CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Dan Bold, REI Grup: "Există un decalaj între bugetele pe care le construiesc ministerele şi nevoia reală"

V.R.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 24 aprilie

Dan Bold, REI Grup: "Există un decalaj între bugetele pe care le construiesc ministerele şi nevoia reală"

O strategie de dezvoltare a României fără finanţare nu prea are sens, este de părere Dan Bold, Business Development Manager REI Grup, care menţionează: "În acest context, ne bucurăm că suntem contemporani unei perioade extrem de efervescente şi de prolifice. România are la dispoziţie zeci de miliarde de euro pentru finanţare, ca finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectelor de dezvoltare strategică".

Oficialul REI Grup aminteşte că rolul companiei pe care o reprezintă este atât unul educativ, cât şi consultativ, fiind de circa 11 ani alături de firme din domeniul privat şi public, încercând să găsească "cele mai bune soluţii de finanţare nerambursabilă".

"Sunt foarte multe situaţii când bugetele sunt suprascrise"

Dan Bold aduce în atenţie faptul că există un decalaj destul de mare între bugetele pe care ministerele le construiesc atunci când fac schemele de sprijin şi nevoia reală, precizând: "Sunt foarte multe situaţii când bugetele acestor scheme sunt suprascrise, fiind practic depăşite de 4-5 ori. Prin urmare, nevoia reală a clienţilor este de ordinul multiplilor, şi sugerăm şi recomandăm ca ministerele, atunci când creionează aceste scheme, să ţină cont de nevoia reală, să încerce să vină cu bugete realiste, pentru că este foarte posibil ca obiectivul real al acelei scheme să nu se realizeze".

Pe de altă parte, spune domnia sa, există întârzieri destul de mari în evaluarea proiectelor depuse, respectiv a cererilor.

În condiţiile în care, pe lângă rolul tehnic, administrativ, de a pregăti documentaţii corecte, complete, care se vină în sprijinul validării cu succes a solicitărilor de finanţare, rolul REI Grup este şi unul consultativ şi de interfaţă, Dan Bold declară: "Rugămintea noastră către miniştrii de resort este să găsească toate argumentele şi să obţină, în şedinţele de guvern, bugete nu neapărat generoase, dar potrivite nevoilor din piaţă. Avem exemple: Construct Plus este o schemă în derulare şi numai noi, ca firmă de consultanţă, avem proiecte de circa jumătate de miliard de euro, când bugetul schemei este de 150 de milioane de euro. Fondurile europene şi ajutoarele de stat sunt extrem de utile, dar ca să poată să aibă eficienţă, trebuie să ne asigurăm cu toţii că au şi o rată de absorţie şi o concretizare cât mai mare, poate nu de 100%, dar dincolo de 50%, cât este un prag submediocru. Credem că România are experienţa instituţională de a gestiona mai bine aceste fonduri şi să valorifice, practic, şansa aceasta istorică de a absorbi temeinic cât mai mult din finanţările nerambursabile".

Dan Bold mai spune că motivarea adusă de ministere în privinţa discrepanţei dintre bugetele schemelor de sprijin şi proiecte este faptul că schemele de sprijin de peste 150 de milioane de euro trebuie notificate Comisiei Europene.

Oficialul REI Grup conchide: "Credem că există toate argumentele raţionale ca să se poată mări aceste bugete, fiindcă există probabilitatea să avem un risc, o rată relativ mică de absorţie. Proiecte sunt în piaţă, apetitul şi interesul antreprenorilor şi al firmelor în general este mare, oamenii îşi asumă riscuri, dar şi capacitatea instituţională şi dorinţa de a reuşi cu aceste scheme trebuie să fie pe măsură. Este nevoie de un efort de simplificare, o angajare mai clară pragmatică a ministerelor, care sunt autorităţi contractante".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb