CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / HORAŢIUS DUMBRAVĂ, CSM:"Bine ar fi ca intervenţia statului în economie să aibă succesul Simonei Halep"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 1 aprilie 2015

"Bine ar fi ca intervenţia statului în economie să aibă succesul Simonei Halep"

Ar fi bine ca intervenţia statului în economie să aibă succesul Simonei Halep, a apreciat judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), în deschiderea conferinţei BURSA.

Făcând referire la Legea insolvenţei societăţilor comerciale, adoptată în urmă cu nouă luni, domnia sa a precizat că, deşi politicienii văd reglementările din domeniu ca pe o măsură de combatere a evaziunii fiscale, profesioniştii sunt de părere că acest lucru "este discutabil".

Judecătorii au un optimism moderat cu privire la modificările aduse de noua Lege a insolvenţei persoanelor juridice, a adăugat domnul Dumbravă.

În perioada 1 iulie 2014 (dată de la care au fost aplicate noile reglementări) - 1 martie 2015, au intrat în insolvenţă 24.163 de companii, comparativ cu 38.106 de dosare de insolvenţă înregistrate în perioada 1 iulie 2013-1 martie 2014, potrivit reprezentantului CSM, care a precizat: "Nu ştim dacă scăderea numărului dosarelor noi de insolvenţă este efectul noilor reglementări, dacă este rezultatul dinamicii economice sau dacă firmele cu probleme deja intraseră în insolvenţă până la data de 1 iulie 2014".

Horaţius Dumbravă a subliniat că judecătorii sunt foarte aglomeraţi în această perioadă şi că, pentru rezolvarea acestei probleme, există un proiect mai vechi de creare a unui Tribunal specializat pe insolvenţă, care să conţină circa 50 de judecători în Bucureşti, întrucât aproximativ 30% din proceduri se află pe rolul instanţelor din Capitală.

Referitor la proiectul Legii insolvenţei persoanelor fizice, Horaţius Dumbravă subliniază că acesta poate constitui un real ajutor pentru debitorii care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci.

Domnia sa a precizat: "Am participat activ la dezbaterea proiectului care se află la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor şi am venit cu amendamente pe această iniţiativă. (...) Avem nevoie de o lege a insolvenţei persoanelor fizice, iar dacă acest proiect va trece într-o formă agreată de toţi actorii implicaţi, va fi un ajutor semnificativ pentru cei care au dificultăţi în a-şi achita creditele".

Domnul Dumbravă a subliniat că forma actuală a proiectului, iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, este mult îmbunătăţită faţă de cea aprobată în Senat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9560
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6047
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1085
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7745
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.6090

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro