Tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump asupra aluminiului importat în Statele Unite remodelează fluxurile comerciale globale şi cresc costurile pentru consumatorii americani, însă nu duc la atingerea principalului scop pentru care au fost implementate - relansarea producţiei interne de aluminiu, scrie CNBC.
În schimb, creşterea costurilor, în special majorarea puternică a preţului electricităţii
în Statele Unite faţă de preţurile din alte ţări, duce la închiderea combinatelor metalurgice, nu la redeschiderea lor, mai scrie publicaţia menţionată.
Potrivit CNBC, deşi preţurile de referinţă pentru aluminiu de la Bursa Metalelor din Londra oferă un reper global, costul real de achiziţie al metalului implică prime regionale de livrare, astfel încât impactul tarifelor de 25% se vede în mod clar în piaţa fizică a aluminiului. Conform analiştilor JPMorgan, primele europene sunt în momentul de faţă cu peste 30% mai reduse faţă de începutul anului, ceea ce creează o divergenţă semnificativă determinată direct de politica comercială a Statelor Unite.
Trond Olaf Christophersen, directorul financiar al companiei Hydro din Norvegia, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume, spune tarifele vor fi suportate, în cele din urmă, de utilizatorii finali. "Este foarte probabil ca acest lucru să ducă la creşterea preţurilor pentru consumatorii americani," a declarat Christophersen pentru CNBC, menţionând că tarifele reprezintă un "cost transferat".
Impactul în aval al taxelor se resimte deja la Thule Group din Suedia, un client al companiei Hydro, care produce cutii de marfă montate pe plafonul autovehiculelor. Compania a anunţat că va creşte preţurile cu aproximativ 10%, chiar dacă realizează local majoritatea produselor vândute în Statele Unite, deoarece preţurile materiilor prime, precum oţelul şi aluminiul, au crescut brusc.
Deşi tarifele au condus la creşterea preţurilor în SUA, ele nu au determinat relansarea activităţilor de topire - un proces cu un consum ridicat de energie necesar pentru producerea aluminiului primar - pe teritoriul american, mai notează publicaţia menţionată.
• Cum poate reporni producţia de aluminiu în Statele Unite?
Principalul obstacol pentru repornirea topitoriilor de aluminiu în Statelor Unite este legat de lipsa accesului la energie electrică la preţuri competitive pe termen lung, potrivit experţilor din industrie, scrie CNBC.
"Costurile cu energia reprezintă un element semnificativ în costul total de producţie pentru o topitorie. Costurile ridicate cu energia afectează industria aluminiului din SUA, forţând reduceri şi închideri", a declarat Ami Shivkar, analist principal pentru pieţele de aluminiu la firma de analiză Wood Mackenzie.
"Topitoriile din Canada, Norvegia şi Orientul Mijlociu obţin de obicei contracte energetice pe termen lung sau dispun de unităţi proprii de generare a energiei. Capacitatea de topire din SUA, însă, se bazează în mare parte pe contracte energetice pe termen scurt, ceea ce o dezavantajează," a adăugat Shivkar, menţionând că, în cazul topitoriilor din SUA, costurile cu energia erau de aproximativ 550 dolari pe tonă, faţă de circa 290 în Canada.
• Închideri de unităţi de producţie în SUA
Evenimentele recente care implică mari producători din Statele Unite pun în evidenţă această vulnerabilitate legată de energie, mai scrie CNBC.
În martie 2023, compania Alcoa Corp a anunţat închiderea permanentă a rafinăriei Intalco, cu o capacitate de 279.000 de tone metrice, care era nefuncţională din 2020. Alcoa a declarat că instalaţia "nu poate fi competitivă pe termen lung", parţial pentru că "nu are acces la energie electrică la preţuri competitive".
În mod similar, în iunie 2022, Century Aluminum, cel mai mare producător de aluminiu primar din SUA, a fost nevoit să oprească temporar activitatea uriaşei sale rafinării din Hawesville, Kentucky - cea mai mare unitate de producţie de aluminiu pentru industria militară din America de Nord - invocând "o consecinţă directă a creşterii explozive a costurilor cu energia".
Reprezentanţii Century au declarat că preţul energiei necesare pentru funcţionarea instalaţiei "a devenit de peste trei ori mai mare decât media istorică într-un timp foarte scurt", ceea ce a impus o reducere a activităţii, estimată să dureze între nouă şi douăsprezece luni, până la normalizarea preţurilor.
• Competiţia cu sectorul tehnologic
Cererea de energie electrică din surse non-industriale în Statele Unite a crescut în ultimii ani, mai scrie CNBC.
Christophersen de la Hydro a indicat boom-ul inteligenţei artificiale şi proliferarea centrelor de date drept noi competitori pentru consumul de energie. El a sugerat că noua capacitate de producţie de energie din SUA - provenită din surse nucleare, eoliene sau solare - este consumată rapid de sectorul tehnologic.
"Sectorul tehnologic are o capacitate mult mai mare de a plăti decât industria aluminiului", a spus el, menţionând marjele ridicate, de două cifre, ale companiilor din tehnologie, în comparaţie cu marjele mici, adesea de o singură cifră, ale producătorilor de aluminiu.
Directorul financiar al Hydro a punctat că, pentru a construi o topitorie în Statele Unite, compania ar avea nevoie de energie ieftină. "Nu vedem această posibilitate în piaţa actuală", a adăugat acesta.
Deşi nu reuşesc să stimuleze producţia internă primară, tarifele cauzează în mod clar ceea ce Christophersen a numit o "reconfigurare a fluxurilor comerciale". Practic, deoarece accesul pe piaţa americană este mai costisitor sau restricţionat, metalele sunt redirecţionate către alte destinaţii, scrie CNBC.
Christophersen mai spune că, pentru o perioadă scurtă tarifele excepţional de mari impuse de SUA asupra aluminiului canadian - taxe de 25% peste tarifele deja aplicate aluminiului - au făcut ca exportul către Europa să devină, temporar, mai atractiv pentru producătorii canadieni. În consecinţă, mai mult metal european ar fi pătruns pe piaţa americană pentru a acoperi deficitul de cerere lăsat de aluminiul canadian.
Impactul tarifelor impuse de preşedintele Trump asupra importurilor de aluminiu în Statele Unite se vede chiar şi la preţurile metalului reciclat, mai scrie CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Paul Coyer în data de 12.05.2025, 12:09)
dl. Simion alaturi de dl. Peiu mi-a promis mie, saptamana trecuta, la Parlament, ca imi vor fi oferite participatiuni la Alro si Alumil Rom Industry SA.
multumesc foarte mult natiunii romanesti pentru cadoul catre mine
sa stiti ca MAGA este alaturi de toti romanii.