Demersul Comisiei Europene împotriva Spaniei oferă grupului bancar BBVA oportunitatea de a contesta, la Curtea Supremă, intervenţia guvernului în oferta de preluare a Banco Sabadell, precum şi interdicţia de a fuziona cele două entităţi timp de trei ani, informează agenţia EFE, care afirmă cele ce urmează.
Pe 24 iunie, Consiliul de Miniştri a aprobat tranzacţia cu condiţia ca, în cazul în care BBVA obţine controlul asupra Banco Sabadell, cele două bănci să rămână entităţi separate pentru o perioadă de cel puţin trei ani. Executivul a invocat „interesul public”, menţionând necesitatea de a sprijini economia, de a proteja angajaţii şi clienţii, precum şi de a menţine coeziunea teritorială.
Încă de la început, BBVA a susţinut că doar Comisia Naţională a Pieţelor şi Concurenţei (CNMC) are competenţa de a impune condiţii, iar guvernul poate cel mult aproba tranzacţia sau relaxa cerinţele stabilite de autoritatea de concurenţă.
De partea cealaltă, atât Banco Sabadell, cât şi guvernul susţin că legislaţia permite impunerea unor condiţii suplimentare, iar pentru susţinerea acestei interpretări, autorităţile au lansat o consultare publică fără precedent.
Preşedinta CNMC, Cani Fernandez, a recunoscut că Legea concurenţei nu este clară în privinţa prerogativelor guvernului, explicând că textul legal „spune prea puţin” în acest sens. Potrivit ei, legislaţia a fost gândită pentru a permite guvernului să aprobe tranzacţii blocate de CNMC, nu să le condiţioneze suplimentar.
Această ambiguitate legislativă oferă BBVA un temei juridic solid pentru a contesta condiţiile impuse de guvern. Potrivit unor surse citate de EFE, banca analizează inclusiv posibilitatea de a solicita suspendarea acestor restricţii.
Contextul a fost complicat de anunţul făcut joi de Comisia Europeană, care a iniţiat o procedură de infringement împotriva Spaniei. Bruxelles-ul acuză faptul că legislaţia utilizată pentru evaluarea şi condiţionarea tranzacţiei încalcă normele europene privind libera circulaţie a capitalurilor.
Firma de avocatură Navas & Cusí, specializată în drept financiar şi comunitar, atrage atenţia că noţiunea de „interes general” este „excesiv de vagă şi nedeterminată”. Expertul Juan Ignacio Navas subliniază că, potrivit jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, guvernele nu pot impune veto-uri în cazul unor tranzacţii justificate economic, potrivit sursei citate.
În acest context, mai mulţi jurişti consideră că BBVA are suficiente motive să conteste în instanţă decizia guvernului. Tranzacţia îşi urmează cursul, iar Comisia Naţională a Pieţei de Valori Mobiliare (CNMV) urmează să aprobe prospectul în zilele următoare. BBVA intenţionează să lanseze oferta publică de preluare în această lună, iar perioada de subscriere este estimată să dureze cel puţin până în septembrie - un moment crucial în care acţionarii Sabadell îşi vor decide viitorul.
Opinia Cititorului