Scăderea preţurilor la cacao a accelerat la -45% de la debutul anului, conform unui comunicat de presă emis redacţiei, din care urmează să relatăm.. Scăderea preţurilor a început în ianuarie.
„După doi ani de tensiuni, corecţia actuală readuce preţurile la cacao la niveluri mai raţionale. Dar ar fi iluzoriu să vorbim despre o normalizare: sectorul rămâne fragil din cauza constrângerilor structurale şi a concentrării geografice foarte ridicate a producţiei de boabe de cacao”, a declarat Simon Lacoume, economist sectorial.
După ce a atins aproape 12.000 de dolari/tonă la sfârşitul anului 2024, cacao se tranzacţionează acum la aproximativ 5.000 de dolari/tonă, o scădere de peste 50% într-un an. Această scădere bruscă poate fi explicată prin doi factori: previziunile optimiste privind recolta din Coasta de Fildeş şi sfârşitul speculaţiilor care au alimentat creşterea preţurilor în 2024. În ciuda acestei scăderi, preţurile rămân de două ori mai mari decât media din perioada 2012-2022 (2.525 dolari/tonă).
Deşi efectele El Niño şi ale virusului CSSSV, s-au atenuat, deficitul de aprovizionare rămâne, iar problemele din 2024 persistă. Plantaţiile îmbătrânesc, investiţiile rămân prea limitate, iar producţia este foarte concentrată din punct de vedere geografic. Coasta de Fildeş şi Ghana reprezintă împreună aproape 60% din producţia mondială, procentul ajungând la 70% dacă includem şi restul Africii de Vest. Sectorul cacao este, prin urmare, extrem de vulnerabil la orice perturbare a aprovizionării din această regiune.
Consumul de ciocolată continuă să crească, impulsionat de Asia şi de segmentele premium. Ciocolata etică, ecologică şi cu conţinut redus de zahăr câştigă teren, la fel ca şi cacaua certificată (Fairtrade, Rainforest Alliance). În acelaşi timp, ţările producătoare, precum Coasta de Fildeş şi Ghana, încearcă să crească ponderea măcinării interne pentru a obţine o valoare mai mare.
Africa de Vest rămâne dominantă, dar America Latină, în special Ecuador, îşi propune să depăşească Ghana până în 2027, vizând o producţie de 650.000 de tone de cacao pe an. Iniţiativele de trasabilitate impuse de UE şi mecanismul Preţului de referinţă pentru un venit decent (PRRD) pus în aplicare de guvernele din Ghana şi Coasta de Fildeş - care stabileşte un preţ minim pentru producători (preţul la poarta fermei) de 3.408 USD/tonă în Ghana şi 2.650 USD/tonă în Coasta de Fildeş - sporesc simultan presiunea pentru un lanţ de aprovizionare durabil şi transparent.




























































Opinia Cititorului