CONFERINŢA PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ, LA GRANIŢA DINTRE PANDEMIE ŞI RĂZBOI / IONUŢ LIANU, OFIŢER ŞEF MANAGEMENT ACTIVE ŞI PASIVE, CEC BANK:"Un şoc al ofertei pe piaţa energiei va genera, inevitabil, efecte asupra cererii"

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2022

Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank

Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank

Criza actuală de pe piaţa energiei este generată de un cumul de factori obiectivi, dar şi de altă natură decât pur economici, susţine Ionuţ Lianu, Ofiţer Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank, care subliniază: "Pe de o parte vedem, de foarte mulţi ani, o lipsă de investiţii pe plan mondial în sectorul energiei, dar şi o revenire a cererii după pandemie, care a pus presiune pe consumul de energie. Pe de altă parte, vedem anumite elemente în special pe zona de restricţionare a ofertei de petrol şi gaze, care au pus presiune foarte mare pe preţ. În cazul gazului, spre exemplu, preţul contractelor futures de la Bursa din Amsterdam a ajuns la circa 125 de euro, de la 20 de euro. În aceste condiţii, lucrurile nu sunt sustenabile şi afectează industria chimică, ceea ce, la rândul său, influenţează foarte mult preţul mâncării pentru că îngrăşămintele destinate agriculturii se fac pe bază de gaz".

În opinia lui Ionuţ Lianu, asistăm la "un şoc al ofertei", dar trebuie "să vedem lucrurile dincolo de situaţia lor actuală", astfel că "un şoc al ofertei va genera în mod inevitabil şi efecte asupra cererii", ceea ce, la un moment dat, "va pune presiune în jos pe preţuri".

Ionuţ Lianu: "Deglobalizarea - provocare şi oportunitate"

Deglobalizarea reprezintă, în momentul de faţă, atât o provocare, cât şi o oportunitate, spune Ionuţ Lianu, menţionând că trebuie să înţelegem modurile în care ne putem implica în acest proces. Domnia sa precizează: "Spre exemplu, în industria microcipurilor, tehnologia este deţinută de companii europene, dar operaţiunile de fabricare au loc în în Asia. Este un întreg lanţ, foarte lung şi complex, de producţie în domeniu. Unde ar putea fi România competitivă, în acest context? Dacă ne gândim la deglobalizare în sensul în care România să devină o bucăţică din China actuală şi dacă ne gândim la costul redus al forţei de muncă, nu cred că aceasta e calea de urmat pentru că, cel mai probabil, readucerea capacităţilor de producţie din Asia într-o proporţie mai mare spre ţările occidentale care deţin şi tehnologiile, se va produce, dar într-un context de revizuire a tehnologiei de fabricaţie, adică vom asista la o combinaţie cu mai multă robotizare, nu va fi un copy/paste după modelul chinez". În situaţia dată, spune Ionuţ Lianu, va fi necesar să identificăm ce anume putem să oferim noi, ca ţară, astfel încât să participăm la această oportunitate istorică, dacă se va concretiza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb