CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / MIRELA IOVU, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A BĂNCILOR:"Noul Cod al Insolvenţei va creşte numărul afacerilor salvate prin reorganizare"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa /

"Noul Cod al Insolvenţei va creşte numărul afacerilor salvate prin reorganizare"

Aplicarea noului Cod al insolvenţei va determina reducerea, în continuare, a numărului dosarelor noi de insolvenţă, afirmă doamna Mirela Iovu, reprezentant al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi vicepreşedinte al "CEC Bank", subliniind că, deja, în primul trimestru din 2015, a scăzut numărul firmelor noi aflate în această situaţie, comparativ cu acelaşi interval din 2014.

În opinia sa, reducerea se datorează "diferenţei dintre insolvenţa frauduloasă şi cea onestă". Mirela Iovu a spus: "Este evident că multe companii au intrat în insolvenţă doar pentru a se pune la adăpost de urmărirea creditorilor, nu pentru o salvare a afacerii în sine sau pentru o nouă şansă. Debitorul avea, până acum, un acces mult prea facil la deschiderea procedurii de insolvenţă".

Oficialul ARB susţine că noul Cod al insolvenţei va creşte eficienţa procedurilor de preinsolvenţă şi numărul afacerilor salvate prin reorganizare, iar durata de desfăşurare a procedurii în materie se va diminua. Totodată, conform doamnei Iovu, în noul context, băncile vor avea rate de recuperare substanţiale ale creanţelor.

Doamna Iovu a menţionat că băncile vor avea un rol mai activ în restructurarea companiilor, concentrat pe restructurarea împrumuturilor date companiilor aflate în dificultate, prin: reeşalonare, acordarea unor perioade de graţie, prelungirea scadenţelor şi diminuarea temporară a costurilor. "Toate acestea pot aduce un relativ echilibru în bilanţul societăţilor debitoare", a subliniat reprezentantul ARB.

Mirela Iovu a menţionat că, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în ianuarie 2015 au fost deschise 930 de insolvenţe, cu 54,72% mai puţin decât în aceeaşi lună din 2014. Scăderea a venit după ce, în 2014, numărul firmelor intrate în insolvenţă s-a redus cu 30% faţă de 2013, respectiv la 20.696, de la 29.587, conform aceloraşi date.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS