţei unui sentiment de FOMO (frica de a rata creşterea) în rândul investitorilor. "Cei care mizează numai pe creştere (engl. long-only investors) fie nu deţin un calculator, fie nu ştiu să calculeze evaluările relative", a afirmat economistul. "Aşa arată raliurile bazate pe FOMO - invers corelate cu gândirea raţională".

De asemenea, chiar dacă PIB-ul Statelor Unite s-a dovedit surprinzător de robust în acest an, Rosenberg nu exclude o contracţie economică. "Este foarte posibil ca recesiunea să fi început deja, dar nimeni să nu fi observat. Chiar în trimestrele în care au început recesiunile din 1990, 2001 şi 2007, de fiecare dată naraţinea viza o «aterizare lină» a economiei", a spus vestitul economist.

Totuşi, Rosenberg face parte dintr-o minoritate. Mulţi analişti se aşteaptă ca preţurile acţiunilor din Statele Unite să crească şi văd un risc minim de recesiune, pe măsură ce abordarea Fed devine mai relaxată, conform Business Insider.

De la începutul acestui an şi până la finele săptămânii trecute, indicele S&P 500 avea o creştere de 19%, în timp ce pentru Dow Jones aprecierea era de 7%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere şi dominat de marile nume din tehnologie, avea un avans de 37%, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor investing.com.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Poate fi si fomo, multi au stat pe margine inca din 2022 , poate au vandut in gaura, si acum stau cu banii cash vazand cum bursa creste zi de zi. In plus sunt si multi cu pozitii short fortati sa le acopere pe masura ce preturile cresc.

    Dar multi anticipeaza soft landing, cu scaderea inflatiei si dobanzilor, scaderea cererii pt bonduri, si inceputul printarii de bani de catre fed, ceea ce iar va mari preturile actiunilor.

    In plus, e earnings season, si vine cate o companie din asta, mare si raporteaza rezultate "peste asteptari" si iar creste piata. 

    Existau semnale ca inflatia este in scadere de ceva vreme. Multi se raporteaza la inducatori lagging, cum e CPI, dar exista indicatori de tip coincidental care aratau scaderea preturilor, chiar daca nu capteaza toate preturile. Un proxy mai apropiat de prezent pentru inflatie poate fi pretul petrolului, care scade de mult timp. Ce-i drept, surprinde cat de bine au rezistat companiile la inflatie dar mai ales la cresterea dobanzilor. Se pare ca cele mai pesimiste scenarii sunt departe de materializare.

    1. Petrolul scade cam de 1 an, dar dupa ce crescuse destul de mult, asa ca poate fi o corectie. La 85 usd barilul e mai aproape de maxime decat de minime.

    Iar la noi cresc impozitele, de la 1 la 3% si de la 3% la 5 %. Fara deduceri. Si uite asa, eliminarea pierderilor fiscale a fost scoasa din ecuatie, lasind calea cresterii de impozite spre ce era inainte.

    1. Iar plafoanele la CASS devin 6,12,24,36.

    Impozit pe dividende de 10%

    Adica, de la "nu crestem taxe si impozite" doar pt bursa dubleaza sau tripleaza impozitele, functie de caz, in doar 1 an !

    in octombrie 2023 sunt de rastogolit Varful din sezon de credite pe variabile / tizer la americani.

    Multe sunt asteptate sa faca default si vanzare in marja; vor trebuii tinute pe teava in asa fel in cat sa nu panicheze piata. 

    Nu vat bursa americana in sus la capitolul tehnologie si “bani ieftini”; pe alta ramura da … avem cresteri sanatoase… 

    Fondurile de “pensii” pariaza aiurit pe unele firme / actiuni ce au PEruri avion… acele peruri se corecteaza in aceat moment. 

    s c c r e t 

    bondurile pe usa spun alta poveste in fata.

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb