Abonament gratuit

CONFERINŢA AGRI-BUSINESS PE PROFIT /EMIL DUMITRU, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE PROAGRO:"Zeci de ani de acum înainte ne vom confrunta cu virusul pestei porcine africane"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură /

"Zeci de ani de acum înainte ne vom confrunta cu virusul pestei porcine africane"

Puţini din oamenii politici îşi asumă astăzi să spună un adevăr foarte dur - România, timp de zeci de ani de acum înainte, se va confrunta cu virusul pes-tei porcine africane, ceea ce înseamnă că dacă nu vom avea condiţii de biosecuritate vor apărea focare în fiecare localitate din ţară cu astfel de abordare în care trimitem doi porci santinelă şi repopulăm în gospodării, a declarat Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Proagro.

Domnia sa a declarat: "Nu pot să spun că sunt de acord cu faptul că vom încuraja creşterea porcului în gospodării, pentru că trebuie să plecăm de la o realitate. În judeţele roşii au fost 55.000 de scroafe destinate reproducţiei din care 15.000 au fost ucise, pentru că au fost în focar. Practic, cele 40.000 nu vor mai produce, până la sfârşitul anului, purcei pentru repopularea fermelor comerciale".

Preşedintele Proagro a precizat că ţara noastră va avea minus 1,5 milioane de capete de suine la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că vom mai produce 25% din carnea de porc pentru necesarul de consum intern.

Emil Dumitru a adăugat: "Degeaba facem grâu şi porumb pentru că exportăm subvenţie, noi finanţăm industriile agro-alimentare ale altor state membre. Aceasta este cartea de vizită la ceea ce facem noi an de an. Când ai minus 1,3 miliarde de euro deficit de balanţă comercială pe mâncare în-seamnă că ori nu ai scris bine programul de dezvoltare rurală, ori nu ai finanţat corect nişte măsuri care să stimuleze creşterea valorii adăugate, ori nu te pricepi".

Domnia sa a mai spus că nu se vorbeşte de accesul la piaţă deloc şi de organizările comune de piaţă.

"Noi vorbim că dăm avansuri, că dăm subvenţii. Accesul la piaţă al producătorilor există? În condiţiile în care infrastructura ferovială ne asigură un transport de cereale de 17km/oră. Asta este ceea ce oferă statul român fermierului pe ceea ce înseamnă competiţia şi preţul cerealelor? În plus, nu avem o bursă a cerealelor", a mai adăugat preşedintele Proagro.

Emil Dumitru a mai spus că nu suntem capabili să încercăm să arătăm nişte lucruri care ne-ar da o carte de vizită a grâului românesc - calităţile acestuia.

Domnia sa a mai precizat că pe primele cinci luni ale anului am importat carne şi produse procesate din carne în valoare de 385 de milioane de euro - cifră care este mai mult decât un semnal de alarmă.

"Cred că trebuie, în primul rând, pentru exerciţiul financiar 2021-2027 să nu mai dăm să scrie altcineva în afară de noi programul de dezvoltare rurală. Avem nevoie, la bază, de o analiză. Trebuie să vedem cum facem inves-tiţiile, să vedem câţi au dat faliment, de ce industria de morărit şi panificaţie lucrează doar la 40% din capacitate?", a mai spus preşedintele Proagro.

Emil Dumitru mai subliniază că dacă tot importăm 780 de mii de tone de aluat congelat ar trebui să ajutăm fermierii noştri care au materie primă să facă aluat congelat în loc să finanţăm industria altor state membre.

Domnia sa a mai menţionat că anul acesta, mai mult ca oricând, am văzut că ne trebuie un mecanism de despăgubire pentru gestionarea riscului, indiferent că vorbim de agricultură sau de zootehnie, iar discuţia cu poliţa de asigurare nu a înaintat.

Emil Dumitru a mai afirmat că trebuie să încercăm să gândim pentru viitor.

"Nu se poate ca România să exporte materie primă şi să nu avem măcar necesarul de consum sau măcar de carne şi de lapte. Acest lucru este inadmisibil pentru un stat care se vrea a fi un stat jucător în piaţa agro alimentar europeană", a mai adăugat domnia sa.

Preşedintele Proagro a mai transmis că membrii Federaţiei pot fi nişte parteneri de dialog oneşti.

Domnia sa a mai adăugat că ţara noastră încă are foarte multe lucruri de făcut şi că un dialog, chiar dacă este o dezbatere bazată pe divergenţă, poate aduce o contribuţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ........Iar pe de alta parte ministru Daea se lauda......

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Companii

Citeşte toate articolele din Companii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

13 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8344
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0836
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3431
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.5118

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie